Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

S prazniki prihaja tudi napihnjenost

26. 12. 2017; 01.00
Avtor: zf
slabost

slabost foto: profimedia

Gre za pogost problem, ki je večinoma posledica težke in nezdrave prehrane ter prehrane, ki napihuje. Sem spadajo tudi sprožitelji, kot so stres, počasna prebava in nekateri drugi dejavniki.

Napihnjenost je načeloma posledica nezdrave hitre hrane, ki vsebuje veliko maščob. Te pa je v teh dneh še posebej veliko. Med težko hrano spadajo tudi sušene in surove mesnine, ki veljajo za gurmanske presežke, torej pršut, suhe salame, stejki, tatarski biftek … Takšno hrano naše telo težje prebavi, posledica tega so tudi pogosti vetrovi. Ne glede na razloge težav z vetrovi in napihnjenostjo si lahko v včinoma pomagate sami. V nadaljevanju preverite pripravke, ki jih boste našli v domači kuhinji.

ZELIŠČNI ČAJI

V obdobju, ko se srečujete z napihnjenostjo, si privoščite čim več zeliščnega čaja. Med izborom naj bodo kamilica, komarček in poprova meta, priporočljiv je tudi otroški čaj. Čaj bo hitro omilil občutek napihnjenosti in pomagal prebavi, obenem pa vas bo pomiril. Zato si čaj še pogosteje privoščite v obdobju stresnega stanja.

SOK IZ INGVERJA IN LIMETE

V mlačni vodi pomešajte žličko ingverjevega prahu in sok polovice limete. Kmalu po zaužitju boste začutili olajšanje. Še najbolje bo, če si boste pripravek omislili takoj po obroku, za katerega predvidevate, da lahko nelagodno vpliva na vašo prebavo. Pripravite si lahko tudi osvežilen sok. Dva centimetra ingverjeve korenine narežite na tanke kolobarje in namočite v sok ene limete. Pustite nekaj časa, nato razmešajte z vodo in popijte. Ingver lahko tudi grizljate in tako ublažite morebitne bolečine, povezane s prebavnimi težavami.

PROBIOTIKI

Da bo vaše črevesje delovalo tako, kot mora, vključite v jedilnik čim več probiotikov. Ti bodo odpravili tudi težave napihnjenosti in poskrbeli za zdravo črevesno floro. Uživajte predvsem živila, kot so jogurt, kefir, sirotka. Svetujemo vam, da uživate izdelke brez dodanega sadja, sladkorjev in arom.

Bodite pozorni, po kateri hrani se počutite napihnjene, in jo odstranite z jedilnika. Pogosti motilci so sladkor, surove mesnine in zelenjava ter živila, bogata z glutenom. Če ne gre na bolje, gre za drug dejavnik (lahko je tudi stres).

slabost

slabost foto: Profimedia

Kefir z ajdovo moko čisti črevesje in krepi srce.

Kefir z ajdovo moko čisti črevesje in krepi srce. foto: youtube

Ingverjevo koreniko olupite in nastrgajte.

Ingverjevo koreniko olupite in nastrgajte. foto: Profimedia

prejšnji članek
Se pljučnici lahko izognemo?
Zdravje
Se pljučnici lahko izognemo?
naslednji članek
Blaž Švab iskreno o alkoholu
Svet slavnih
Blaž Švab iskreno o alkoholu