marijan smode 1 Dobra karma

60 let Marijana Smodeta: zagrenjen le zaradi ...

gasper rifelj 2 Svet24.si

Gašper Rifelj je »prekršil« svoje pravilo o ...

bandelli pl Reporter.si

»Golazen!«: Bandelli besnel nad desnico, nato se...

frizerski salon, rim, razkuževanje Svet24.si

Gospodarstvo na tnalu: še več ukrepov ali ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Sumi, da je Gantarjev mega razpis za hitre teste ...

Tadej Dejvi Hrušovar Odkrito.si

Umrl je Tadej Dejvi Hrušovar

Blaž Švab Njena.si

Bi prepoznali 15-letnega Blaža Švaba?

MasterChef: Kaj je 'honeycomb'?
| K.M.

MasterChef: Kaj je 'honeycomb'?

Honeycomb, karamela, Shutterstock

Finalistka šova MasterChef Kaja Balentič je pri pripravi finalne sladice uporabila tudi 'honeycomb'. Ga znate pripraviti?

Direktni prevod besedice honeycomb je seveda čebelje satje, le da gre v kulinariki seveda za skrbno pripravljeno jed, ki jo lahko uporabite na različne načine. V osnovi pa gre za karamelo, ki vizualno spominja na dejansko satje. 

Preberite: Intervju Žan MasterChef: Družina vedno na prvem mestu.

Sestavine

1 čajna žlička sode bikarbone

115 g belega sladkorja

2 žlici koruznega sirupa oziroma koriznega škroba

1 žlica medu

2 žlici vode 

Foto: Shutterstock - Honeycomb, karamela

Priprava

  • Nad blago temperaturo v kozici zmešajte sladkor, koruzni sirup, med in vodo. Mešajte, dokler se zmes ne postane bolj redka, a mora biti še vedno nekoliko motna. Zaradi segrevanja se lahko pojavijo tudi mehurčki, v takem stanju pa zmest pustite vse dokler ne postane bistra. 
  • Odstranite s toplote in vmešajte sodo bikarbono, vse dokler ni povsem vmešana, začnite mešati z lopatico za mešanje, lahko tudi mešalnikom, a ga imejte na nizki temperaturi. 
  • Vlijte v pekač, ki ste ga obložili s peki papirjem. Pomembno je, da ga ne razmažete, ampak pustite, da se po pekaču razleze sam. 
  • Ko se zmes ohladi jo razrežite na manjše koščke. Iz nje lahko pripravite tudi druge jedi, med drugim tudi sladoled. 
  • Če želite doseči, da so mehurčki večji, dodajte še eno žličko sode bikarbone, a morate biti pozorni, saj lahko pusti značilen priokus. 
  • Priprava je podobna pripravi klasične karamele.