Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Slana sirova pita z grozdjem

Čas priprave:

1 h 10 min

Tip jedi:

Sladice in peciva

Zahtevnost:

Zahtevnost 1 od 5Zahtevnost 2 od 5. AktivnaZahtevnost 3 od 5Zahtevnost 4 od 5Zahtevnost 5 od 5
Slana sirova pita z grozdjem
Sestavine
Št. oseb
grozdnih jagod
moke
soli
margarine
zrnatega sira (cottage cheese)
na drobno zrezanega drobnjaka (lahko posušenega)
sesekljanega svežega peteršilja
soli
popra
jajca

Opis

Sočne grozdne jagode, polne poletnega sonca, so odlične za pripravo različnih sladic. Z grozdjem lahko obogatimo tudi mešane solate, njegov okus se dobro ujema s sirom, dodajamo ga k perutnini in drugemu dušenemu mesu, ki ga pripravljamo z vinom.

Priprava

Grozdne jagode prepolovimo in očistimo. Pekač namažemo z margarino in potresemo z moko. V skledi zmešamo sir, drobnjak in peteršilj, solimo in popramo po okusu, primešamo stepeni jajci in 1 žlico moke.

Pečico ogrejemo na 190 stopinj. Moko pomešamo s soljo, dodamo na kockice narezano margarino in jo s konicami prstov vtremo v moko. Dodamo 2 žlici mlačne vode in hitro zgnetemo v testo.

Testo na pomokani delovni površini razvaljamo in z njim obložimo dno in stene pekača. Odvečne robove testa odrežemo. Na testo stresemo sirov nadev, ki smo mu dodali polovico grozdja, ga poravnamo in obložimo s preostalim grozdjem. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo 40 minut. Pito ponudimo še toplo, mlačno ali hladno.