Rusko veleposlaništvo
Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Trik: Tako preprosto se uprite želji po sladkem!

26. 11. 2017; 01.00
Avtor: Maša Rener
sladko
Ko gre za hrepenenje po hrani, je pri večini ljudi na vrhu seznama neutolažljiva želja po sladkorju. Na srečo se je sladki skušnjavi mogoče upreti.

Najprej si poglejmo, kako nesmiselno je jesti dodani sladkor. Prečiščen beli sladkor (ki se uporablja v predelani hrani) je ogljikov hidrat, ki daje energijo, ne pa potrebnih dodatnih hranil, ki jih vsebujejo drugi ogljikovi hidrati, na primer polnozrnata žita. Čeprav beli sladkor dejansko ni slab, tudi dober ni, prav gotovo pa ni dobro, če ga pojeste preveč. Znanstveniki skušajo z raziskavami dognati, ali dejansko povzroča zasvojenost. Kjer je veliko sladkorja, običajno preži tudi veliko maščob – predvsem nasičenih. Še en izgovor za previdnost torej.

Navada ni železna srajca

Težko si je predstavljati, ko sežete po še enem piškotu, da za prekinitev navade potrebujete samo 21 dni. Je tako preprosto? Skoraj! Če se lahko disciplinirate in sledite načrtu z rastlinskimi živili, ki jih uživate v rednih presledkih, ter splaknete z veliko vode, vsak dan meditirate, globoko dihate in izvajate umirjeno telesno vadbo, vse skupaj pa zaokrožite še z dobrim spancem čez noč, boste spoznali, da vam želja po sladkorju znatno upada. Celo tisti zloglasni predmenstrualni napadi v smislu »umrla bom, če ne dobim čokolade«, ki jih prenašamo ženske in naši bližnji, bodo preprosto izginili.

Nadzorujte vnos sladkorja


Tudi ko navado prekinete, morate vnos sladkorja še naprej nadzorovati.
1. V trgovino se nikoli ne odpravite lačni. Ko je raven krvnega sladkorja nizka, boste nevede segli po velikih količinah česar koli sladkega.
2. V prehrano vključite veliko zdravih maščob. Čeprav zveni nelogično združiti besedi »veliko« in »maščobe« v isti povedi, maščobe dejansko sporočijo možganom, kdaj ste siti – v nasprotju s sladkorjem, ki vas spodbuja, da jeste še naprej, do točke, ko vam postane slabo.
3. Naučite se nekaj ukan, kako v prehrano vključiti kaj sladkega okusa, da potešite brbončice. Grizljajte mandlje, ki so naravno sladki, nasitni in polni hranil. Na ovsene kosmiče posujte malo cimeta namesto sladkorja – ni samo topla, sladka začimba, vsebuje tudi sledi kumarina, spojine, ki stabilizira raven krvnega sladkorja.
4. Naučite se peči z drugačnimi sestavinami, na primer s sladkim krompirjem, rdečo peso in zmletimi mandlji, ki so naravno sladki. Kmalu boste spoznali, da so industrijske sladice ali celo doma narejene sladice z ogromno sladkorja močno presladke.
5. Količino sladkorja v receptih lahko brez škode zmanjšate tudi za polovico ali četrtino navedene.
6. Določite en dan v tednu, ko se boste lahko »prekršili« (če tako razmišljate) ali »nagradili« (če vam je nagrada ljubša od kršitve). Poiščite poseben kraj, recimo lepo slaščičarno, v kateri se dobro počutite. Morda si prej privoščite polurni sprehod, da se endorfini sprostijo, toda ne tako energičnega, da bi bili lačni kot volk, nato pa pojdite v slaščičarno in si privoščite samo en slasten priboljšek. Pri tem končajte in se veselite vrnitve čez en teden.
7. Izurite se v izdelavi presnih sladic, ki so naravno sladke in zdrave.

Grizljajte ves dan


Pozabite na nasvet, da ni dobro jesti med obroki. Z razumnimi prigrizki boste vzdrževali raven krvnega sladkorja in veliko manj verjetno bo, da boste snedli kaj sladkega, če boste pojedli zajtrk, dopoldanski prigrizek, kosilo, popoldanski prigrizek in večerjo. Za ohranjanje telesne teže zaužijte 500 kalorij z vsakim glavnim obrokom in 250 kalorij z vsakim prigrizkom (količino lahko povečate ali zmanjšate v skladu z vašo dnevno potrebo po kalorijah glede na spol/starost/telesno težo/stopnjo telesne aktivnosti). Pametno izbirajte prigrizke: to ni opravičilo, da med glavnimi obroki pohrustate pecivo.

Jejte zavedno
To je morda ena najpomembnejših reči, ki jih lahko naredite za zdravje, vsekakor pa premagovanje potrebe po sladkorju. Čuječnost je starodavna budistična praksa, ki se uporablja na številnih življenjskih področjih in je natanko to, kar nakazuje njeno ime: ohranjanje zavesti »tukaj in zdaj«, zavedanje svojega početja. Če običajno jeste na »avtopilotu« in se ne zavedate, kaj dajete v usta, medtem ko za pisalno mizo berete elektronsko pošto ali ste zleknjeni na kavču pred televizijskim zaslonom, poskušajte raje usmeriti pozornost na to, kar jeste. Zavedajte se vsakega grižljaja in vaši možgani bodo zaznali sitost.

Odvračajte stres


Željo po sladkorju pogosto sproži stres, ki povzroči fiziološke spremembe v telesu, te pa sladkor še dodatno poveča, namesto da bi jih olajšal. Oborožite se proti stresu s hrano, polno protistresnih živil, kot so brokoli, ribe, mandlji, banane in – čokolada. Ne poceni čokolada iz množične proizvodnje, temveč kakovostna temna čokolada, bogata s polifenoli, ki popravljajo škodo, nastalo zaradi delovanja stresnih hormonov.

Sladkor v telesu sproža procese, ki vas postarajo, zato ne pretiravajte s sladkanjem.

Sladkor v telesu sproža procese, ki vas postarajo, zato ne pretiravajte s sladkanjem. foto: Profimedia

prejšnji članek
Lady Gaga zaročena
Svet slavnih
Lady Gaga zaročena
naslednji članek
Mirela spet ljubljena in zaročena!
Svet slavnih
Mirela spet ljubljena in zaročena!
#nasazenazenska
nasazenazenska