favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

jv_0
Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja T-2

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

To so posledice slabega zraka v naših mestih

20. 9. 2017; 01.00
Avtor: V. M.
pljucni rak1
V Evropi zaradi onesnaženosti zraka vsako leto predčasno umre kar 400.000 ljudi. Onesnažen zrak namreč škoduje našemu zdravju in povzroča številne bolezni.

Prometni zamašek v Luciji foto: Facebook

Cestni promet, ki onesnažuje zrak v naših mestih, ne škoduje le okolju, močno vpliva tudi na zdravje prebivalcev. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pojasnjujejo, da onesnaženost zraka povzroča prezgodnjo umrljivost, razvoj bolezni srca in ožilja, pljučnega raka, sladkorno bolezen in astmo. ''Kljub številnim ukrepom v Evropi zaradi onesnaženosti zraka vsako leto predčasno umre kar 400.000 ljudi. Slab zrak še posebej prizadene otroke in starejše,'' povedo na inštitutu, kjer si prizadevajo osveščati ljudi o pomenu spreminjanja potovalnih navad in spodbujanju rabe novih, čistejših tehnologij.

Fizična aktivnost na prostem vas bo napolnila z energijo. foto: Profimedia

Ključ do uspeha je aktivna mobilnost

''Že aktivnejša mobilnost, kot sta na primer pešačenje in kolesarjenje v šolo in službo ter po opravkih, lahko pomembno vpliva na izboljšanje počutja in zdravja in je odličen način, kako v natrpanem urniku najdemo čas za gibanje. Z aktivnejšim življenjem pomembno zmanjšamo nevarnost za bolezni srca in ožilja, zmanjšamo možnost za nastanek kapi in znižamo krvni tlak ter raven holesterola. Gibanje lahko prepreči tudi sladkorno bolezen tipa 2, celo raka na dojki in prostati. Z aktivnim načinom življenja ohranjamo tudi zdravje mišic in skeleta, zato je pomembno, da se gibamo vsak dan. Otroci in mladostniki naj bodo aktivni najmanj uro na dan, odrasli pa vsaj pol ure na dan.''

Združimo moči, delimo si prevoz!

K osveščanju si vsako leto prizadevajo z organizacijo Evropskega tedna mobilnosti, ki letošnje leto poteka pod sloganom 'Združimo moči, delimo si prevoz'. Aktivnosti sicer potekajo tekom celega leta, vrhunec dogajanja pa je med 16. in 22. septembrom 2017, ko se Evropski teden mobilnosti zaključi z Dnevom brez avtomobila.

Z namenom osveščanja so na NIJZ skupaj z Ministrstvom za okolje - Agencija RS za okolje, Ministrstvom RS za infrastrukturo in Urbanističnim inštitutom RS pripravili promocijski videospot Trajnostna mobilnost.

prejšnji članek
Ganljivo: Fotografija košarkaša, ki zadane v srce
Svet slavnih
Ganljivo: Fotografija košarkaša, ki zadane v srce
naslednji članek
Na Kmetiji tudi teta dobro znanega obraza!
Resničnostni šovi
Na Kmetiji tudi teta dobro znanega obraza!