900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj jesti, ko ste bolni?

26. 12. 2017; 04.00
Avtor: Revija Bodi Zdrava
sadje

Sadje in zelenjava naj bosta iz ekološke pridelave. foto: Vir: Profimedia

Ni »zdravilna« samo juhica, na seznam hrane in pijače, ki bi jo lahko uvrstili na jedilnik ob prehladu ali gripi, se poleg goveje ali kokošje juhe lahko uvrsti še veliko živil.

- Na jedilnik bi morali uvrstiti tudi sadje in zeleno zelenjavo. Pomaranče, grenivke, jagodičevje in kivi so bogati viri vitamina C, tako kot rdeča paprika in cvetača. Vitamin C pomaga zmanjšati prehladne znake in skrajšati prehlad.
- Česen, čebula in por imajo veliko sestavin, ki krepijo imunski sistem, in lastnosti, ki pomagajo pri zamašenih sinusih. Losos, tun, skuša in ostrige so živila, bogata z maščobnimi kislinami omega-3, ki preprečujejo vnetja, ki lahko še dodatno oslabijo imunski sistem med prehladom.
- Kava in čaj vsebujeta antioksidante, ki se postavljajo po robu prehladu. Čaju lahko dodate še žličko medu in svež ingver. Ingver blaži bolečine in je blago pomirjevalo. Med pa bo v grlu ustvaril zaščitno plast.
- V temni čokoladi in rdečem vinu so antioksidanti, ki blažijo simptome prehlada. Ob tem je seveda treba dodati, da se vinu raje izognite, če jemljete kakršna koli zdravila.
- Oreščki in semena so idealen vir cinka, poleg tega pa vsebujejo tudi vitamin E, ki pomaga pri hitrejšem prebolevanju okužbe.
- Med prehladom in gripo se izogibajte ocvrti in predelani hrani, kolikor je to le mogoče. Njena hranilna vrednost je zelo nizka, poleg tega vsebuje veliko maščob.

prejšnji članek
Štorija: Kaj o slovesu pravijo nekateri njeni igralci?
Svet slavnih
Štorija: Kaj o slovesu pravijo nekateri njeni igralci?
naslednji članek
Se pljučnici lahko izognemo?
Zdravje
Se pljučnici lahko izognemo?
#nasazenazenska
nasazenazenska