mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Zdrava stava: 'Prisiljena' v zdravo življenje

15. 1. 2018; 09.00
Avtor: Zdravi z njena.si/Kaja
počepi

Počepi so maja najljubša telesna aktivnost. foto: Profimedia

Priznajte, se še vedno držite novoletne zaobljube o zdravem načinu življenja ali ste že obupali?

V službi, točno v tej službi, ki je kriva tudi za portal www.njena.si, smo se odločili za zdravo stavo. Vstop v novo leto je vedno poln zaobljub, ki pa se jih večina seveda ne drži. Zato smo vse te obljube o zdravem načinu življenja podkrepili še z denarnim vložkom in se tako na nek način prisilili v upoštevanje vseh zaobljub.

Ste se tudi vi kdaj odločili, da boste z novoletno zaobljubo spremenili svoj način življenja in tako postali bolj zdravi? Kakšna je vaša izkušnja? Povsem anonimno jo lahko delite z nami in nam svoje doživljanje, vzpone in padce ter nasvete pošljete na njena@svet24.si

Čeprav besede kot so prisilila, zdravo življenje, telesna aktivnost in podobne ne gredo skupaj, je denarni vložek dejansko vseeno neka ‘brca v rit’, zaradi katere se bo vsak posameznik, vsaj jaz, še dodatno potrudil, da bo v naslednjih mesecih poskrbel za spremembo v svojem življenju. Veliki plus te naše male akcije pa je tudi ta, da posameznik v tem ni sam, ampak je obdan s številnimi sodelavci, s katerimi se lahko pogovarja o vseh vzponih in padcih, ki jih bo v naslednjih 3 mesecih doživljal. 

Življenje z manj ogljikovimi hidrati

Postave in želje so različne
Za stavo smo se odločile tako ženske, pridružili pa so se nam tudi moški. Ne bomo pa gledali zgolj na izgubo telesne teže, ampak na številne spremembe, ki bodo pokazale, kako aktivno smo spremenili svoj slog življenja.
Seveda je pomembna izguba maščob, gledali pa bomo tudi na pridobitev mišične mase in pa na pridobitev kondicijskih zmožnosti vsakega posameznika. Tisti, ki bo v seštevku vseh najuspešnejši, bo na koncu, 13. aprila, dobil tudi 900 €. Kar dobra motivacija, kajne?
Zakaj tak sistem? Ljudje smo različni, različne so naše postave in zmožnosti. Nekateri imajo več mišic in malo odvečne maščobe. Spet drugi so vizualno vitki, a s mišice pri njih lahko tam zgolj za vzorec. Tudi kondicijska priprava pa je od osebe do osebe različna. Zato je najbolj pravično, da gledamo različne parametre, saj bo nekdo lahko izgubil veliko maščobe, po drugi strani pa bo njegovo telo brez moči in kondicije …

Tek je zaenkrat še pogojna aktivnost ... foto: Profimedia

Kakšni so rezultati?
Sama sem se v to spustila postopoma in počasi. Za začetek sem iz dnevne prehrane izločila kruh in testenine. Zakaj? Po pravici, teh dveh živil niti ne obožujem, sta pa najlažji in najhitrejši rešitvi za lakoto. Vseeno pa po 10 dneh potrebe ne čutim. Testenin že 10 dni nisem niti poskusila, niti mi ne’dišijo’. S kruhom pa je nekoliko težje, ampak predvsem zaradi navade. Ko jem pečeno jajce, sem navajena, da zraven pojem še kruh. Ne pogrešam pa okusa, predvsem logistično plat takšnega obroka.
Sladkarije … Vsake toliko mi kaj zapaše in priznam, da sem v zadnjih dneh pojedla tudi kak košček čokolade. Predvsem pa sem se potrudila, da je šlo zgolj za košček, ali dva.

Največjo težavo pa vidim v tem, da ne jem mesa. Oziroma ga uživam v resnično majhnih količinah. Vse skupaj kombiniram z ribami, a tu pride do drugih težav.
Ugotavljam, da sem v zadnjih dneh v telo vnesla premalo kalorij, kar se delno pozna tudi v moji energiji, a se trudim, da tudi to popravim. Šele zdaj sem ‘dojela’, zakaj ljudje, ki se ukvarjajo s športom tehtajo živila in preračunavajo kalorije. Tako poskrbijo, da ne pojedo preveč in hkrati poskrbijo, da v telo vnesejo dovolj hranilnih snovi.

Hrana, ki jo obožujem, le še primerno jo uvrstim v jedilnik. foto: Profimedia

Kdaj mi je najtežje?


Največkrat v službi. Nisem se še navadila, da doma pojem zajtrk. Potem seveda okoli 12 ure postanem lačna, v okolici pisarn pa ni veliko možnosti za zdravo prehrano. Moja naloga je, da za začetek začnem jesti zjutraj in da poskrbim, da si v službo odnesem zdravo in okusno malico.
Včasih pa mi je težko tudi zvečer. Predvsem takrat, ko sem več ur doma in nimam ‘nič za delati’. Sem pa se že počasi navadila, da se odpravim vsaj na enourni sprehod in vsaj tako pozabim na hrano. Oziroma se s tem izognem vnosu hrane, ki je moje telo dejansko ne potrebuje. 

Šport?
Čeprav šport obožujem, mi predvsem 8-10 urno delo, ki je pretežno opravljeno v sedečem položaju, predstavlja predvsem to – sedenje. Za začetek sem začela z intenzivno vadbo pod nadzorom strokovnjakinje in to minimalno enkrat na teden. Dokler ne ‘padem v ritem’. Nekaj pa je tudi druge aktivnosti. Za začetek predvsem sprehodi, nekaj teka in malo več gibanja.

Načrt:

Do konca meseca, oziroma do začetka meseca februarja, želim popolnoma pasti v ritem. Dobro moram preučiti prehrano, kaj in kdaj jesti. Saj mi dejanska zdrava prehrana ne dela nekih težav. Samo ne vem še, koliko sploh moram pojesti in se zato zavedam, da delam napako, in večino dni pojem premalo. Morda tudi premalo ustreznih živil. Želim pa tudi doseči, da bi se vsaj štirikrat na teden ukvarjala z neko bolj intenzivno telesno aktivnostjo in tako skozi njo spremljala svoj napredek.

Takoj, ko bo kaka stopinja več, začnem v službo hoditi (se voziti) s kolesom.

Teden, ki je pred mano

Danes bo na sporedu en daljši sprehod v katerega je vključena hitra hoja. Če bom dovolj hitra, priključim še nekaj teka. Jutri je na sporedu intenzivna vadba, v sredo zopet daljši sprehod in pa v četrtek še ena vadba. Vikend bo tokrat namenjen druženju v Kranjski Gori, kjer seveda ne bo manjkalo tistih stvari, ki na samo zdravje najslabše vplivajo ... Se bom pa potrudila, da bo v zimski pobeg vključenih tudi nekaj športnih aktivnosti. 

Zaenkrat ni težko, je pa potrebno predvsem veliko discipline. Te pa zaenkrat še ni ... Verjamem pa, da bo kmalu tudi ta na dnevnem meniju. 

Boste pa moj napredek, misli in poglede lahko vsak ponedeljek spremljali tukaj. 



prejšnji članek
Ranko Babić ima težave
Svet slavnih
Ranko Babić ima težave
naslednji članek
Jure Košir izbranko in sina odpeljal na sanjski izlet
Svet slavnih
Jure Košir izbranko in sina odpeljal na sanjski izlet