dnevnik 191 Odkrito.si

Dnevnik: Darja Groznik doživela šok zaradi plače

horoskop-astrologija Svet24.si

Horoskop za torek, 24. aprila

kate middleton, william, dojenček, novorojenček Svet24.si

Kate in William pokazala novega princa

Toronto, kombi Svet24.si

FOTO in VIDEO: Nameren napad: znana identiteta ...

nick-jonas-billboard-music-awards-2016-03 Najstnica.si

Nick Jonas se je tako poklonil preminulemu ...

severina pevka hrvaška Njena.si

Severina šokirana in v solzah

Anna Paynich Njena.si

MasterChef: Anna priznala, da najraje kuha gola

Pozor, uporabljajo ga mnoge ženske, a je zelo strupen!
| A. S.

Pozor, uporabljajo ga mnoge ženske, a je zelo strupen!

Lepota je lahko včasih tudi zelo škodljiva za naše zdravje …

Mnoge ženske obožujejo lepo urejene in lakirane nohte. A težava nastopi v mnogih lakih za nohte. Ti namreč pogosto vsebujejo zelo strupene kemikalije, ki pa ne prinašajo našemu zdravju prav nič koristnega. Če nohte lakirate nekajkrat letno, potem ne bo večje škode, če pa jih lakirate zelo pogosto, s tem tvegate, da se vam bo zdravje poslabšalo.

Laki za nohte v veliki večini vsebujejo škodljive kemikalije, te prehajajo v naše telo in ga zastrupljajo. Povzročijo lahko hude težave.

Najslabše sestavine lakov so:
Toluen – to je derivat benzena. Laku da sijaj in barvo. A ta kemikalija lahko resno ogrozi naše živčevje, povzroča neplodnost, glavobol, slabosti, vrtoglavico.

Formaldehid – ta podaljšuje lakom rok trajanja. Povzroča pa dermatitis, alergije, izzove lahko celo kemijske opekline. V najhujših primerih pa lahko povzroči celo nepravilno bitje srca in rakava obolenja.

Ftalati – skrbijo za lepši vonj laka. A negativno vplivajo na delovanje ščitnice, povzročajo ginekološke težave, celo bolezni dihalnih poti.

Raziskava, ki so jo opravili britanski strokovnjaki, pa je pokazale tudi, da lak za nohte lahko poruši hormonsko ravnovesje. Samo šest ur po nanosu laka na nohte, se pojavijo težave v ravnovesju hormonov. To pa, kot dobro vemo, lahko sproži kup bolezni.

Še posebej pa je zaskrbljujoče dejstvo, da zelo radi svoje nohte lakirajo tudi najstnice in male deklice.


Kaj lahko storimo?
Izbirajte takšne lake, ki ne vsebujejo teh strupenih kemikalij, ki smo jih našteli zgoraj. Na trgu so laki, ki imajo oznako 5-free in 3-free, to pomeni, da so brez določenih škodljivih kemikalij.

Zato preberite, iz česa je lak sestavljen, preden ga kupite. Zelo pomembno je, da ne vsebuje formaldehida, toluena, ftalata.