Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako prepoznati oslovski kašelj?

11. 10. 2017; 02.00
Avtor: V. M.
V zadnjih letih se ponovno pojavljajo epidemije oslovskega kašlja med šolskimi otroki, ker imunost po cepljenju oziroma preboleli bolezni ni dolgotrajna, pojasnjujejo strokovnjaki.

Simptomi so podobni navadnemu prehladu. foto: Profimedia

Pri oslovskem kašlju gre za bolezen dihal, ki jo povzroča bakterija Bordetella pertussis, ki se nahaja v ustih, nosu in žrelu. Prenaša se s človeka na človeka s kužnimi kapljicami pri kašljanju, kihanju, pa tudi posredno prek okuženih predmetov. Zdravimo ga z antibiotikom, ki zmanjša intenzivnost bolezni, hkrati pa zmanjša možnost prenosa bakterije na druge. Pri zdravljenju je pomembno tudi zadostno uživanje tekočine za preprečitev dehidracije.

Bolezenski znaki

Kot pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, so v začetku bolezni simptomi podobni navadnemu prehladu. Pojavi se namreč  izcedek iz nosu in oči, rahlo povišana telesna temperatura, občasno tudi blag kašelj.

''Nato se prične kašelj postopoma stopnjevati in pojavijo se značilni napadi kašlja, katerim sledi nenaden globok vdih, ki ga spremlja značilen zvok, podoben riganju. Bolnik lahko pomodri, ker zaradi kašlja ne dobi dovolj kisika. Napadom, ki so najpogostejši ponoči, lahko sledita bruhanje in utrujenost.''

Bolezen najbolj ogroža dojenčke in majhne otroke

Oslovski kašelj je še vedno pomemben vzrok smrti pri dojenčkih, mlajših od šest mesecev. ''Najpogostejša od zapletov je bakterijska pljučnica, ki ima tudi najvišjo smrtnost. Od ostalih zapletov so možni še vročinski krči, prenehanje dihanja, izguba apetita, vnetje srednjega ušesa, dehidracija in nevrološke posledice (možganske krvavitve) zaradi zmanjšanega dotoka kisika v možgane.''

foto: Profimedia

prejšnji članek
Anonimna zgodba: Varanje
Zdravje
Anonimna zgodba: Varanje
naslednji članek
Vesna iz Kmetije je postala prelepa mamica!
Resničnostni šovi
Vesna iz Kmetije je postala prelepa mamica!