klemen boštjančič
Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa še kandidatne liste za evropske volitve

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Menopavza: nekatere težave se pojavijo, druge izginejo

17. 9. 2017; 02.00
Avtor: ud
menopavza hormoni
Nemalo žensk se spremembam, ki jih prinaša klimakterij, prilagodi brez težav. Nekatere celo uživajo v svobodi brez mesečnega »prekletstva«, menstruacij, zlasti če so bile močne in boleče.

Pri nekaterih ženskah pa vendarle ne gre brez vročinskih oblivov, ki kradejo spanec, in mučnih nihanj v razpoloženju, zaradi katerih trpijo tudi družinski člani in sodelavci. Poskusite si najprej pomagati same na kar najbolj naraven način.



Vse to je normalno!
Z menopavzo, zadnjo menstruacijo, ki se običajno zgodi okoli 51. leta, je povezanih veliko simptomov, ki so posledica manj estrogena v telesu. Verjetno vas ne pestijo kar vsi simptomi, temveč le nekaj od naštetih: tesnobnost, spremembe kože in las, depresija, motnje spanja, suha nožnica, utrujenost, glavoboli, vročinski oblivi, nočno potenje, razdražljivost, bolečine v sklepih in mišicah, izguba spolnega poželenja, boleči spolni odnosi, občutek razbijanja srca, slabša koncentracija, slabši spomin in težave z uriniranjem.

Kilogramov bo več le, če se boste manj gibali
Štirideseta in petdeseta ne prinašajo s seboj kar avtomatično večje konfekcijske številke. Zredijo se le tiste ženske, ki se zaradi bolečih sklepov ali manj volje manj gibajo. Tiste, ki pretečenim kilometrom zaradi počasnejše presnove dodajo pet minut teka, pa uživajo v postavi, kot je nima marsikatera mladenka, ki se preseda s kavča na kavč.

Zakaj fižol
Nekatere raziskave kažejo, da naravni estrogen, ki ga najdemo predvsem v fižolu, soji in drugih stročnicah, ščiti pred osteoporozo, srčno-žilnimi zapleti in rakom dojk. Sicer pa je za ohranjanje naravne moči kosti potrebna tudi prehrana z dovolj kalcija in magnezija. Če vam mlečni izdelki ne prijajo ali ste pri hrani izbirčni, bo treba razmisliti o prehranskih dodatkih kalcija in magnezija.

POZOR! Naravna zdravila brez recepta za lajšanje tegob menopavze vplivajo na delovanje zdravil na recept, to pa lahko povzroči hude stranske učinke. Posvetujte se s farmacevtom. 

prejšnji članek
Lara Komar meni, da čas celi rane
Svet slavnih
Lara Komar meni, da čas celi rane
naslednji članek
Vpliv tobaka na ustno zdravje
Zdravje
Vpliv tobaka na ustno zdravje