Vroče ta hip

Prebranac - pečen fižol po srbsko Uredi recept

Ogledov: 3949

Za koliko oseb: 6 oseb

Čas priprave: 10 min

Čas kuhanja: 2 h 30 min

Skupaj: 2 h 40 min

Kratek opis

Lahko kot priloga ali samostojno.

Sestavine
400.0002 g velikega belega fižola (tetovca)
1.0002 kosa lovorov list
799.9998 g zlate čebule
1.5 dl olja
1.0002 žlički soli
1.0002 žlički popra
1.0002 žlici sladke paprike
1.0002 kosa pekoč feferon (po želji)
Priprava
  • 1 Fižol preberemo, operemo, stresemo v dovolj veliko posodo in za nekaj ur namočimo v hladni vodi. Pristavimo, dodamo lovorov list in kuhamo toliko časa, da se zmehča, vendar zrna ostanejo cela.
  • 2 Ko se fižol kuha, olupimo čebulo, jo narežemo na lističe in na vročem olju dušimo toliko časa, da se zmehča in svetlo porumeni. Solimo in popramo, dodamo sladko papriko in po želji še feferon. Ko je fižol kuhan, ga odcedimo in vodo od kuhanja prihranimo za kasneje.
  • 3 Pečico ogrejemo na 170 stopinj. Na dno pekača damo najprej plast čebule, nanjo plast fižola in postopek ponavljamo, da porabimo vse sestavine. Na vrhu naj bo fižol, ki ga prelijemo z oljem od prepražene čebule in malo vode od kuhanja fižola.
  • 4 Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 30 minut. Če je potrebno, med pečenjem prilijemo še malo fižolove vode. Prebranac ponudimo še topel, hladen ali pogret kot predjed ali prilogo.

Podobni recepti