klemen boštjančič
Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa še kandidatne liste za evropske volitve

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

20 najboljših trikov za hujšanje

24. 12. 2017; 02.00
Avtor: Revija Bodi zdrava
hujšanje, postava, dieta

Z zdravim in beljakovinskim zajtrkom je hujšanje veliko bolj enostavno. foto: Profimedia

Izguba telesne teže je tema, o kateri razpravljajo zdravniki, dietetiki in drugi strokovnjaki, mi pa smo zbrali nekaj najboljših trikov za hujšanje vseh časov. Kako torej shujšati in kako težo obdržati tudi pozneje?

1. Nikar ne izpuščajte zajtrka. Eden najbolj priljubljenih strokovnjakov za zdrav način življenja pravi, da je zajtrk resnično najpomembnejši obrok dneva. »Zdrav in polnovreden zajtrk vas bo napolnil z energijo, hkrati pa vas bo nasitil na začetku dneva, da ne boste že čez uro ali dve posegali po nezdravih prigrizkih,« pravi Mehmet Oz.
2. Zmerno s sladicami. Če se sladicam resnično ne morete upreti, potem poskusite s pravilom treh žličk: pojejte le tri žličke sladice. Tako ne boste imeli občutka, da ste prikrajšani za desert, hkrati pa ne boste zaužili preveč kalorij. Je pa res, da je za to potrebno kar precej samonadzora.
3. Ko trenirate, trenirajte zares. Med vajami nikar predolgo ne počivajte, ampak si privoščite kratke, 30-sekundne premore, nato pa nadaljujte. Tako boste dramatično povečali kurjenje kalorij, obljublja ameriška strokovnjakinja za fitnes Jillian Michaels, ki je kar dvanajst sezon sodelovala v oddaji The Biggest Loser.
4. Ne zanemarite vadbe z ročkami. »Ko trenirate, povečajte komponento moči v svojem treningu. Pridobivanje mišične mase namreč med drugim tudi spodbuja presnovo,« pravi Sara Shears, trenerka slavnih.
5. Pred spanjem se izogibajte prigrizkom in obilnim večerjam. Ker se med spanjem presnova upočasni, strokovnjaki svetujejo, da vsaj tri ure pred spanjem ne jemo večjih količin hrane.


6. Razmislite, zakaj bi jedli. Preden posežete po hrani, razmislite, zakaj si jo želite. Je vzrok lakota ali morda kaj drugega, kot na primer stres ali žalost? Če jeste zaradi drugih vzrokov, kot je lakota, hrana ne bo pomagala, verjemite!
7. Ne kupujte malice, ampak prinesite svojo. Službene malice in kosila so past za vse, ki se poskušate držati zdravega načina življenja ali poskušate shujšati. Sendviči, prigrizki, solate s prelivi … vse to vam bo prej škodilo kot koristilo, zato se organizirajte in si začnite v službo nositi svojo malico.
8. Pazite na vrstni red. Ko začnete jesti kosilo ali večerjo, bodite pozorni, da najprej pojeste čim več zelenjavne priloge in solate, nato se lotite mesa in šele na koncu prilog, kot so pečen krompir, testenine ali riž. Tako bo vaš želodec, ko se boste lotili tistih bolj redilnih jedi, že vsaj malce poln in jih boste zagotovo pojedli manj.
9. Jejte večkrat na dan, vmesni obroki pa naj bodo zdravi. Če jeste redno večkrat na dan, boste ves čas siti in ne boste prišli do točke, ko se boste na polno najedli vsega, kar vam bo prišlo pod roke, in vsega, kar boste ravno tisti trenutek našli v hladilniku. Poleg glavnih obrokov ne pozabite na vmesne obroke oziroma malice, ki pa naj bodo zdrave – pojejte kak kos ne presladkega sadja, grizljajte surovo zelenjavo, privoščite si pest oreščkov ali solato (brez kaloričnega preliva seveda).
10. Zastavite si cilj. Če je vaš cilj preprosto izgubiti nekaj kilogramov, je to morda malce preveč splošen cilj, do katerega boste prišli, morda pa tudi ne. Raje si postavite konkretnejše cilje, na primer: rada bi oblekla kavbojke številka 38 ali rada bi obseg pasu zmanjšala za vsaj deset centimetrov. Tako bodo vaši možgani naravnani k doseganju tega cilja in manj verjetno je, da boste sredi hujšanja preprosto vrgli puško v koruzo.


11. Pripravite se na težke trenutke. Ko smo ravno pri puški v koruzi – vnaprej se morate zavedati, da bodo prišli tudi trenutki, ko bi najraje obupali. Ko se vam bo zdelo, da se vse skupaj nikamor ne premakne in ko bi se najraje zavalili na kavč s kosom slastne pice v rokah. Takšni trenutki so neizogibni in že vnaprej razmislite, kaj boste takrat storili, saj jih boste s pravo taktiko lažje prebrodili.
12. Dovolite si grešiti. Grešiti je človeško, in če bi vse ljube dni le pazili, kaj jeste, ne da bi si privoščili kakšne dobrote, bi imelo to za vas kvečjemu negativen učinek. Vnaprej si torej določite, kdaj bo »dan za goljufanje« in kakšno pregreho si boste takrat dovolili.
13. Pišite dnevnik. Vodenje evidence, kaj zaužijemo, se je po mnenju mnogih strokovnjakov izkazalo za zelo koristno v času, ko začenjamo hujšati, saj se mnogi ljudje ne zavedajo, kaj vse pojedo čez dan. Če si prvih nekaj dni vsak grižljaj zapišete v zvezek in sledite, koliko ste pojedli, boste lažje omejili tiste prigrizke, ki ste jih morda jedli zgolj iz navade ali pa povsem nevede.
14. Nikoli po nakupih lačni. Ta nasvet je že skoraj klasika, a priznati je treba, da je zelo realističen. S polnim želodcem bomo veliko lažje kupili le tisto, kar imamo na seznamu, in se izognili dobrotam, za katere bi nam bilo pozneje žal, da smo jih kupili, saj se jim je vendar tako težko upreti.
15. Naredite preizkus z jabolkom. Če se vam zdi, da ste lačni, si vzemite jabolko. Če vam jabolko ne prija in bi raje kaj drugega, potem v resnici niste lačni in vam hrana v resnici prija iz drugih razlogov.


16. Po obroku na sprehod. Vsi strokovnjaki poudarjajo pomen rednega gibanja, a dejstvo je, da veliko naredite že, če se po obroku odpravite na sprehod. S hitro hojo boste pokurili kar nekaj kalorij, ki ste jih pred tem zaužili.
17. Popoldnevi in večeri brez ogljikovih hidratov. Če se boste držali pravila, da po kosilu (torej od popoldneva dalje) ne jeste več ogljikovih hidratov, se bo to hitro začelo poznati na vašem obsegu pasu.
18. Izogibajte se jedem, ki vam škodujejo. Je že tako, da vsi vemo, kaj ni dobro za nas, a si nekako ne moremo pomagati in (vsaj občasno) še vedno posegamo po njih. Zadajte si torej neki časovni rok, v katerem se boste izogibali gaziranim pijačam, sladkim sokovom, presladkim in preslanim prigrizkom … Držite se tega in rezultati se bodo nedvomno pokazali, nato pa bo tudi vztrajati lažje.
19. Zmerno z alkoholom. Počasi prihaja tisti čas v letu, ko bomo veliko nazdravljali, v hladnih dneh pa se bomo greli tudi s kuhanim vinom. Vse lepo in prav, a pri alkoholu bodite zmerni, saj (zlasti sladki) alkoholni napitki lahko vsebujejo kar precej kalorij.
20. Pozabite na trenutno modne diete. V svetu hujšanja se vedno znova pojavljajo takšne in drugačne čudežne diete, skoraj vsaka od njih obljublja skorajda čudežno izgubljanje teže. V resnici seveda le redko delujejo – ali pa se kilogrami vrnejo skoraj takoj, ko se začnemo spet prehranjevati po starem. Namesto diet raje spremenite način prehranjevanja, ki naj bo čim bolj zdrav.

prejšnji članek
Bolezen, s katero se spopada 40.000 Slovencev
Zdravje
Bolezen, s katero se spopada 40.000 Slovencev
naslednji članek
Ljubezen na drsalkah
Zdravje
Ljubezen na drsalkah