Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zapečene testenine z mletim mesom

Čas priprave:

35 min

Tip jedi:

Testenine in žita

Zahtevnost:

Zahtevnost 1 od 5Zahtevnost 2 od 5. AktivnaZahtevnost 3 od 5Zahtevnost 4 od 5Zahtevnost 5 od 5
Zapečene testenine z mletim mesom
Sestavine
Št. oseb
svedrov ali podobnih kratkih testenin
mletega mesa (mešanega ali govejega)
čebula
korenček
rebro stebelne zelene
paradižnikove kaše
sesekljane bazilike
olja
masla
moke
mleka
soli
popra
muškatnega oreška
nastrganega parmezana

Opis

testenine, mleto meso, paradižnikove kaše

Priprava

Zelenjavo očistimo in na drobno sesekljamo. V posodi segrejemo olje, dodamo zelenjavo, mešamo in pražimo nekaj minut, da čebula postekleni. Nato dodamo meso, naprej mešamo in pražimo, da se meso razdrobi. Solimo in popramo, dodamo paradižnikovo kašo in baziliko ter pokrito dušimo 20 minut. Če je potrebno, vmes prilijemo še malo vroče vode.

Testenine skuhamo v veliki količini slane vode. Ko so kuhane, vendar pod zobmi še čvrste, jih dobro odcedimo. Za bešamelno omako v kozici stopimo maslo, dodamo moko, premešamo in med mešanjem počasi prilivamo mleko. Začinimo z muškatnim oreškom, solimo, kuhamo in mešamo še nekaj minut, da se zmes začne gostiti. Pečico ogrejemo na 190 stopinj.

Na dno porcelanastega ali steklenega pekača, ki smo ga namazali z oljem ali maslom, damo približno 1/3 testenin, jih prelijemo z nekaj žlicami bešamelne omake in približno 1/2 mesne omake ter potresemo s parmezanom. Postopek s testeninami, bešamelno in mesno omako ponovimo, potresemo s parmezanom in prelijemo s preostalo bešamelno omako. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 35 minut, da se površina zlato zapeče.

Ko je jed pečena, jo pustimo še približno 10 minut v pečici, nato jo razrežemo in postrežemo. Lahko jo pripravimo tudi vnaprej in jo pozneje v pečici do konca spečemo ali pogrejemo.