Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Raj za gurmane

24. 6. 2018; 12.00
Avtor: K.M.
školjke, kulinarika

foto: Profimedia

Ste že okusili te specialitete?

V poletnem času se številni Slovenci odpravijo v hrvaško primorsko-goransko županijo. Le-ta pa predstavlja zelo raznoliko pokrajino in še bolj raznoliko ter okusno kulinarično izkušnjo. 

Gorski kotar je raj za gurmane. Za vas bodo pripravili kulinarično specialiteto iz plodov, ki jih ponuja razgibani svet, divjačino in druge domače jedi. Bogati okusi, avtohtona hrana in domača pijača so odličen izgovor za oddih. V njihovih jedeh Slovenci zelo uživamo, saj je kulinarika zelo podobna tradicionalni slovenski kuhinji. Divjačinski golaž s polento, pečen krompir in kislo zelje, rečne ribe, gobe, zavitki, med in medica ...

Opatija je po drugi strani kulinarični dragulj. Številne restavracije ponujajo zanimive jedi s svežimi sestavinami, odlikujejo pa se tudi v pripravi sladic. V lokalnih jedeh uporabljajo avtohotone sestavine, kot so recimo divji šparglji, ki so svoje mesto našli tudi v testeninah in rižotah. V opatijsko kulinariko je močno vpet tudi kostanj, ki ga lahko največkrat najdete v pecivu in tortah. Vrhunec obalne kulinarike pa je zagotovo kvarnerski škamp, za katerega sta značilna rdečkasta barva in meso bogatega okusa. Pri njegovi pripravi je zelo pomembna svežina, česar se dobro zavedajo tako ribiči in prodajalci kot kuharji. Kot predjed ga velikokrat postrežejo mariniranega v olivnem olju, skupaj s siri, odličen je tudi v rižoti. Najbolj prepoznavna pa je priprava »na buzaro«, ki izpostavi tako okus kot vonj škampa.

Seveda pa kulinarika obale in otokov temelji predvsem na jagnjetini, morskih sadežih in ribah ter številnih domačih sirih in olivnemu olju, ob katerih pa ne smemo pozabiti na okusna domača vina.

Rabska torta
Prava specialiteta Primorsko-goranske županije je torta z otoka Raba, ki je oblikovana v spiralo. Legenda pravi, da so jo leta 1177 postregli že papežu Aleksandru III. pri blagoslovu rabske katedrale Marijinega vnebovzetja, znano pa je tudi, da se je rabska torta pripravljala kot specialiteta za časa vladavine Benečanov, pred več kot tristo leti. Glavna sestavina so mandlji.

prejšnji članek
Pogost pojav: bolečine zaradi žuljev
Zdravje
Pogost pojav: bolečine zaradi žuljev
naslednji članek
Kaj počne Marko Vozelj v Beogradu?
Svet slavnih
Kaj počne Marko Vozelj v Beogradu?