kitara
Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž Šegula

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

VIDEO: Ko postane cimet v prahu smrtno nevaren …

16. 10. 2017; 03.00
Avtor: V. M.
CIMET

Tudi cimet zmanjšuje nastajanje oblog. Zmešajte ga z mlekom in nanesite na celulitne predele. foto: Profimedia

Ne želimo vas prestrašiti, je pa dobro vedeti. Zaužijte prevelike količine cimeta v prahu, je namreč lahko usodno.

Cimet je izjemno priljubljena začimba, cenjen pa je tudi zaradi zdravilnih učinkov, saj med drugim znižuje krvni sladkor in stimulira osrednji živčni sistem. Njegove učinkovine torej ne ogrožajo vašega zdravja, nevšečnosti pa lahko zaradi sestave drobnih prašnih delcev povzroči zaužitje večje količine. Ob tem ne gre za uporabo cimeta kot začimbo, kjer bi jed izdatno obogatili s cimetom. Nevarno je samostojno uživanje cimeta v prahu, ki lahko zaradi drobne sestave zapre dihalne poti.  Ker ga je izjemno težko pogoltniti in s slino očistiti požiralnik, lahko pride do zadušitve.



Cimet usoden za štiriletnika

Na nevarnost cimeta v prahu opozarja tudi mati Brianna Rader, ki bi si sicer želela, da ne bi imela izkušnje s priljubljeno začimbo. Žal temu ni tako, njen štiriletni sin Matthew je namreč posegel po cimetu, ki ga je imela na kuhinjski polici in ga zaužil. Zatem je padel na tla in se pričel dušiti. ''Bilo je grozno, davil se je in mislila sem, da ima nekakšen napad.'' Čeprav ga je odpeljala v bolnišnico, mu tam zdravniki niso mogli več pomagati.

Brianna starše svari, naj začimbo pospravijo izven dosega otrok. Nikoli namreč ne veste, kaj malim radovednežem roji po glavi. Mati se je v javnosti izpostavila tudi zaradi nespametnega spletnega izziva, pri katerem najstniki pogoltnejo žlico cimeta v prahu in posnamejo reakcijo, ki nastopi, ko se zaprejo dihalne poti. Otroci in odrasli si lahko sicer nemudoma pomagajo z zaužitjem tekočine, ki odplakne prah in očisti požiralnik, žal pa slednje Brianne ne tolaži kaj dosti, saj je na podoben način njen sin izgubil življenje.

Kako so videti cimetov izzivi, s katerimi se v tujini poigravajo otroci in odrasli, si lahko ogledate v spodnjem videu.

prejšnji članek
Trener v šovu The Biggest Loser, kot ga niste vajeni
Svet slavnih
Trener v šovu The Biggest Loser, kot ga niste vajeni
naslednji članek
Recept: Negovalni tretma za suhe ustnice
Moda&Lepota
Recept: Negovalni tretma za suhe ustnice
#nasazenazenska
nasazenazenska