reševalci gasilci avstrija
Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo polil s tekočino in jo nameraval zažgati

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako se rešiti komarjev

3. 9. 2017; 12.00
Avtor: Marijana Mandić
Kako se rešiti komarjev
Komarji obožujejo luč, pijačo in sladko kri, v tem vrstnem redu pa je treba tudi ukrepati proti njim.

Posedeli bi pred počitniško hišico in se naužili svežega morskega zraka ter kristalno jasnega neba, a kaj ko vam, čim srknete limonado, zabrni okoli ušes. Komarji obožujejo luč, pijačo in sladko kri, v tem vrstnem redu pa je treba tudi ukrepati zoper nadležen mrčes, ki ne prizanese niti najmlajšim. Menda je komarjem otroška kri celo najslajša, saj je do nje skozi nežno in občutljivo kožo tudi najlažje priti.

Piki komarjev zelo srbijo, povzročajo otekline, pojavljajo pa se tudi alergije. Praskanje prizadetega mesta lahko povzroči še dodatne okužbe. Poleg tega pa komarji prenašajo tudi nevarne bolezni, zato je učinkovita zaščita pred njimi več kot potrebna.

Kaj pritegne komarje

Najraje imajo segreto in prepoteno telo, saj obožujejo ogljikov dioksid in mlečno kislino, ki se ob tem sproščata, zato s športom tik pred večerom raje nekoliko počakajmo ali pa prisedimo k druščini šele, ko se dobro ohladimo. Sredi mize naj bo zvečer prižgana sveča in bomo manj popikani, kajti ogljikov dioksid se sprošča tudi ob izgorevanju. Odpovejmo se slani hrani, tako se bomo manj potili in komarjem postregli z manj mlečne kisline, pa še krvni tlak bomo znižali. Komarji obožujejo temna oblačila, ki jih poleti raje pospravimo - že zato, ker je v njih bolj vroče, radi pa imajo tudi parfume, vonj večine mehčalcev in vlago, katere vir je lahko bližnja mlaka, reka ali pa veliko pijače na mizi. V vlažnem okolju se namreč komarji lažje razmnožujejo in njihove ličinke bolje uspevajo.

Preženimo komarje

Poleg umetnih sredstev je na voljo tudi veliko rastlinskih snovi, ki jih lahko z malo truda sami pripravimo za uporabo. Prijetno dišijo in ne dražijo kože, pravzaprav jo celo negujejo in vlažijo. Najbolj učinkovita je mešanica več različnih eteričnih olj v enakem deležu: citronelinega olja, limonovega ali evkaliptusovega olja, cimetovega, ricinusovega in rožmarinovega olja, olja poprove mete, nageljnovih žbic, cedrinega olja in olja geranije. Kožo namažimo večkrat na dan oziroma vsakič po prhanju, potenju ali plavanju. Učinkovitost eteričnih olj se zmanjša v zelo vročem podnebju in ob uporabi kreme za zaščito pred UV-žarki. Takrat nanose čim večkrat obnovimo.

Olje proti srbenju

-         Eterična olja lahko pomagajo zaustaviti tudi srbečico zaradi komarjev. Poskusimo z evkaliptovim, klinčkovim oljem ali oljem poprove mete. Na kos bombažne tkanine nanesimo manjšo količino olja in premažimo ranjeno mesto. Naravno in varno pršilo je izdelano na osnovi mandljevega olja in eteričnih olj geranije, limonove trave, sivke in poprove mete.

-         Preden se zatečemo k sintetičnim kremam, poskusimo mesto pika namazati z notranjim delom bananinega olupka. Ta zmanjša oteklino in draženje.

-         Dezodoratni in antiperspiranti vsebujejo sestavine, ki blažijo razdraženo kožo. Na mesto pika komarja nanesimo nekaj sredstva proti potenju in prijetno nam bo odleglo.

-         V lekarnah in specializiranih trgovinah je na voljo vrsta pripravkov, ki vsebujejo lokalne anestetike, protialergene in steroide, ki opravijo z najbolj trdovratnim srbenjem.

Nočni in tigrasti komarji

Pri nas sta najpogostejši vrsti komarjev. Najbolj razširjenim nočnim komarjem, ki so aktivni zvečer in ponoči, so se pridružili tigrasti komarji, kipikajo tudi podnevi inpovzročajo še večje otekline prizadetega mesta. Tako tudi podnevi nismo več varni pred nadležnimi insekti. Kako se lahko zaščitimo pred njimi? Na okna in vrata lahko namestimo komarnike, za gibanje na prostem pa izberimo varne in učinkovite repelente - sredstva za odganjanje komarjev. Izbiramo lahko med kemičnimi, ki komarje sicer učinkovito odganjajo, vendar so lahko škodljivi za zdravje, ali med repelenti z naravno osnovo, ki vsebujejo eterična olja različnih rastlin, ki so ljudem prijetnega vonja, komarji pa se ga raje izogibajo.

prejšnji članek
Oljčno olje topi maščobe
Zdravje
Oljčno olje topi maščobe
naslednji članek
Oriana Girotto o sinu povedala takšno resnico
Svet slavnih
Oriana Girotto o sinu povedala takšno resnico