Ajda Mlakar Dobra karma

Lepotica na televiziji očitno še ni rekla zadnje...

horoskop_zodiak_znaki Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 7. junija

JANEZ-STUSEK-pl6 Reporter.si

Naključno razkritje, napačna kuverta in ...

ležeča Svet24.si

Borut Pahor: To nas skrbi, saj gre natančno tako,...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

"Planet TV ne sme končati v Orbanovih rokah"

14_1000x1000 Odkrito.si

Tako je videti zabava, ko Ceca postane babica!

Lea Sirk - obrez!!! Njena.si

Imena otrok teh znanih Slovencev se preberejo ...

5 korakov za odpravo podočnjakov
| Lara Jelen/Maja

5 korakov za odpravo podočnjakov

Profimedia

Podočnjaki niso moteči samo zato, ker kazijo naš videz, ampak tudi zato, ker si lahko ljudje zaradi njih hitro mislijo, da smo bolni, slabe volje ali da slabo spimo.

Gotovo ste že kdaj slišali kakšen nasvet, kako najlažje odpraviti podočnjake, in morda ste ga tudi preizkusili. Če se je nasvet izkazal za nekoristnega, morda vemo, zakaj. Kot nam je namreč pojasnila dermatologinja Nastja Lazar, dr. med., specialistka dermatovenerologije, je to, ali bo neka zadeva delovala pri odpravi podočnjakov ali ne, v prvi vrsti odvisno od vzroka, zaradi katerega imamo podočnjake. Podočnjaki se lahko pojavijo zaradi več razlogov, pri čemer je ene lažje odpraviti, druge pa precej težje, pojasnjuje in dodaja, da so najtežje odpravljivi podočnjaki tisti, ki so družinsko oziroma gensko pogojeni. Najlažje pa se bomo znebili tistih kratkotrajnih, pri katerih razkrijemo povzročitelja in primerno ukrepamo.

So udrti ali zabuhli?

Preden se torej lotite katerekoli metode za odpravo podočnjakov, si slednje dobro oglejte. V grobem jih ločimo predvsem na udrte in zabuhle. »Predel spodnjih vek in pod njimi je lahko udrt in temneje obarvan. Takšni so običajno podočnjaki ob neprespanosti, pri dehidraciji ali pa tudi prirojeni. Druge vrste so otečeni oziroma zabuhli podočnjaki, ki nastanejo po joku, ob prehladu, sinusitisu, alergiji, bolezni ledvic, ščitnice ... Ravno tako so lahko videti zabuhlo gensko pogojeni podočnjaki, v tem primeru gre za maščobne blazinice, ki nastanejo v tem predelu. Bolezni ali trenutnih situacij, ki vplivajo na pojav podočnjakov, je ogromno,« razlaga strokovnjakinja. Posledično pa je tudi možnih rešitev kar precej.

Pet najboljših rešitev

1. Zdrav življenjski slog. Je najboljša preventiva in hkrati priporočljiva kurativa, ki poleg zdrave prehrane (brez pretiravanja s soljo!), zadostnega pitja tekočine (in čim manj pitja alkohola!), nekajenja in zadostnega spanca (tudi položaj spanca lahko vpliva na pojav podočnjakov) vključuje še primerno kozmetiko ter pravilno nanašanje krem in drugih ličil. Kože v predelu oči ne smemo nikoli vleči ali zategovati, pač pa moramo vse izdelke nanašati s tapkanjem.

2. Hladni obročki kumare ali vrečke kamiličnega čaja sobne temperature ali blago ohlajene bodo koristile predvsem v primeru, ko so podočnjaki posledica prekrokane noči. Postavite jih na zaprte oči in pustite učinkovati od 10 do 15 minut.

3. Dobra limfna masaža obraza pomaga pri zabuhlih podočnjakih, saj pospeši limfni obtok na obrazu in vratu. Izvaja se z rahlimi pritiski prstov v smeri limfnih linij in je nadvse sproščujoča.

4. Korektor in puder sta najučinkovitejša prva pomoč, ko si želimo, da bi bili videti brezhibno, a nimamo časa, da bi preizkušali druge napotke. To je tudi najzanesljivejši, najhitrejši in najenostavnejši zaveznik pri skrivanju gensko pogojenih podočnjakov, izraženih s temnimi kolobarji, ki so posledica strukture pod kožo, ki proseva. Izberite takšen puder, ki je dobro prekriven, zvečer pa si ga nujno odstranite, da bo koža čez noč lahko dihala.

5. Estetski in kirurški postopki pridejo v poštev, ko so podočnjaki prisotni že dalj časa, ko se drugi pripomočki izkažejo za neučinkovite in ko zdravniki izključijo možnost katere od bolezni, na katero bi podočnjaki lahko opozarjali. Pri udrtih podočnjakih lahko za nekaj časa izboljša stanje injekcija hialuronske kisline kot polnilo, pri maščobnih podočnjakih pa je potreben kirurški poseg kirurga plastika.