Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490
Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih žuriral: "Nosil sem lasulje, da me ne bi prepoznali"

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ali prisluškujejo Hajdinjaku

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Post za čistost telesa in duha!

20. 1. 2018; 04.00
Avtor: Marijana Mandić/Revija Maja
ženska, voda

Postenje ni stradanje. foto: Profimedia

Post je silno preprost in privošči si ga lahko vsakdo, saj je zelo poceni. Ne bomo le shujšali, pač pa tudi ozdravili marsikatero bolezen in morda preprečili raka.

Že nekaj dni brez hrane namreč zadostuje, kakor kažejo številne študije, da se telo očisti in prežene vsa morebitna mini rakava žarišča. Poleg tega je post idealna priložnost, da si vzamemo čas zase, pa četudi zgolj tako, da pozorneje spremljamo, kaj se dogaja v našem telesu in duši.

Kako se postimo?

V primeru, da že imamo kakšno bolezen, se po nasvet najprej obrnimo k svojemu zdravniku. Zdrav človek pa se lahko brez nevarnosti posti do 30 ali še več dni, če se le drži potrebnih predhodnih stopenj. Na vsaki stopnji prenehamo jesti eno vrsto hrane, začenši s takimi živili, ki jih organizem najtežje prebavi.

Najprej izločimo vsa živila živalskega izvora, potem vsa poživila, tudi alkohol, nato surove maščobe in olja in oljnice, zatem kuhane žitne jedi, kuhano zelenjavo in sadje ter potem mešanico surovih žit, sadja in zelenjave.

Teh šest stopenj nas postopoma pripelje do posta, ko ne jemo nikakršne hrane več in zgolj pijemo vodo in druge tekočine, od sadnih do zelenjavnih sokov ter čajev. Če je naše telo hudo zastrupljeno, moramo spiti od 1,5 do 3 litre vode na dan. Vsaka stopnja bo daljša ali krajša, odvisno od dolžine nameravanega posta. Tako lahko vsaka stopnja traja le en obrok, en dan ali več dni. Najprej bomo torej določili trajanje posta, potem pa bomo temu ustrezno predvideli naslednje stopnje. Sčasoma se bomo tako izurili, da bomo nagonsko čutili, kdaj je posamezna stopnja trajala dovolj dolgo, pa tudi, kdaj nam je dovolj postenja.

Stopnje privajanja

Glede na dolžino posta, ki si jo zadamo, prilagodimo tudi način postenja.

5 dni posta: 2 dni postopnega odklapljanja od hrane, 1 dan posta, 2 dni ponovnega uvajanja hrane
9 dni: 3 dni odklapljanja hrane, 3 dni posta, 3 dni ponovnega uvajanja hrane
15 dni: 6 dni odklapljanja hrane, 3 dni posta, 6 dni ponovnega uvajanja hrane
30 dni: 12 dni odklapljanja hrane, 6 dni posta, 12 dni ponovnega uvajanja hrane
48 dni: 18 dni odklapljanja hrane, 12 dni posta, 18 dni ponovnega uvajanja hrane

O klistirju

Že pred postenjem je črevesje in danko priporočljivo očistiti navlake, da se znebimo vseh morebitnih črevesnih motenj, ki nastanejo predvsem zaradi uživanja hrane živalskega izvora. V lekarni kupimo pripomočke za klistiranje in prosimo, da nam dajo o izpiranju natančne napotke. V običajnih razmerah si lahko izpiramo črevesje enkrat na teden ali celo vsak dan. Med postom pa prečiščevalno kuro zaokrožimo z izpiranjem celo enkrat ali dvakrat na dan.

Zadnjična prha je preprostejša različica izpiranja črevesja, pri tej spustimo v zadnjično odprtino od pol do liter vode in jo takoj izločimo.

Postopno uvajanje hrane

Stopnje so obratne tistim ob opuščanju hrane. Toda zdaj se lahko prepustimo prehranskemu nagonu, ki nas bo vodil h kakemu sadežu ali zelenjavi. Jejmo grižljaj za grižljajem, ravno toliko, kolikor potrebujemo, in nič več. Na začetku organizem prenese le zelo majhne količine hrane. Nekateri mojstri postenja pravijo, naj posta ne bi končali, vse dokler se telo popolnoma ne prečisti, tako da je jezik čist, urin prozoren in se spet ne pojavi lakota. Bolezenski požrešnosti po postu se upremo z žvečilnim gumijem brez sladkorja, s suhim kruhom, korenčkom ali kakim trdim živilom, ki pa ga samo prežvečimo in potem izpljunemo.

Kaj naj pijemo med postom?

Dovoljeni so vsi sadni in zelenjavni sokovi, razredčeni z vodo, vsaj do polovice. Pijemo obilo limonine vode, tako da pol kozarca svežega limoninega soka razredčimo v pol litra do litru vode, enako razredčimo pomaranče, jabolka, hruške, breskve, melone, lubenice itd. Poudariti je treba, da je prav limonina voda odlična postna pijača, ker vsebuje veliko vitamina C, ki pospešuje izločanje in deluje kot blago naravno poživilo. Občutek lakote se zmanjšuje in nato popolnoma izgine. Odličen je še grozdni sok, lahko pa tudi uživamo nekaj dni ob grozdju. Ne mešajmo sadnih sokov in počakajmo, da mine nekaj ur med sadnim in zelenjavnim sokom ali med dvema različnima sadnima sokovoma.

Najboljše je, če vzamemo vsakokrat le eno vrsto zelenjave in spijemo sveže stisnjen zelenjavni sok. Sok nekaterih vrst zelenjave, recimo pora, črne redkve ali krompirja, je treba razredčiti z vodo. Lahko pa tudi zmešamo dva ali tri različne zelenjavne sokove ali pa zelenjavni in jabolčni sok, ki se odlično ujema z zelenjavo. Če nimamo svežega soka, so dobrodošli tudi kupljeni v steklenicah.

Blagodejno učinkujejo čaji, ne sladimo jih preveč, če že, z medom. Pijemo mlačne ali hladne, nikoli vročih.

foto: Dreamstime

Čarobni postni napoj

Zmešamo eno desetino limoninega soka, eno desetino javorjevega sirupa ali ječmenovega slada, sedem desetin vode in eno desetino vode, v kateri smo namakali strto pekočo rdečo papriko. Limonin sok in pekoča paprika spodbujata delovanje izločal. Naravni sladkor iz sirupa ali slada pa zagotavlja stalno količino sladkorja v krvi in pomaga, da se izognemo trenutkom slabosti, ki so značilni za post ob sami vodi. Čarobni napoj nam omogoča veliko krajše stopnje izločanja hrane pri pripravah na post, kakor če se postimo ob sami vodi ali drugih pijačah. S čarobnim napojem lahko obvladamo tudi simptome acetonemije med postom.

Odlična voda

Po nekaj dneh posta ob sokovih in čarobnem napoju se je najlažje postiti ob vodi. Poiščimo izvirsko vodo prijetnega okusa, vitalnost ustekleničenih vod pa povečajmo z nekaj kapljami limoninega soka ali z nekaj mladimi žitnimi kalčki. Klorirani vodi iz pipe se odpovejmo ali pa nanjo namestimo filter za prečiščevanje vode.

Lakota

Po enem ali dveh dneh popolnega posta običajno lakota izgine. Če vas mučijo slabost, vrtoglavica in občutek šibkosti, obenem pa zadah po acetonu, ki ne izgine niti po klistirju, morate post prekiniti ali pojesti malo naravnega raztopljenega sladkorja, med, sadni sladkor, sladni sirup. Ob močnem telesnem vonju si čistimo kožo z žimnato rokavico. Zamašen nos pa izpiramo z blago soljeno vodo. Žrelo si izčistimo s hrkanjem, izpljuvanjem ali grgranjem. Zoper zadah z vonjem po acetonu koristi prhanje in izpiranje zadnjice. Ob glavobolu in slabosti si položimo termofor na predel jeter in pijemo čistilne čaje. Če imamo temen seč z močnim vonjem, pijemo več tekočine, za trenutek ležemo z nogami navzgor. Pri nespečnosti in utrujenosti se sprostimo z uporabo toplote in telesnimi vajami. Če imamo hude bolečine in vročino, polagamo led in mrzle obloge. Pri občutku mraza pa vam bom prijala topla kopel, savna, drgnjenje, termofor, telovadba oziroma joga.

Ste vedeli?

Post ne zdravi samo telesnih bolezni, ampak odganja tudi občutek zmedenosti, počasno razmišljanje, neodločnost, utrujenost, pobitost, pomanjkanje volje, zaskrbljenost. Zdravi zatekle veke, moten vid, smrkav ali zamašen nos, suha usta, obložen jezik, kašelj, neprijeten zadah, razbolelo lasišče, glavobol, bolečine v želodcu in drugod po telesu, trde ali premehke ude, medlo kožo ali lase, vrtoglavico. Vsi ti znaki namreč kažejo na zastrupljenost telesa, post pa ni nič drugega kot najbolj naravna oblika razstrupljanja!

prejšnji članek
Tudi ta slavni par se ločuje
Svet slavnih
Tudi ta slavni par se ločuje
naslednji članek
Poglejte, kako pitje kave vpliva na vašo kožo
Moda&Lepota
Poglejte, kako pitje kave vpliva na vašo kožo