Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

1709556859-172a8714-1709556621461
Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine "doping" za visoke dobičke zasebnikov.

njena.si
njena.si njena.si
Gratinirana zelenjava s sladkim krompirjem

Čas priprave:

10 min

Tip jedi:

Zelenjavne jedi

Zahtevnost:

Zahtevnost 1 od 5Zahtevnost 2 od 5. AktivnaZahtevnost 3 od 5Zahtevnost 4 od 5Zahtevnost 5 od 5
Gratinirana zelenjava s sladkim krompirjem
Sestavine
Št. oseb
sladkega krompirja
gomolja zelene
večji korenček
por
manjši brokoli
soli
olja
koruznega škroba
sojinega mleka
muškatnega oreška

Opis

sladek krompir, zelena, korenček

Priprava

Sladki krompir in zeleno olupimo in narežemo na 1 cm debele ploščice, korenček ostrgamo in narežemo na paličice, por na debelejše koleščke, brokoli razdelimo na cvetke.

V posodi zavremo 1 l vode, solimo, dodamo sladki krompir, zeleno in korenje ter kuhamo 5 minut, nato dodamo še por in brokoli ter kuhamo še 3 minute. Kuhano zelenjavo dobro odcedimo, vodo lahko uporabimo za pripravo juhe, rižote ali kakšne druge jedi.

Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Za bešamelno omako v kozici segrejemo olje, dodamo škrob in mešamo 1 minuto, nato med mešanjem postopoma prilivamo sojino mleko. Kuhamo in mešamo toliko časa, da se zmes začne gostiti, solimo in začinimo z muškatnim oreškom.

Pekač namažemo z oljem, vanj naložimo odcejeno zelenjavo in jo prelijemo z bešamelno omako. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo toliko časa, da bešamel začne dobivati temnejše pike.