Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

1709556859-172a8714-1709556621461
Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine "doping" za visoke dobičke zasebnikov.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ključ do vitkosti: Čudežna dieta kombiniranih živil

7. 8. 2021; 03.00
Avtor: K.M.
dieta, hujšanje, kilogrami

V boju z odvečnimi kilogrami vam lahko pomagajo naravni napitki. foto: Profimedia

Čudežno kombiniranje živil.

Prehranski vodnik spodbuja hujšanje po načelu izogibanja kombinacijam živil, kot so beljakovine, škrobnata živila in kislo sadje v istem obroku. Dieta se je nekoč imenovala prav Dieta s kombiniranjem živil, njen navdih pa so prehranska načela dr. Williama Howarda Haya, ki jih je leta 1935 objavil v publikaciji Health via Food oziroma Zdravje skozi hrano.

Veliko zdravstvenih težav nastopi zaradi skladiščenja strupov v telesu. Ti nastanejo, ker organizem ne more presnoviti kislih stranskih produktov, ki so posledica uživanja škrobnatih živil in beljakovin v istem obroku, uživanja preveč beljakovin, škrobnatih živil in industrijsko predelane hrane. Strupi se lahko kopičijo tudi zaradi preskromnega uživanja sadja in zelenjave, ki kislino nevtralizirata. Vsa hrana, ki jo zaužijemo, ima v telesu bodisi kisel bodisi bazičen učinek, zato lahko s kombiniranjem pravih živil vzdržujemo pravilno prebavno ravnotežje. Ključ do zdravja torej tiči v zmanjšanem uživanju živil, ki v telesu reagirajo kislo, ter povečanem uživanju živil, ki v telesu delujejo blagodejno, torej bazično.

Kako dieta deluje?
V Hayevi dieti beljakovinska hrana vključuje vse vrste mesa in sira, jogurt, mleko, jajca, ribe, perutnino in sojine izdelke. Škrobnata živila so žita, riž, testenine, kruh, krekerji, piškoti in vse vrste sladkorja ter bela moka. Sojino mleko se šteje med beljakovinska živila.

Osnovni napotki


Če želite vzdrževati zdravo bazično ravnotežje, se vsak dan prehranjujte po tem pravilu: en popolnoma bazičen obrok (samo sadje in zelenjava), en škrobnat obrok in en beljakovinski obrok.
Sadje, zelenjava in solate so nevtralna živila, ki v telesu reagirajo bazično, zato jih lahko uživamo z živili iz vseh prehranskih skupin in v vseh obrokih, saj predstavljajo najpomembnejši del prehrane. Uživajte beljakovine, škrobnata živila in maščobe v majhnih količinah. Jejte zgolj polnovredne jedi in nepredelana škrobnata živila ter se izogibajte rafiniranim, predelanim jedem. Za optimalno prebavo imejte med posameznimi obroki, sestavljenimi iz različnih skupin živil, vsaj štiriurni premor.
Dietni program vključuje tedenski post oziroma razstrupljanje, med katerim uživate le sveže sadje in solate. Začnete lahko s petkovo večerjo in končate s sobotno večerjo, s čimer boste iz telesa odplaknili nakopičene strupe in razbremenili prebavo.

Za dvomljivce
Kljub tej logični razlagi pa vendarle obstaja bolj malo trdnih znanstvenih dokazov o načelih Hayeve diete. Znanstveniki trdijo, da je človeško telo trpežno, zato lahko prebavi katerokoli kombinacijo živil ob kateremkoli času. A zagotavljamo vam, da boste s spodnjo dieto zagotovo shujšali že zaradi omejitve vnosa kalorij ter omejitve uživanja nekaterih skupin živil.

Prednosti in slabosti


Diete s kombiniranjem živil so privlačna izbira za ljudi, ki želijo shujšati brez štetja kalorij. Hayeva dieta priporoča uživanje veliko sadja in zelenjave, kar je za vsakogar zdrava izbira. Kljub temu je v določenih pogledih omejevalna, saj narekuje tedenski post s sadjem in zelenjavo.

Ali je dieta primerna za vas?
Režim prehranjevanja pritegne ljudi, ki uživajo v rastlinski hrani, in ljudi, ki želijo izvajati dieto z omejenim seznamom živil. Ljudje s sladkorno boleznijo in drugimi zdravstvenimi težavami naj se pred začetkom diete posvetujejo glede omejitve vnosa kalorij in uživanja določenih skupin živil.

V času postenja s petka na soboto uživajte le sveže solate in sadje.


Zelo zaželeno je, da odpravite nezdrave navade, kot so kajenje, pretirano delo in škodljiva duševna stanja, kot so stres in negativne misli, saj povzročajo nastajanje kislin.

Želite izvedeti več?
Vtipkajte naslov internetne strani www.thedietchannel.com/food.combining.htm ali pa preberite knjigo Kathryn Marsden: The food Combining diet: Lose Weight the hay way (1993, Thorson).

prejšnji članek
Modna skrivnost Špele Močnik
Moda&Lepota
Modna skrivnost Špele Močnik
naslednji članek
Takole uživa igralec Dario Varga
Svet slavnih
Takole uživa igralec Dario Varga