900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zdrava zimska zelenjava, ki pomaga pri hujšanju

6. 12. 2017; 04.00
Avtor: A. S.
por

Por je naravni antibiotik. foto: Profimedia

Pa ne le to, znižuje holesterol in krvni tlak, čisti telo, ščiti pred rakom.

Por je eno izmed najstarejših živil na svetu, poznali so ga že stari Grki in Rimljani. Je naravni antibiotik, deluje tudi odvajalno. Vsebuje folno kislino, železo, mangan, vitamine, eterična olja.

Prav zato por štejemo med zelo zdravilno zelenjavo. Pomaga urediti prebavo, odpravlja strupene toksine, krepi imunsko odpornost, ščiti pred rakom, odličen je pri hujšanju.

Por lahko uporabite na mnogo načinov, iz njega lahko pripravite okusno juho, ga dodate rižoti, naredite narastek s krompirjem, surovega lahko narežete na solato.

Porova juha

Za pripravo porove juhe boste potrebovali por, krompir, peteršilj, sol, česen, poper in vodo, olje.

Por očistite in sesekljajte na tanke kolobarje. Na olju ga malce prepražite, nato pa dodajte še drobno sesekljan strok česna. Ko ta zadiši, dolijte nekaj vode in en krompir, ki ste ga narezali na majhne kocke. Drugi krompir pa olupite in naribajte ter dodajte juhi. Solite, poprajte in kuhajte tako dolgo, da se krompir lepo zmehča.

Ko je juha kuhana, po njej potresite še sesekljan peteršilj.

Porov narastek

Potrebujete por, nekaj kuhanega krompirja, olje, kislo smetano in jajce, sol, poper, peteršilj in česen.

Najprej por narežite na tanke kolobarje, nato ga prepražite na olju, dodajte sesekljan česen in sol ter poper po okusu. Ko zadiši, dolijte nekaj žlic vode, nato pa dodajte še tri žlice kisle smetane. Odstavite.

Kuhan krompir narežite na kolobarje in položite eno plast na z maščobo namazan visok pekač. Nato dodajte por s kislo smetano, razporedite po krompirju in dodajte še eno plast krompirja. Na koncu dodajte še polivko: zmešajte dve jajci, dodajte tri žlice kisle smetane, sol in sesekljan peteršilj. polijte čez krompir in dajte v pečico. Pecite pri 200 stopinjah, da lepo porumeni. Nekaj minut pred koncem lahko čez potresete še nariban sir.

prejšnji članek
Slavni zapornik na naslovnicah zaradi umazane bitke
Svet slavnih
Slavni zapornik na naslovnicah zaradi umazane bitke
naslednji članek
Se morajo moški briti pod pazduho?
Zdravje
Se morajo moški briti pod pazduho?