Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490
Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih žuriral: "Nosil sem lasulje, da me ne bi prepoznali"

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ali prisluškujejo Hajdinjaku

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Domači recepti za čudovite lase in mehko kožo

24. 2. 2024; 03.00
Avtor: A.B.
pripravek

Vsak dan na tešče pojejte eno žličko zlate zdravilne mešanice in nato popijte kozarec mlačne vode. foto: Dreamstime

Preden so bili na voljo izdelki za vsako lepotno zagato, so ženske posegale po preprostih negovalnih postopkih za celotno telo.

Suha koža je izginila po zaslugi olivnega olja, zabuhle oči pa so umirile rezine kumaric iz hladilnika. Zdi se, da so bile naše babice vizionarke, mnogi od najboljših sodobnih tretmajev se zgledujejo po njihovih napotkih iz domače kuhinje. Zato ne kupujte novih kozmetičnih izdelkov, raje poglejte v hladilnik in omaro z živili, kajti naravna in hitra pomoč za lepotno nego se skriva prav tam.

JAJCA – MASKA ZA LASE

Za kaj jih uporabljamo: obnavljajo poškodovane lase.

Kako delujejo: Zaradi visoke vsebnosti proteinov pomagajo poškodovanim lasem povrniti zaščitno funkcijo, okrepiti lasne mešičke ter lasem dajejo prožnost in lesk.

Nasvet: Zmešajte 1 jajce z 2 jušnima žlicama kokosovega olja in 2 jušnima žlicama sezamovega olja. Mešanico nanesite na suhe lase in jih ovijte v toplo, vlažno brisačo. Pustite učinkovati 5–10 minut, nato pa najprej nanesite šampon, ga dobro izperite, za konec pa uporabite še balzam.

Obstajajo posebni izdelki za čiščenje in oženje por. foto: Dreamstime

OREHI – ODLIČEN PILING

Za kaj jih uporabljamo: za piling rok in stopal.

Kako delujejo: Orehi so bogati z olji, ki nežno luščijo kožo.

Nasvet: V mešalniku zmešajte ¼ skodelice oluščenih orehovih jedrc, ½ skodelice olivnega olja (za dodatno mehčanje) in žlico medu (da 'zapre' vlago v vašo kožo), da dobite luščilo iz drobnih delcev. Piling stopal naredite pod prho, roke pa si lahko luščite tudi nad umivalnikom. Z mešanico dobro drgnite po koži vsaj nekaj minut, nato izperite s toplo vodo.

POMARANČE – NEŽNA KOLENA, KOMOLCI IN PETE

Za kaj jih uporabljamo: za odstranjevanje suhe kože na kolenih, komolcih in petah.

Kako delujejo: Sadne kisline rahljajo mrtve kožne celice.

Nasvet: Iztisnite polovico pomaranče v skledo, dodajte ¼ skodelice sladkorja in ¼ skodelice olivnega olja. Zmešajte sestavine. Z drugo neuporabljeno polovico pomaranče (ne z lupino, ampak z mesnatim delom) podrgnite po kolenih, komolcih, petah, kjer je suha koža. Na koncu suhe predele zdrgnite še z mešanico, ki bo odstranila mrtvo kožo. Izperite s toplo vodo in nežno osušite kožo.

OVSENA KAŠA – POMIRJAJOČA VODICA ZA OBRAZ

Za kaj jo uporabljamo: za pomiritev in mehčanje kože.

Kako deluje: Blažilno in protivnetno. Ovsena kaša vsebuje beta-glukan, topno vlaknino, ki ustvari tanek film na koži za zadrževanje vlage.

Nasvet: Stresite pest ovsene kaše na čisto krpico in jo zvežite z elastiko. Zvitek nato potopite v poln umivalnik (pazite, da bo čist) ali v večjo posodo in ga stisnite 4–5-krat. Ko bo voda postala motna, si z njo umijte obraz. Pustite, naj se obraz posuši na zraku. Če se morate obrisati z brisačo, to naredite z nežnimi pritiski.

MLEKO – SPROŠČUJOČA KOPEL

Za kaj ga uporabljamo: za pomirjanje in mehčanje suhe, občutljive kože.

Kako deluje: Mlečne kisline v mleku služijo kot nežen odstranjevalec, njegova naravna maščoba pa koži nudi vlaženje.

Nasvet: Dodajte 4,5 litra nehomogeniziranega mleka v kad, polno tople vode, in se potopite vanjo. Mlečna kopel je odlična alternativa sladkornim in slanim pilingom, ki so lahko preveč abrazivni za tiste, ki imajo težave z ekcemi, luskavico ali občutljivo kožo. Če želite odišavljeno kopel, dodajte še od 10 do 20 kapljic eteričnega olja, na primer sivke, za sprostitev.

Nekatere kreme in obloge domače izdelave lahko zamašijo kožne pore. foto: Profimedia

PIVO – PRELIV ZA SIJOČE LASE

Za kaj ga uporabljamo: za lesketajoče se lase.

Kako deluje: Kvas in hmelj poskrbita za bujnejše lase, jim dodata čvrstost in poskrbita za lesk.

Nasvet: Potem ko ste si že umili lase s šamponom, nanje zlijte steklenico piva. Nato si lase hitro umijte s tekočo vodo. Najbolje učinkuje pivo z visoko vsebnostjo kvasa, lahko pivo raje popijte.

AVOKADOVO OLJE – OLJE ZA VLAŽENJE

Za kaj ga uporabljamo: za izboljšanje suhe, občutljive kože.

Kako deluje: Bogate maščobne kisline pomagajo pri uravnavanju vlažnosti kože, antioksidanti – vitamini A, C in E – jo ščitijo pred nadaljnjo škodo.

Nasvet: Zlijte enak del avokadovega in svetlinovega olja (podpira tvorbo kolagena z gama-linolensko kislino) v steklenico, zaprite jo z zamaškom in pretresite, da se olji združita. Kanite 5–6 kapljic oljne mešanice na očiščeno kožo, nato pa za minuto pokrijte obraz s toplo krpico, ki bo poskrbela za to, da se bo olje dobro vpilo v kožo.



prejšnji članek
Znaki živčnega zloma
Zdravje
Znaki živčnega zloma
naslednji članek
Uh, ta zgaga: Kako pogasiti kislino?
Zdravje
Uh, ta zgaga: Kako pogasiti kislino?