klemen boštjančič
Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa še kandidatne liste za evropske volitve

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Stabilizatorji trupa so ključ do zdrave hrbtenice

7. 1. 2020; 04.00
Avtor: Monika Kubelj, Bodi Zdrava
hrbtenica
Ali veste, da človek dnevno presedi za službene in zasebne namene kar od deset do petnajst ur, nekateri tudi več?

Na drugi strani pa nam potem primanjkuje časa za športne aktivnosti, branje, sproščanje, za najbližje. Posledično trpi tudi naše fizično in psihično zdravstveno stanje. Zaradi premalo gibanja pa tudi hrbtenica. Ste že slišali za sistem naprav Dr. Wolff, ki so od nedavno na voljo tudi v Sloveniji in s katerimi lahko z aktivno vadbo odpravimo bolečino in poskrbimo za dolgotrajno izboljšanje življenja?

Od nedavno so na voljo tudi v Sloveniji, natančneje v Termah Čatež. Tam lahko pod budnim očesom fizioterapevtov preverite stanje svojih mišic, hitro in varno odpravite bolečine v hrbtenici ter se naučite pomena stabilizatorjev trupa.

Bolečina – stalnica sodobnega človeka

Zaradi stresnih in statičnih delovnih mest nastaja potreba po aktivnosti, zato se veliko ljudi zateka k športu oziroma aktivnosti, ki pa je velikokrat opravljena (pre)hitro, v 20–40 minutah. Vzrok za večni stres in utrujenost telesa tiči v telesni drži in uporabljanju enakih vzorcev gibanja. Zaradi nepravilnih vzorcev gibanja prihaja do bolečin v križu in vratu, glavobola, stresa, slabega počutja, težav s prebavo, skeletnih deformacij ipd. Edina rešitev je, da življenjske navade, vzorce gibanja in delovanja spremenimo sami in se naučimo svojega nevtralnega položaja medenice oziroma trupa in gibanja. Dandanes se z bolečinami v predelu hrbtenice srečuje že vsaka druga odrasla oseba. Vzrok je največkrat premalo gibanja, kar vodi do degeneracije globokih notranjih mišic. Te najdemo tik ob hrbtenici in pri obremenitvi niso več sposobne stabilizirati posameznih segmentov hrbtenice, kar vodi k njeni destabilizaciji.

Kaj so globoki stabilizatorji?

Rešitev za pravilno držo in boljši položaj telesnih segmentov je aktivacija središča telesa. Kaj pa je središče telesa? To so mišice, ki jim pravimo globoki stabilizatorji. Te mišice so pri večini populacije neaktivne (inhibirane), saj je njihovo delovanje drugačno kot pri drugih dinamičnih mišičnih strukturah. Predvsem so povezane s položajem telesa, saj ga stabilizirajo. Glavna prednost in naloga globokih stabilizatorjev je izboljšanje telesne zmogljivosti in preprečevanje nastanka poškodb, povezanih z ledveno hrbtenico. Stabilizatorji trupa, ki jih lahko aktiviramo zavestno ter s pravilno in posebno telesno aktivnostjo, nam služijo v telesu kot »naravni varovalni steznik«. Priporočljivo je, da zaradi težjega zaznavanja aktivacije globokih stabilizatorjev osnove stabilizacije usvojite pod strokovnim vodstvom usposobljenega terapevta.

Terapevtski pristop

Za pravilno postavitev hrbtenice skrbijo globoko ležeče trebušne in hrbtne mišice (globoki stabilizatorji), ki jo stabilizirajo in ščitijo. V Terapevtskem centru za hrbtenico lahko z individualno vodenim treningom natančno teh mišic pozitivno vplivajo na gibljivost. Tovrstna vadba predstavlja vaje z majhnimi obremenitvami, skoraj brez gibanja v sklepih hrbtenice ter pod nadzorom strokovno usposobljenih strokovnjakov. Krepitev teh globokih stabilizacijskih mišic s splošnim treningom ni učinkovita. Ravno nasprotno – z vadbo, pri kateri se aktivirajo izključno navzven vidne površinske mišice, se vzroki za težave z bolečinami v hrbtenici lahko še povečajo. Najnovejše raziskave rehabilitacije hrbtenice potrjujejo, da mora vadba globokih stabilizatorjev obvezno potekati na prvem mestu. To predstavlja pomemben del vsake telesne vadbe.

Kako vse skupaj poteka?

Vsakdo, ki se prijavi v Terapevtski center za hrbtenice, je deležen posebnega terapevtskega načrta. Na napravi Back-check izkušen fizioterapevt naredi analizo vseh mišic trupa, ki vplivajo na hrbtenico. Na podlagi rezultatov prejmete načrt vadbe na napravah Dr. Wolff, ki so primerne za vse: osebe s težavami s hrbtenico, rekreativne ali vrhunske športnike, mladostnike v obdobju hitre rasti, ženske po porodu, s težavami s hrbtenico, saj nobenega dela telesa ne obremenjujete čez prag bolečine. Pomemben je način izvajanja vaj! In ko jih telo enkrat usvoji, jih lahko izvajate tudi sami, v domačem okolju. Kot nam je pojasnila Sandra Jerele, vodja fizioterapije v Termah Čatež, je vzrok za težave v predelu hrbtenice največkrat premalo gibanja, kar vodi do degeneracije globokih notranjih mišic. Zaradi oslabljene mišične stabilizacije hrbtenice prihaja do hitrejših obrab struktur, spontano gibanje postane boleče in možnost poškodb se bistveno poveča. Zato njene dolgoletne izkušnje kažejo, da je raznovrstna vadba kraljica kakovostnega življenja in da na zdravju hrbtenice nikoli ne bi smeli varčevati.

Nasveti za boljšo gibljivost sklepov in prožnost kit

Gibajte se

Priporočljivi so kolesarjenje, plavanje in hoja po ravnem, ne pretrdem terenu.

Sedite, stojite?

Predolgo sedenje ali stoja se ne priporočata. Izogibajte se položajem, ki za vaše sklepe predstavljajo obremenitev. Sklepe razgibajte vsako uro.

Skrbite za normalno telesno težo

Redna rekreacija in zdrava prehrana prispevata k normalni telesni teži.

Koristni namigi

Udobni čevlji, ki objamejo stopalo brez stiskanja, podplati, ki ublažijo udarce, pohodne palice in drugi pripomočki prizanašajo sklepom in prispevajo k boljši kakovosti življenja.

Vaje?

Preproste vaje vsak dan bodo pripomogle k boljši gibljivosti sklepov in prožnosti kit.

prejšnji članek
Z zlatim globusom jo je zadela v glavo
Svet slavnih
Z zlatim globusom jo je zadela v glavo
naslednji članek
Tako bodo vaši lasje dlje časa ostali čisti
Moda&Lepota
Tako bodo vaši lasje dlje časa ostali čisti