mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pravi ukrepi proti mrazu

21. 1. 2018; 01.00
Avtor: M.M./Revija Maja
dihanje skozi nos ali usta

foto: Profimedia

Kako se obuti in kaj pojesti, da nam temperature pod ničlo ne bodo prišle do živega?

Oblecite se toplo, posebej poskrbite za naglavno pokrivalo in nadenite si rokavice in tople nogavice. Ne ostajajte zunaj, če imate v čevljih vse mokro. Mokra oblačila namreč pospešijo izgubljanje telesne toplote. Ne nosite tesnih oblačil, ker ovirajo krvni obtok, in se oblačite večplastno, pri čemer naj bo spodnje perilo dobro zračno. Izberite sodobne materiale, ki ne vpijajo vlage. Prav tako je pomembno, da omejite čas, ki ga prebijete zunaj, in da dobro prisluhnete telesu. Brž ko vas začne zebsti, stopite na toplo. Ne kadite!

Katere pijače so najboljše?


Pijte topel šipkov čaj, dobri pa so tudi planinski in gorniški čaji, ki jih sladkajte z medom in vanje stisnite pol limone. Dobro dene tudi sojin kakavov napitek in seveda ne preslana piščančja in ribja juha, ki jo pripravite doma in za sankanje ali smučanje shranite v termovko.

Kaj jesti?
Nižje ko so zunanje temperature, večja je presnova beljakovin in maščob. Zato malce preverite prehranske vrednosti posameznih živil. Pozimi lahko užijete več maščob, a pazite, da bo dovolj tudi beljakovin in ogljikovih hidratov. Za zimski čas, posebej za zimske športe, pa so pomembni še kalcij, železo, magnezij, cink, folna kislina, vitamina C in E ter dovolj natrija in kalija. Odlične za mrzle dni so predvsem maščobne kisline iz družine omega-3, zlasti enkrat nenasičene. Dobrodošle so ribe in suho sadje.

Dobro je vedeti
V gorah pozimi jemo vnaprej pripravljeno hrano, ki jo samo malo pogrejemo. Tehnologija priprave tovrstne hrane je zelo napredovala. Nekaj hrane v obliki energijskih gelov ali v ustih topljivih zrnc je mogoče zaužiti takoj, ne glede na zelo nizke temperature, močan veter in gosto sneženje. Prav pridejo tudi krhke sezamove palčke.

prejšnji članek
Ste vedeli: Brava hrane vpliva na razpoloženje
Zdravje
Ste vedeli: Brava hrane vpliva na razpoloženje
naslednji članek
Horoskop: Preverite, kateri dan v letu bo za vas srečen!
Horoskop
Horoskop: Preverite, kateri dan v letu bo za vas srečen!