900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Se vas loteva prehlad ali gripa?

23. 12. 2017; 04.00
Avtor: Revija Bodi Zdrava
prehlad
Boleče grlo, kašelj, kihanje, mrazenje, vročina … Vas lovi gripa, viroza ali prehlad?

Vsi dobro poznamo tisti občutek, ko postanemo nenavadno utrujeni, v grlu pa nas praska. Tako je, kljub temeljitemu umivanju rok in pazljivemu dotikanju pip s komolci ste ujeli virus. Preden se založite z zdravili in pripravki iz babičine lekarne, pa se prepričajte, za kakšen virus sploh gre: se bojujete proti gripi ali njenemu šibkejšemu sorodniku prehladu? 

Prehlad: ko teče iz nosu

Pri prehladu, okužbi zgornjih dihal, visoke vročine ni, prav tako ste se izognili močnim glavobolom in bolečinam v mišicah in sklepih – no, morda se kdaj pojavijo, a so blage. Malo ste utrujeni. Glavne značilnosti prehlada so blago skelenje, srbenje ali bolečine v grlu, ki lahko po nekaj dneh izzvenijo. Sledi prozoren izcedek iz nosu, ki se po nekaj dneh okrepi in postane rumen. Nos se lahko zamaši, vendar tudi težave z njim kmalu izzvenijo. Nato se začne pojavljati kašelj, ki je lahko suh ali moker. A tudi ta ne vztraja dolgo. Dodatno se lahko rahlo dvigne telesna temperatura, lahko se pojavijo solzenje, kihanje, slabost in glavobol. Vendar pa prehlad ne povzroči hude utrujenosti. Običajno večina ljudi z njim lahko normalno dela. Navadno mine v petih do sedmih dneh.

Gripa nas izčrpa z visoko vročino

Za okužbo dihalnih poti oziroma gripo je značilna visoka temperatura, ki lahko traja od tri do štiri dni, spremlja jo močan glavobol, prisotne pa so tudi močne bolečine v mišicah in sklepih. Za piko na i se boste v začetnih dneh bolezni počutili popolnoma izčrpani. Kihanje, zamašen nos in vneto žrelo spremljajo gripo le včasih, pogosteje pa boste deležni še kašljanja in bolečin v prsih. Vsega skupaj vas bo gripa lovila kar dolgo: od dva do tri tedne bo trajalo, preden boste spet stoodstotno pripravljeni na izzive vsakdana. V primerjavi s prehladom nastanejo znaki sezonske gripe naenkrat. Zdi se, kot da smo za vsemi zgoraj omenjenimi znaki zboleli hkrati in kar čez noč. Izrazitejša pri gripi sta glavobol in vročina. Telesna temperatura lahko naraste tudi prek 40 stopinj Celzija. Ko imamo gripo, se počutimo zelo slabo. Oči se nam solzijo, so rdeče, vodene. Splošno počutje je slabo – smo zelo utrujeni, zaspani, bolijo nas lahko mišice, sklepi in tudi okolica oči. Normalno delo je onemogočeno. 

prejšnji članek
Zvezdnik telenovele Padli angel osvaja Hollywood
Svet slavnih
Zvezdnik telenovele Padli angel osvaja Hollywood
naslednji članek
Zakaj je zdrav odnos med partnerjema tako pomemben?
Zdravje
Zakaj je zdrav odnos med partnerjema tako pomemben?
#obraziavenija
obraziavenija