Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ježki v Sloveniji izumirajo, nevedni ljudje jim pri tem pomagajo

24. 8. 2017; 03.00
Avtor: V. M.
jež2

Ježki pogosto obiščejo okolice hiš. foto: Pexels

Vas je letošnje poletje že obiskal kakšen ježek? Morda se spomnite, da jih je bilo nekoč veliko več, danes pa jih srečamo vse redkeje. Ježi so v Sloveniji namreč ogroženi, zato nikar ne delajte napak, zaradi katerih je bodečih kepic v našem okolju vse manj.

Kot navajajo opažanja naravovarstvenikov, se lahko zelo kmalu zgodi, da bo rjavoprsi oz. zahodni evropski jež že čez nekaj let izumrl. Da se napovedi ne bi uresničile, lahko pomagate tudi vi. Zlasti tako, da veste, kako ravnati, če jih srečate.

Poletje se bo počasi prevesilo v jesen, čas, ko se bodo ljubke zverce pričele pripravljati na zimsko spanje. Pred tem so precej aktivni, saj se v poletnih mesecih razmnožujejo, gradijo zimsko bivališče in se izdatneje prehranjujejo. Največ teže pridobijo jeseni, tudi tja do 2000 gramov lahko tehtajo, preden se njihovo telo prepusti hibernaciji oz. zimskemu spanju. V kolikor pred zimo tehtajo manj kot pol kilograma, bodo mrzle mesece sami zelo težko preživeli.

Ne hranite jih z mlekom. Ponudite jim lahko mačjo hrano. foto: Pexels


Kako pomagati in kako ne smete ravnati?

Da se bodo ježki dobro pripravili na zimo, seveda potrebujejo dovolj hrane. Pri tem jim želijo mnogi pomagati, a kaj, ko jim zaradi nevednosti veliko ljudi ponudi zalogaj, ki jih pahne v smrt. Zaradi prepričanja, da imajo ježki radi kravje mleko, jim ga nekateri prav radi nastavijo med grmičevje. Ježkom bo šlo mleko resda v slast,  a morate vedeti, da ti mali žužkojedi ne prenašajo laktoze.  Po mleku in drugih mlečnih izdelkih dobijo hude prebavne težave in drisko, po kateri nastopi dehidracija, zaradi katere pogosto poginejo. Če bi torej radi nahranili ježke, jim nikar ne ponujajte mlečnih izdelkov, v skodelico raje natresite mačjo hrano, ki bo vaše vrtne prijatelje dodobra nasitila.

In kje še malim bodičastim zvercam grozi nevarnost?

•    Največ ježkov konča svoje življenje pod kolesi. Previdno torej na cesti!

•    V veliki meri jim grozi nevarnost tudi na travnikih, kjer v toplih dneh počivajo. Ker jih v visoki travi ne vidimo, se pogosto prepeti, da postanejo žrtve kosilnic.

•    V toplem kompostu si samice uredijo gnezdo za mladičke. Preobračanje kompostnega kupa z vilami je zanje usodno.

Če najdete poškodovanega ježa, pokličite veterinarja.

Preberite si še: Nakupovalni seznam vitkih

foto: Pexels

prejšnji članek
Slavna pevka telovadila in jih skoraj pokazala
Zdravje
Slavna pevka telovadila in jih skoraj pokazala
naslednji članek
Ali nakupovalne vozičke vrnete na svoje mesto? To veliko pove o vas.
Zdravje
Ali nakupovalne vozičke vrnete na svoje mesto? To veliko pove o vas.