Vroče ta hip

Prepoznajte pogost izpuščaj v zimskih mesecih

Poskrbite, da boste kožo zaščitili z ustrezno negovalno kremo.
Poskrbite, da boste kožo zaščitili z ustrezno negovalno kremo.
Profimedia

Četudi tekom leta nimate težav s kožo, se lahko v zimskih mesecih pojavi neprijeten srbeč izpuščaj. Preverite, kako ga prepoznati in kako si lahko pomagate.

Izpuščaj na spodnji fotografiji imenujemo zimski ekcem. Na koži se pojavi v zimskih mesecih, ko smo zunaj izpostavljeni hladnejšemu vremenu, notranji prostori pa so toplejši, ogrevani. Potem ko kožo izpostavimo mrzlemu in suhemu zraku, nato pa stopimo v vroč prostor, namreč koža doživi šok, kar se lahko kaže v obliki pordelega, luskastega in srbečega izpuščaja. Ekcem se pogosto pojavi pod pazduho, na rokah, nogah, neredko pa tudi v predelu vratu in na obrazu.

Če imate občutljivo kožo vsekakor poskrbite, da jo boste ob nizkih temperaturah ustrezno zaščitili. Okrog vratu si nadenite šal, na roke pa obvezno nataknite rokavice, ki bodo preprečile, da bi hladen zrak poškodoval občutljivo kožo.

Kako ravnati ob zimskem ekcemu?

-Tuširajte se z mlačno in ne vročo vodo, saj slednja še bolj izsuši kožo.

-Za tuširanje ne uporabljajte agresivnih mil.

-Po tuširanju kožo nežno popivnajte z mehko brisačo. Ne drgnite kože!

-Na telo nanesite tanek sloj nevtralne kreme ali losjona za telo. Izberite negovalno sredstvo, ki kožo nahrani, krepi in ob enem ščiti pred izgubo vlage.

-Navlažite zrak v stanovanju.

-Pijte veliko vode.

- V kolikor izpuščaj ne izgine, obiščite zdravnika, da vam bo predpisal ustrezno terapijo.