mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Se pljučnici lahko izognemo?

26. 12. 2017; 02.00
Avtor: K.M.
gripa, prehlad, bolezen

foto: Profimedia

Kaj in kako?

Zdravniki priporočajo:
Izogibajte se kajenju in kadilcem. Vsak dan pojdite na sprehod po svežem zraku. Pogosto umivanje rok prav tako zmanjša izpostavljenost mikrobom, ki lahko povzročijo bolezen. Tudi zdrava prehrana in zadosten počitek pomagata imunskemu sistemu, da nas ubrani pred okužbami. Obrazna maska med čiščenjem prašnih ali plesnivih površin pa lahko prepreči pljučnico, ki je posledica vdihavanja teh snovi.

Pri bolnikih, ki so bili operirani, zlasti po operacijah trebuha ali po poškodbah, je tveganje za nastanek pljučnice večje, ker sta kašljanje in globoko dihanje boleča. Dihalna fizioterapija jim pomaga očistiti dihala izločkov. Kdor je dalj časa v postelji, je nagnjen k temu, da zelo plitko diha, s čimer lažje pride do infekcije. V teh primerih se lahko z usmerjenimi dihalnimi vajami, kakor tudi s pogostim izmenjavanjem položaja v postelji, ter s preprečevanjem znojenja in prepiha prepreči nastanek pljučnice.


Večino pljučnic, ki jih povzročijo bakterije, prepreči pnevmokokno cepivo. Vsakoletno cepljenje proti gripi pa pomaga preprečiti gripo, ki ji lahko sledi pljučnica. Otroke prav tako lahko zaščitimo pred nekaterimi vrstami pljučnice s cepljenjem.

Antibiotik - da ali ne?
Antibiotiki, večinoma učinkoviti le pri bakterijskem vnetju, zelo hitro znižajo temperaturo, zato se kmalu počutimo bolje. To pa ne pomeni, da lahko že vstanemo iz postelje. Hujše oblike virusne pljučnice zdravijo protivirusna zdravila, a lahko okrevamo tudi brez njih. Zelo nevarno je, če se prekmalu začnemo obremenjevati, saj s tem tvegamo ponovni izbruh bolezni in resne zaplete. Piti je treba veliko vode in čaja, da lažje izkašljamo vnete izločke v pljučih in nadomestimo pomanjkanje tekočine zaradi vročine in znojenja. Tudi vlaženje prostora z inhalatorji ali zgolj z mokrim perilom na radiatorju prinese olajšanje.

Zapleti zaradi pljučnice


Zapleti se pojavijo takrat, ko se bakterije razširijo v druge telesne regije. Lahko pride do pljučnega abscesa in pljučne fibroze. Po dveh do treh tednih naj bi pljučnico preboleli brez posledic.

prejšnji članek
Kaj jesti, ko ste bolni?
Zdravje
Kaj jesti, ko ste bolni?
naslednji članek
S prazniki prihaja tudi napihnjenost
Zdravje
S prazniki prihaja tudi napihnjenost