kranj, prometna-nesreča, avtobus
Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju trčil v kolesarko

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28
Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na policiji preverjal številke Hajdinjaka in Vežnaverja

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Strokovnjaki zatrjujejo: Čokolade bo zmanjkalo

3. 1. 2018; 04.00
Avtor: K.M.
čokolada

foto: Profimedia

Jejte jo, dokler jo lahko. Strokovnjaki namreč trdijo, da bo v bližnji prihodnosti zmanjkalo čokolado.

Si predstavljate življenja brez čokolade? Ne? No, potem vas moramo razočarati. Vse več je namigovanj o tem, da naj bi čokolade, vsaj v obliki, ki jo poznamo, na svetu preprosto zmanjkalo. Zato pa je kriva predvsem pretirana poraba tega pregrešnega živila. 

Ta čokoladni puding ne povzroča slabe vesti

Strokovnjaki namreč trdijo, da če se bodo trendi nadaljevali, lahko čokolade zmanjka že prek kot v 40 letih, natančneje leta 2050. Glavni krivec za preplah pa je povsem preprost. Čokolada nastaja iz semen kakavovca, drevesa, ki izvira iz tropskih pragozdov Južne Amerike, dobro pa uspeva tudi v Afriki. V zadnjem času pa so zabeležili močan upad in kvaliteto le-teh. Kakavovec je zelo občutljiv na podnebne spremembe. Največ dreves v zadnjem obdobju uspeva v dveh majhnih državah v Afriki, ker pa se podnebna temperatura iz leta v leto viša, pa je občutljivo drevo vse bolj ogroženo. Kar pa po zadnjih raziskavah pomeni, da lahko izumre v naslednjih 32 letih. 

Zakaj je čokolada dobra?

Bolj je temna, bolj je zdrava, saj vsebuje več pravega kakava. Sama čokolada vsebuje veliko železa, ki ga vaše telo potrebuje za pravilno delovanje. Temna čokolada blagodejno vpliva na zdravje, poveča zbranost in odžene utrujenost. Vsebuje pa tudi veliko magnezija. 

Razen kakava so pomembne sestavine čokolade še sladkor, vanilin, mleko in kakavovo maslo.

Seveda pa strokovnjaki ne predstavljajo zgolj dejstev, ampak se hkrati tudi trudijo, da bi le-to nekako preprečili. Največ pa vlagajo v razvoj tehnologij, ki bi omogočile, da bi kakavovec lahko dobro uspeval tudi v drugačnih klimatskih pogojih. Največ denarnega vložka pa naj bi v te raziskave vložilo podjetje Mars (Snickers, M&M, Twix ...), ki še vedno pokriva največji trg na tem področju. 

prejšnji članek
Saša Einsiedler se je umaknila
Svet slavnih
Saša Einsiedler se je umaknila
naslednji članek
Elitna uganka: Skrivnost reši le dva odstotka ljudi
Zdravje
Elitna uganka: Skrivnost reši le dva odstotka ljudi
#obraziavenija
obraziavenija