Natasha Diddee
Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, zdaj je umrla

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Paradižnik v vseh oblikah

3. 9. 2017; 05.00
Avtor: Revija Maja
Paradižnik v vseh oblikah
Paradižnik se ponuja v različnih teksturah in oblikah. Poglejmo, kako jih ločimo med seboj in pri katerih jedeh jih uporabljamo.

Ker se paradižnik ponuja v različnih teksturah in oblikah, poglejmo, kako jih ločimo med seboj in pri katerih jedeh jih uporabljamo.     

Olupljeni paradižniki (pelati)

Pelati so zdravi in zreli paradižniki brez lupine (očiščeni z uporabo pare), vendar z vsemi semeni in notranjo placento paradižnika, potopljeni v nekoliko koncentriran paradižnikov sok.  

Olupljeni paradižniki, bodisi celi ali narezani, so odlični spremljevalci testenin in tudi zahtevnejših ribjih ali mesnih jedi, ki jih je treba le minimalno kuhati; so prava izbira zlasti za tiste jedi, pri katerih mora biti paradižnik viden in dobro poudarjen. 

Olupljeni paradižniki so primerni za različne vrste kuhanja, od kratkotrajnega minimalnega kuhanja do receptov, ki zahtevajo daljše kuhanje, na primer pri značilno zimskih jedeh, kot so dušene mesne jedi.

Na drobno narezani paradižniki (polpa)

To je na drobno narezan svež paradižnik, z deloma odstranjeno lupino, semeni in sokom, ki vsebuje vodo.

Pri pripravi domače paradižnikove omake uporabimo polpo namesto svežih paradižnikov. Omako je treba kuhati največ od štiri do pet minut in je odličen dodatek k testeninam. Lahko je tudi namaz na kosu popečenega kruha, s ščepcem soli in z listom bazilike. Primerna je tudi za zapletenejše recepte s srednje dolgim/dolgim časom kuhanja pri visokih temperaturah (v pečici).

Paradižnikov pire 

Vsebuje samo sok in meso ploda, je popolnoma brez semen in lupine, brez aditivov in sredstev za konzerviranje.

Po okusu je sladek in primeren za takojšnjo uporabo, saj dodatno kuhanje ni potrebno.

Paradižnikov pire je idealen za pripravo vseh vrst omak, na primer pri predjedeh, kot so testenine in rižote, pa tudi pri številnih mesnih glavnih jedeh. Primeren je za jedi s kratkim in srednje dolgim časom kuhanja, saj v vseh primerih ohranja svoje značilne organoleptične lastnosti.

Koncentrirana paradižnikova mezga

Pripravijo jo tako, da paradižnike stisnejo in jih nato na hitro segrejejo,  odcedijo in skoncentrirajo s postopkom evaporacije.

Mezga vsebuje samo sok in meso, kakor paradižnikov pire, samo da pri postopku izhlapi več vode (za 1 kg dvojnega koncentrata je potrebnega 6,4 kg svežega paradižnika).

Uporabljamo jo za dodajanje barve in gostote jedi ali za izboljšanje okusa paradižnikove omake.

Zaradi naravnega postopka predelave se z izhlapevanjem vode delež vitaminov in mineralov poveča in je večji kot pri vseh drugih izdelkih na osnovi paradižnika.

Če ga uporabljamo kot začimbo pri različnih jedeh, ga moramo razredčiti, vendar kuhanje ni potrebno.

Mezgo uporabljamo zlasti pri tistih jedeh, ki zahtevajo dolgotrajno pripravo in pri katerih želimo doseči intenzivno paradižnikovo aromo. Koncentrirano paradižnikovo mezgo lahko uporabljamo z rdečim in belim mesom, za juhe in ribe, na primer za skuše, sardine ali inčune; idealna je za pripravo bolonjske omake ali za njoke ter za polnjene testenine, kot so na primer ravioli ali tortelini. 

prejšnji članek
Miti o maskarah
Svet slavnih
Miti o maskarah
naslednji članek
Horoskop: Blagor vam, če ga imate!
Horoskop
Horoskop: Blagor vam, če ga imate!
#obraziavenija
obraziavenija