erika2 Odkrito.si

Slovenski športnici Srb ukradel srce

tek Svet24.si

Denar ni pogoj ne za srečo ne za blaginjo

bukovec1 Svet24.si

Novo življenje Brigite Bukovec: "Če ne bi šli, ...

zima, mraz, jutro Svet24.si

Zelo mrzlo bo: to vam svetuje zdravnica družinske...

kylie jenner 23 Najstnica.si

Takšno moč ima Kylie Jenner

AKR_9737 Njena.si

Ekskluzivno: Rok Ferengja je z njo srečen že 21 ...

benedetti in cavazza 8_1_120 (2) Njena.si

Ksenija Benedetti in Boris Cavazza: v ljubezni ne ...

Morda imate tole kožno nevšečnost, pa sploh ne veste
| V. M.

Morda imate tole kožno nevšečnost, pa sploh ne veste

Ste morda na obrazu opazili rjavkaste madeže? Preverite ali gre nemara za kožno nevšečnost, s katero se sooča pretežno ženska populacija.

Omenjena kožna nevšečnost je melazma, vrsta hiperpigmentacije, ki jo povzroča prekomerna tvorba pigmenta melanina.  Gre za simetrične madeže, ki so temnejši od preostalega dela kože. Najpogosteje se pojavijo na obrazu, zlasti na licih, čelu in nad ustnicami, saj je to področje najbolj izpostavljeno soncu.

V večini primerov kožni nevšečnosti botruje ravno sonce, velik dejavnik pa so tudi hormoni, na kar nakazuje zlasti dejstvo, da se melazma pogosto pojavi v času nosečnosti ali ob jemanju hormonske terapije. Nekoliko manj pogost vzrok je genetika, nekateri strokovnjaki pa menijo tudi, da bi lahko pojav povzročala prekomerna izpostavljenost stresu.

Hiperpigmentacija se lahko zdravi z različnimi pristopi, kot so denimo kreme za posvetlitev kože, kemični pilingi in posegi z viri energije. Vendar pa se pojav težko popolnoma odpravi. Tudi po izboljšanju je namreč stanje potrebno vzdrževati, saj se nevšečnost ob izpostavljenosti sončnim žarkom hitro ponovi.

Preberite si še: TEST: Tako so videti nevarna rakava znamenja