hiša 5
Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto poplavljenih: »Cilj ni samo streha nad glavo«

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zakaj imajo Angleži dve pipi – za toplo in hladno vodo?

4. 5. 2019; 04.00
Avtor: V. M.
pipa

Preizkusite preprost trik za odstranitev vodnega kamna. foto: Pexels

Ali tako močno spoštujejo tradicijo ali se le z vsemi štirimi upirajo napredku? Razkrivamo, kje tiči razlog, da imajo Angleži še vedno ob umivalniku dve pipi – eno za toplo in eno za hladno vodo.

Medtem, ko si pri nas skoraj ne predstavljamo življenja brez mešalne pipe, pa se Britanci še vedno umivajo tako, da se bodisi osvežijo s hladno vodo ali pa v umivalnik pripravijo vodo primerne temperature, ki jo nato zajemajo z rokami. Podobno torej, kot nekoč, ko so se naši predniki umivali v lavorju oz. v lončeni posodi.

Zgodovinski vidik

Večina stanovanjskih zgradb v Veliki Britaniji je bilo zgrajenih v 19. stoletju, torej v obdobju, ko se še niso pojavili sodobni mešalni ventili. Oskrbo z vodo so tedaj uredili tako, da so napeljali cevi s hladno vodo v kuhinjo in kopalnico. Cevi s toplo vodo so dodajali naknadno, ustvarjen razdelilni sistem pa je ostal v uporabi vse do danes. Navkljub temu, da so sodobni mešalni sistemi mnogo bolj pripravni za uporabo. In ja, slednji kakopak mikajo tudi Britance …

Spoštovanje zakona

Slišalo se bo neverjetno, a v Veliki Britaniji obstaja zakon, ki prepoveduje mešanje hladne in tople vode iz kotla oz. bojlerja. Kot pojasnjuje spletna stran BrightSide, nimajo centralnega ogrevanja, kot ga poznamo pri nas (slednji nam omogoča mešanje vode na enem mestu). Njihove hiše imajo namreč plinski sistem, ki ga prav tako imenujejo centralno ogrevanje. A zakaj zakonska prepoved, se sprašujete? Kot pojasnjujejo, je sestavni del kotla poseben cilinder, ki bi v primeru zastajanja vode zarjavel, zaradi česar voda ne bi bila več primerna za uživanje. Ker slednje ljudi ni odvrnilo, da bi se na lastno pest lotili posodabljanja vodovodnega sistema, so zakonsko prepovedali mešanje hladne in tople vode iz kotla. Hmmm, tudi to pojasnilo ravno ne pije vode, kajne?

Ekonomski vidik

Način, pri katerem v umivalnik natočimo le potrebno količino vode, je mnogo bolj varčen od umivanja pod tekočo vodo. Slednje porabimo več tudi zato, ker je kar nekaj odteče v času, ko uravnavamo primerno temperaturo. Britanski način je tudi energetsko varčnejši, saj mešalno pipo običajno odpremo na sredini, pri čemer spuščamo toplo vodo ne glede na to ali jo potrebujemo ali ne.

Varčno ali potratno, v praksi si je proces umivanja v stoječi vodi kar malce težko predstavljati. Seveda so tako ravnali naši predniki, a svet danes ni več takšen kot nekoč. Nenazadnje razvoj poganja težnja po izboljšanju našega udobja …

Kopalnica v stanovanju O

Kopalnica v stanovanju O foto: FOTO: FULVIO GRISONI

prejšnji članek
Lepa Domenica se otresa ženitnih ponudb
Svet slavnih
Lepa Domenica se otresa ženitnih ponudb
naslednji članek
Glasbenica Flora Ema Lotrič v boj proti boleznim
Zdravje
Glasbenica Flora Ema Lotrič v boj proti boleznim
#obraziavenija
obraziavenija