Vroče ta hip

Kaj se lahko zgodi, če imate previsok krvni tlak?

Hipertenzija ali visok krvni tlak je kronična bolezen, ki ima lahko v primeru nezdravljenja resne posledice. Možganska kap je le ena izmed njih.

krvni tlak
Imate visok krvni tlak?
profimedia

Hipertenzija je poznana tudi pod vzdevkom tihi ubijalec, saj nima simptomov, zaradi česar se je bolniki običajno sploh ne zavedajo. Nezdravljena hipertenzija lahko povzroči zelo resne posledice, kot so srčni ali možganski infarkt ter odpoved srca in ledvic, pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

''Brez zdravljenja se možnost za možgansko kap poveča za sedemkrat. V Sloveniji možgansko kap doživi okoli 4400 ljudi na leto, okoli 2100 jih umre. Še pogostejša je invalidnost. Dolgotrajno povišan krvni tlak je tudi vzrok za okvare srca, ki se prav tako lahko končajo usodno. Akutni koronarni sindrom doživi okoli 5000 bolnikov na leto, približno 700 jih umre. Hipertenzija je sicer odgovorna za približno 9,4 milijonov smrtivsako leto, visok krvni tlak pa je vedno pogostejša težava tudi pri otrocih.''

omotica
Znaki visokega krvnega tlaka so občasni glavoboli, utrujenost, nespečnost, motnje zbranosti in omotice.
Profimedia

Zakaj se pojavi visok krvni tlak? Kot pojasnjujejo na NIJZ se da vzroke v veliki meri razložiti z dejavniki okolja, kot so prevelika teža, pretiran vnos alkohola in kuhinjske soli in pomanjkanje telesne aktivnosti.

Kdaj smo ogroženi?

''Krvni tlak je v populaciji porazdeljen glede na Gaussovo krivuljo in s številnimi študijami so ugotavljali, kateri je tisti krvni tlak, ki bi povzročil povečano tveganje za kardiovaskularne dogodke. Ugotovili so, da je to vrednost, ki na splošno v populaciji velja 140/90 mmHg in da krvni tlak nad to vrednostjo prinaša povečano tveganje za nastanek kardiovaskularnih dogodkov,'' je za NIJZ pojasnila asist. mag. Jana Brguljan Hitij, predsednica Sekcije za arterijsko hipertenzijo.