Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

1709556859-172a8714-1709556621461
Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine "doping" za visoke dobičke zasebnikov.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Na hrbtu, v žlički, na boku: ali ležite pravilno?

2. 1. 2018; 12.00
Avtor: M. B., Maja
spanje
Spoznajte najpogostejše spalne položaje in kaj je o njih nujno treba vedeti, da se boste zjutraj zbudili spočiti.

Sladke sanje so za marsikoga le utopija. Vedno več Slovencev ponoči spi slabo. Raziskave kažejo, da ima kar 80 odstotkov delovno aktivnih ljudi motnje spanja. Pa niso vedno glavni vzroki stres, pomanjkanje sprostitve in uporaba telefona ali računalnika v spalnici. Tudi spalni položaj pomembno vpliva na telo in posledično na zdravje. Glede na to, v katerem položaju preživite noč, lahko namreč nekatere zdravstvene težave poslabšate ali izboljšate.

Položaj zarodka: razbremenitev pri težavah s hrbtenico

Položaj zarodka je zelo udoben za ljudi, ki imajo bolečine v hrbtu. V tem položaju se medvretenčne ploščice optimalno razbremenijo in pospeši se prekrvitev. Nikakor pa ni priporočljivo, da se popolnoma zvijete v kroglo, kajti če je hrbtenica preveč ukrivljena, lahko pride do napetosti v predelu glave in vratu, pojavijo se glavoboli.

Nasvet: Blazina, ki zapolni vrzel med glavo in rameni, prepreči glavobol.

Spanje na hrbtu: za zdrave DA, za smrčače NE

Anatomsko gledano velja spanje na hrbtu za najbolj zdrav položaj. Kdor spi tako, ohranja hrbtenico v njeni naravni obliki, poleg tega se telesna teža enakomerno porazdeli in ni pritiska samo na en del telesa. S tem se izognete tudi bolečinam v sklepih in mišicah. Ampak na hrbtu naj spijo samo zdravi, priporočajo znanstveniki. Ljudje, ki imajo težave z ledvenim delom hrbtenice, si lahko prispijo še dodatne bolečine v spodnjem delu hrbta in nogah. Je pa ta položaj spanja tvegan tudi za tiste, ki imajo v krvi premalo kisika (astmatiki, srčni bolniki). Smrčačem pa lahko ponoči jezik zdrsne proti grlu, zoži dihalne poti in ogroža dihanje.

Nasvet: Na zadnji notranji del pižame si namestite teniško žogico, ki bo preprečevala, da bi se ponoči obrnili na hrbet.

Spanje na boku: bolje na desnem kot na levem

Ta položaj je ljudem najljubši: približno 80 odstotkov jih noč namreč preleži na boku. Ker se ramena in boki ugreznejo v vzmetnico, je hrbtenica v ravnem, nevtralnem položaju. To je dobro tudi za možgane, saj se med ležanjem na boku težje izločajo beljakovine, ki pri Alzheimerjevi bolezni uničujejo možganske celice. Je pa bolje ležati na desnem boku, sploh če vas rada peče zgaga. Želodčna kislina namreč z desne strani ne more tako dobro steči nazaj v požiralnik. Z ležanjem na levem boku pa bolj obremenjujete vranico, črpalno funkcijo srca in delovanje limfnega sistema.

Nasvet: Da se izognete nastajanju gub na obrazu, med spanjem uporabljajte svileno blazino. Svila namreč zmanjša pritisk kože na blazino.

Na trebuhu: preprečuje škripanje z zobmi

Ležanje na trebuhu je za zdrave najslabši možni položaj. Zaradi obrnjene glave trpijo vrat, ledvena vretenca hrbtenice, pa tudi sklepi, mišice in živci v tem predelu. Zaradi pritiska v vratu in pogostega obračanja glave imajo ljudje, ki ležijo na trebuhu, zelo nemiren spanec. Poleg tega se zaradi enostranskega pritiska na čeljust lahko pojavijo tudi težave v ustni votlini.

Nasvet: Če ležite na trebuhu, ne uporabljajte blazine. Ta bi le povečala pritisk na vratni del hrbtenice.

Položaj žličke: deluje sproščujoče

Če s partnerjem ponoči spita z ramo ob rami, nimata le tesnejšega odnosa, ampak se lahko veselita še ene prednosti: telesna bližina med spanjem zmanjša stres. Vendar previdno! Ne objemajte se, saj s tem naraste tveganje za bolečine v preobremenjenih ramenih.

Nasvet: S partnerjem spita na ločenih vzmetnicah. Tako bosta vsak zase imela tisto, kar potrebujeta: ne pretrde in ne premehke podlage.

prejšnji članek
Naj pri kosilu zadiši po Španiji!
Kulinarika
Naj pri kosilu zadiši po Španiji!
naslednji članek
Znani obrazi, sveže zaljubljeni in poročeni
Svet slavnih
Znani obrazi, sveže zaljubljeni in poročeni