Rusko veleposlaništvo
Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
 Čokoladna torta z marcipanom

Čas priprave:

40 min

Tip jedi:

Sladice in peciva

Zahtevnost:

Zahtevnost 1 od 5Zahtevnost 2 od 5Zahtevnost 3 od 5. AktivnaZahtevnost 4 od 5Zahtevnost 5 od 5
Čokoladna torta z marcipanom
Sestavine
Št. oseb
temne čokolade
masla
sladkorja
sladke smetane
na grobo nasekljanih popečenih lešnikov ali orehov
moke
kakava v prahu
pecilnega praška
soli
jajca
temne čokolade za obliv
sladke smetane
surovega marcipana
marcipanovega likerja
kakava v prahu

Opis

čokolada, marcipan, smetana

Priprava

Lešnike ali orehe stresemo na pekač, damo v pečico, ogreto na 150 stopinj, in jih malo popečemo. Ko se ohladijo, jih na grobo nasekljamo.

Dno tortnega modela obložimo s papirjem za peko, dno in obod dobro namažemo z maslom. V kozici segrejemo 0,75 dl vode, dodamo maslo in 60 g nasekljane čokolade, sladkor in 1 žlico smetane. Na blagem ognju segrevamo, da se stopi, nato odstavimo.

Pečico ogrejemo na 175 stopinj. V skledi zmešamo moko s kakavom, pecilnim praškom, soljo in lešniki ali orehi. Primešamo zmes masla in čokolade, nato postopoma vmešamo še jajca. Testo stresemo v model, ga poravnamo, model postavimo v ogreto pečico in pečemo od 35 do 40 minut. Ko je testo pečeno, ga vzamemo iz pečice in damo na rešetko, da se ohladi.

Marcipan razvaljamo v okroglo ploščo velikosti modela. Čokolado za obliv nalomimo na koščke, damo v kozico, prilijemo smetano in nad soparo mešamo, da se stopi.

Ohlajeno torto prerežemo, spodnji in zgornji del poškropimo z likerjem. Na spodnji del damo marcipan in ga namažemo z nekaj žlicami čokolade. Pokrijemo z zgornjim delom torte, dobro namažemo s čokoladnim oblivom in nazadnje potresemo s presejanim kakavom. Po želji lahko torto okrasimo s pralinami ali orehovimi kroglicami, ki jih premažemo s čokoladnim oblivom.