Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zdravi nadomestki belega sladkorja

10. 2. 2021; 04.00
Avtor: Lara Jelen
prevec sladkorja
Bela smrt je drugo ime za beli rafinirani sladkor. Ta lahko namreč resno vpliva na naše zdravje in povzroča tako fizične kot psihične težave. Raje ga nadomestite z drugimi sladili.

Strokovnjaki sladkorja ne povezujejo več samo s sladkorno boleznijo, temveč tudi z migrenami, utrujenostjo, kandido, hiperaktivnostjo, nečisto kožo, pogostimi prehladi, depresijami, težavami s prebavili ...

Izbira rjavega sladkorja, ki je za marsikoga logični ukrep, pa žal težave ne reši. Sploh ker je lahko rjavi sladkor zgolj obarvan beli sladkor, kar pomeni, da poleg belega sladkorja zaužijemo še barvila. Nutricionisti zato priporočajo, da se belemu sladkorju povsem ali vsaj v čim večji meri odpovemo in ga nadomestimo z njegovimi zdravimi nadomestki. Teh je na izbiro več kot dovolj.

JAVORJEV SIRUP

Javorjev sirup je eno najbolj zdravih naravnih sladil. Vsebuje kar 54 različnih hranilnih snovi, poleg tega pa ima manj kalorij, maščob, natrija in holesterola. Ob nakupu izberite javorjev sirup stopnje B ali C, ki sta kakovostnejši od stopnje A. Uporabimo ga lahko za slajenje čaja, kolačev in pit, kremastih desertov ali kot preliv za palačinke in sadje. 

AGAVIN SIRUP

Agavin sirup je sladilo nevtralnega okusa, pri katerem pa je zaradi kakovosti najbolje, da izbiramo med presnimi različicami iz ekološke pridelave. Sestavlja ga 70 odstotkov fruktoze in 20 odstotkov glukoze, kar naredi sirup izredno sladek, glikemični indeks pa je nižji. Je odličen dodatek raznim napitkom, pudingom in kremastim desertom.

KOKOSOV SLADKOR

Kokosov sladkor se odlikuje z enim najnižjih glikemičnih indeksov med sladili in tako ne vpliva preveč na nihanje krvnega sladkorja, vsebuje pa tudi celo paleto pomembnih hranil, kot so kalcij, kalij, železo in cink. Že res, da je precej dražji kot beli sladkor, a skrb za zdravje zagotovo odtehta njegovo ceno.

prejšnji članek
Magnifico s to potezo močno presenetil
Svet slavnih
Magnifico s to potezo močno presenetil
naslednji članek
En ščepec je dovolj, da okrepite spomin!
Zdravje
En ščepec je dovolj, da okrepite spomin!