Vroče ta hip

Grenivke znižujejo holesterol, a previdno …

Ne uživajte grenivkinega soka skupaj z zdravili.
Ne uživajte grenivkinega soka skupaj z zdravili.
Profimedia

Imate visok holesterol? Potem je prav, da preberete naslednje vrstice ...

Če iščete naravne rešitve za zniževanje slabega holesterola, si lahko pomagate z ustrezno prehrano. Morda ste že slišali, da so še posebej priporočljive grenivke, slednje namreč vsebujejo veliko pektina, ki učinkovito pripomore k zniževanju povišanega holesterola v krvi. Ob uživanju se namreč v črevesju poveča viskoznost, kar vpliva na zmanjšanje absorpcije holesterola. Kozarec grenivkinega soka na dan vam lahko torej pomaga izboljšati vaše zdravje, a pozor! V kolikor že jemljete zdravila za zniževanje holesterola, je lahko uživanje grenivk nevarno za vaše zdravje. Strokovnjaki odsvetujejo uživanje grenivk tudi vsem tistim, ki jemljejo zdravila za zniževanje pritiska, antibiotike, antidepresive, nekatera zdravila za aritmijo srca, zdravila za zdravljenje rakavih obolenj …

Delovanje grenivkinega soka na zdravila

Grenivke vsebujejo kemikalije imenovane furanocoumarin, ki delujejo tako, da preprečujejo razgradnjo zdravil v črevesju. Slednje močno poveča učinek zdravila, kar lahko škoduje organizmu. To pomeni, da tableta, popita s kozarcem soka grenivke, učinkuje tako, kot če bi s kozarcem vode zaužili deset tablet. Zaradi zaužite kombinacije se lahko poveča tudi možnost za neželene stranske učinke.

Opozorilo: V kolikor ne uživate omenjenih zdravil, le posegajte po zdravih grenivkah. Naj pa vas pri tem vodi misel, da sadeža ne uživajte skupaj z zdravili. Poskrbite, da bo med sadežem in zdravilom zadosten časovni razmak.