zupancic tara -foto_katja zagar (2) Odkrito.si

Bolezen Tare Zupančič zavita v skrivnost

vanga Svet24.si

Baba Vanga napovedala »gospodarja sveta« – se ...

Ant McPartlin Svet24.si

TV zvezdnik aretiran: vozil pod vplivom, ...

Matjaž Gantar Svet24.si

Umrl je Matjaž Gantar

2016-Spelman2 Najstnica.si

Modni kosi, ki jih moraš imeti v omari

jan plestenjak 4 Njena.si

Nova ljubezen Jana Plestenjaka

nika manevski Njena.si

V pevskem šovu zavrnili pevko priljubljene ...

Zakaj se nekateri rodijo z luknjico ob ušesu?
| V. M.

Zakaj se nekateri rodijo z luknjico ob ušesu?

Ne, to niso sledi prebadanja, gre za redko dedno deformacijo, zaradi katere imajo imetniki pogosto težave z infekcijami.

Prirojena deformacija se imenuje preaurikularni sinus, pojavi pa se lahko v obliki drobne luknjice, vozliča ali vdolbinice v katerem koli delu zunanjega ušesa, najpogosteje pa ob stičišču ušesa in obraza. Motnja se oblikuje že v zgodnjem razvoju zarodka, nekateri jo imajo na enem ušesu (najpogosteje gre za levo uho), pri drugih se razvije na obeh.

Luknjico imajo le redki

Nič nenavadnega ni, če za vdolbinico še niste slišali. Gre namreč za zelo redko deformacijo, ki jo najpogosteje zasledimo med afriškim in azijskim prebivalstvom. V Britaniji se denimo z omenjeno luknjico rodi zgolj odstotek prebivalstva, v Ameriki je odstotek še manjši, medtem ko se v Afriki in Aziji razmerje giblje od štiri pa vse do deset odstotkov.

Luknjica ostanek škrg?

Vzrok za nastanek vdolbinice ni znan, sta jo pa podrobneje preučevala znanstvenik Van Heusinger ter paleontolog in evolucijski biolog Neil Shubin. Prvi je svoje izsledke dokumentiral leta 1964, drugi pa v nedavni raziskavi, tekom katere je zapisal, da bi lahko bila vdolbinica evolucijski ostanek škrg.