Vroče ta hip

Morda imate tole kožno nevšečnost, pa sploh ne veste

Ste tudi vi na koži zasledili temne madeže?
Ste tudi vi na koži zasledili temne madeže?
Dreamstime

Ste morda na obrazu opazili rjavkaste madeže? Preverite ali gre nemara za kožno nevšečnost, s katero se sooča pretežno ženska populacija.

Omenjena kožna nevšečnost je melazma, vrsta hiperpigmentacije, ki jo povzroča prekomerna tvorba pigmenta melanina.  Gre za simetrične madeže, ki so temnejši od preostalega dela kože. Najpogosteje se pojavijo na obrazu, zlasti na licih, čelu in nad ustnicami, saj je to področje najbolj izpostavljeno soncu.

V večini primerov kožni nevšečnosti botruje ravno sonce, velik dejavnik pa so tudi hormoni, na kar nakazuje zlasti dejstvo, da se melazma pogosto pojavi v času nosečnosti ali ob jemanju hormonske terapije. Nekoliko manj pogost vzrok je genetika, nekateri strokovnjaki pa menijo tudi, da bi lahko pojav povzročala prekomerna izpostavljenost stresu.

Hiperpigmentacija se lahko zdravi z različnimi pristopi, kot so denimo kreme za posvetlitev kože, kemični pilingi in posegi z viri energije. Vendar pa se pojav težko popolnoma odpravi. Tudi po izboljšanju je namreč stanje potrebno vzdrževati, saj se nevšečnost ob izpostavljenosti sončnim žarkom hitro ponovi.

Preberite si še: TEST: Tako so videti nevarna rakava znamenja