kitara
Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž Šegula

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zakaj se ne moremo upreti čokoladi?

15. 5. 2021; 01.00
Avtor: Revija Maja
uvodna
Zadene nas kot strela z jasnega in želji se preprosto ne moremo upreti. Govorimo o nenadnem napadu lakote, ko razum odpove in vse dobre želje po zdravi prehrani skopnijo, v naša usta pa roma čokolada.

No, ni le čokolada tista, ki zadovolji nerazložljivo hrepenenje po prav določeni in praviloma nezdravi hrani. Nekateri sežejo po čipsu ali ocvrtem krompirčku, drugi po pici, tretji po kolačku, četrti po sladoledu. Vas zanima, kakšne signale nam takrat pošilja telo in česa mu v resnici primanjkuje? Ga lahko prelisičimo z drugo hrano? Lahko! Poglejmo, kako.

Želite si: Čips
Telo vam sporoča: Če bi vsak dan jedli krompirček, potem vašemu telesu primanjkuje kalija. To lahko povzroči boleče krče v nogah, zaprtje in nizek krvni tlak.
Boljša izbira: Kuhan slan krompir, črne olive, radič 

Želite si: Čokolado


Telo vam sporoča: Kadar smo v stresu, nam prija čokolada. Telo hrepeni po magneziju, ki je najboljše orožje proti sovražniku današnjega časa.
Boljša izbira: Ribe, manj mastni siri, kakovostna olja (npr. repično olje)
Boljša izbira: Banana, oreščki
 
Želite si: Pico
Telo vam sporoča: Želja po pici je znak, da telo hrepeni po osnovnih maščobnih kislinah. Ker jih ne more izdelati sam, jih morate zaužiti s hrano. Pomanjkanje pa vodi v presnovne motnje.
Boljša izbira: Ribe, manj mastni siri, kakovostna olja (npr. repično olje)

Želite si: Hamburger
Telo vam sporoča: Bistvena sestavina hamburgerja je rdeče meso, bogato z železom. Torej vam primanjkuje prav železa, ki je nepogrešljiv za dobro kri. Če ste brez energije in bledikavi, potem ste najbrž slabokrvni.
Boljša izbira: Rdeče meso, tofu, indijski oreščki 

Želite si: Kolaček
Telo vam sporoča: Ne sladkorja, vašemu telesu manjka krom, ki uravnava krvni sladkor, ali pa triptofan. Slednji je temeljni gradbeni kamen beljakovin in predstopnja hormona sreče serotonina. Če tega ni, se počutimo slabo in brezvoljno.
Boljša izbira: Banana, oreščki 

Želite si: Sladoled


Telo vam sporoča: Želja po sladoledu razkriva pomanjkanje kalcija. To povzroča krče in suho kožo. Kalcij ni le pomemben gradnik kosti in zob, ampak vpliva tudi na mišice in živčni sistem.
Boljša izbira: Pinjenec, jogurt z jagodičevjem 

prejšnji članek
Luka Šulić pokazal svoj mali čudež
Svet slavnih
Luka Šulić pokazal svoj mali čudež
naslednji članek
Najini mostovi: Blaževo zasebno spoprijemanje z napakami
Svet slavnih
Najini mostovi: Blaževo zasebno spoprijemanje z napakami