erika2 Odkrito.si

Slovenski športnici Srb ukradel srce

tek Svet24.si

Denar ni pogoj ne za srečo ne za blaginjo

bukovec1 Svet24.si

Novo življenje Brigite Bukovec: "Če ne bi šli, ...

zima, mraz, jutro Svet24.si

Zelo mrzlo bo: to vam svetuje zdravnica družinske...

kylie jenner 23 Najstnica.si

Takšno moč ima Kylie Jenner

AKR_9737 Njena.si

Ekskluzivno: Rok Ferengja je z njo srečen že 21 ...

benedetti in cavazza 8_1_120 (2) Njena.si

Ksenija Benedetti in Boris Cavazza: v ljubezni ne ...

Več sto teh živalic imate na telesu, a ne boste verjeli kje!
| V. M.

Več sto teh živalic imate na telesu, a ne boste verjeli kje!

Prav ta trenutek imate na sebi drobne mikroskopske živalce, imenovane Demodex pršice. Godijo jim mastni predeli, zato se tam najraje zadržujejo.

S prostim očesom jih je skorajda nemogoče videti, ta drobna bitja so namreč velika tretjino milimetra. Po videzu spominjajo na pajke, imajo osem nog, prehranjujejo pa se z odmrlimi kožnimi celicami. Živijo nekaj tednov, a se hitro razmnožujejo. Tekom dneva mirujejo, saj jim svetloba ne godi, njihov trenutek napoči tekom noči, ko pokukajo na plan. Po koži se gibajo zelo počasi, en centimeter denimo prehodijo približno v eni uri.

Največ jih imamo na obrazu

Demodex pršice živijo na naši koži, nahajajo se tudi v laseh, dlakah, obrveh in trepalnicah. Največ jih imamo prav na obrazu, saj jim godi vlaga in mastno okolje. Ker imamo na obrazu največ širokih por, jim ta predel najbolj ustreza, zato se zadržujejo v bližini mastnih lojnic. Nahajajo se tudi na predelu genitalij in prsi.

Foto: Dreamstime - Največ jih imamo prav na obrazu, saj jim godi vlaga in mastno okolje.

Raziskovalka iz univerze v Severni Karolini Megan Thoms je pojasnila, da so tekom analize ugotovili, da je imelo 100 – odstotkov testiranih kandidatov na sebi pršice, 14 – odstotkov ljudi je te pršice na obrazu tudi videlo.  "Težko je govoriti o natančnem številu. Vemo pa, da se številka giblje od nekaj sto do nekaj tisoč pršic. Število je odvisno od tega, koliko mastnih predelov imamo na koži.''

So nevarne?

Ti živi organizmi živijo skupaj z nami že od praveka in v večini primerov ne predstavljajo grožnje našemu zdravju. Odmrle pršice se morajo razgraditi, kar lahko izzove iritacijo kože, zlasti pri ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom. Nekateri primeri pričajo o hudi nočni srbečici, pojavu izpuščajev, ki po videzu spominjajo na rosaceo ali akne.