gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo
Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača semena, kaj bo z avtohtonimi sortami?

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Dišeče zelišče za vse

3. 9. 2017; 03.00
Avtor: Maja Poljšak
Dišeče zelišče za vse
Peteršilj je zagotovo pri nas najbolj znano in razširjeno dišeče vrtno zelišče.

 Peteršilj je zagotovo pri nas najbolj znano in razširjeno dišeče vrtno zelišče. Poznamo dve vrsti, takšnega z gladkimi listi, ki je bolj aromatičen, in drugega z nakodranimi, nekoliko tršimi listi, ki je lepši za okras, ga hitreje sesekljamo in mu rečemo tudi francoski peteršilj.

 Vrtni peteršilj je nezahtevna dveletna rastlina iz družine kobulnic. Ne mara premočnega sonca in ga lahko gojimo tudi na balkonu ali okenski polici v dovolj visokih lončkih ali koritih, da imajo korenine dovolj prostora.

 Pri kuhanju cele vejice peteršilja in celo ali narezano korenino dodajamo juham, enolončnicam in omakam. Da se vitamin C ne uniči, s sesekljanimi svežimi listi potresemo juhe in druge zelenjavne ali mesne jedi, ko so že kuhane. Nepogrešljiv je za ribe, kuhan ali pečen krompir, rižote, hladne jedi in solate ter solatne prelive, dodajamo ga skuti, zeliščnemu maslu in drugim namazom ter z njim okrasimo obložene kruhke.

 Peteršilj ima prijeten vonj in okus, poleg tega pa je tudi zelo zdravo zelišče. Odličen je za odvajanje vode, vsebuje veliko vitaminov in mineralov, kakor so natrij, kalij, kalcij, železo in fosfor. Po okusu se peteršilj dobro ujema s poprom, česnom, čebulo in limono. Skupaj z drobnjakom, pehtranom in timijanom ga uporabljamo v mešanicah svežih zelišč in zeliščnih šopkih, lepo se dopolnjuje tudi z baziliko, majaronom, origanom, meliso, meto, lovorjem, rožmarinom, čilijem in kaprami.

prejšnji članek
Horoskop: Blagor vam, če ga imate!
Horoskop
Horoskop: Blagor vam, če ga imate!
naslednji članek
Ne pozabimo dihati!
Zdravje
Ne pozabimo dihati!