Rusko veleposlaništvo
Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Zelišča za lepoto

25. 6. 2020; 01.00
Avtor: revija Bodi zdrava
Zelišča za lepoto
Zelišča, dar narave, ki nam pomagajo ohranjati zdravje, vitalnost in dobro počutje, že tisočletja uporabljajo tudi za pripravo negovalnih in pomlajevalnih mask, tonikov, krem in olj za nego kože in las.

Čudežna kamilica

Zaradi razkošne sestave eteričnega olja, flavonoidov, sluzi in kumarinov kamilica blagodejno vpliva na kožo. Uporabljajo jo predvsem za blaženje vnetij, pomiritev razdražene kože, zdravljenje izpuščajev in rdečice. Zlasti dobro denejo kamilice občutljivi in nežni otroški koži. Zaradi posebne sestavine alfa bisabolole pa kožo ohranja tudi dlje časa mladostno in sijočo, saj uspešno gladi manjše gubice. Če želite doma pripraviti masko za mlado kožo, potrebujete le tri žlice zdravilne gline in dve žlici kamiličnega čaja. Čaj in glino zmešajte v gosto zmes ter jo s čopičem nanesite na obraz (ognite se predelu okoli oči in ustnic). Po 15 minutah masko sperite z mlačno vodo, za konec pa obraz umijte še s hladno vodo, da zaprete odprte in očiščene pore.

Rakitovec, pomoč za suho kožo

Rakitovec, grm, ki ga krasijo sočni, oranžni sadeži, je pravcata zakladnica vitaminov C, E in B ter karotena, ki pomagajo obnavljati in negovati kožo. Koža bo hvaležna tudi negovanja z oljem rakitovca, ki vsebuje veliko antioksidantov, med vsemi rastlinskimi olji pa je tudi najbolj radodarno z vitaminom A. Je pravi pomlajevalni eliksir, bogat z maščobnimi kislinami, ki kožo ščitijo, obnavljajo in ohranjajo navlaženo. Olje rakitovca pa krepi tudi poškodovane lase in neguje občutljivo lasišče. Če imate suho kožo, si privoščite masko, ki jo pripravite tako, da žlici soka rakitovca primešate žlico kisle smetane ali skute. Nastalo zmes nanesite na obraz, po 15 minutah pa jo sperite z mlačno vodo.

Pomlajevalni šipek

Rdeči sadeži šipka kar puhtijo od bogastva antioksidantov, vitaminov A, B, E, K, C, taninov, flavonoidov in polifenolov, zato je šipek pogosta sestavina krem, ki ohranjajo kožo dlje časa mladostno in vitalno. Zlasti dragoceno je olje šipkovih plodov, ki vsebuje pomembne maščobne kisline omega 3 in omega 6, ki ohranjajo prožnost medceličnih membran, ter veliko vitamina A, ki stimulira kolagen, zmanjšuje gubice in gladi kožo. Šipek je zelo priljubljen tudi v kozmetičnih pripravkih za nego problematične, poškodovane in aknaste kože, saj kožo nežno obnavlja in pomirja.

Vsestranski nepozebnik

Tradicionalno zdravilno rastlino severnoameriških Indijancev pogosto uporabljamo za lajšanje številnih kožnih in žilnih težav, saj odlično blaži in preprečuje vnetja. Bogat s tanini, polifenoli ter flavonoidi povečuje napetost kože, oži pore ter ščiti kožno mikrocirkulacijo. Odličen je za zdravljenje aken, saj uravnava izločanje sebruma na koži in lasišču, ne da bi pri tem kožo izsušil. Njegove poživljajoče, blažilne in osvežilne lastnosti so tudi odlične za nego kože po britju, pa tudi za nego otroške kože. Pomaga ohranjati vlažnost, zmanjšuje videz temnih kolobarjev okrog oči in blaži poškodbe sonca.

Poživljajoči rožmarin

V antični Grčiji so rožmarin posvetili boginji ljubezni Afroditi, za stare Rimljane pa je bil simbol regeneracije, neminljivosti in pomlajevanja. Zahvaljujoč številnim aktivnim učinkovinam, eteričnim oljem, pinenu, kafreborneolu, grenčičnim snovem, na kožo deluje poživljajoče, spodbuja prekrvavitev in kožo zaščiti pred zunanjimi dejavniki. Je bogat z antioksidanti, ki se bojujejo s prostimi radikali ter tako preprečijo prezgodnje staranje kože. Deluje protivnetno in protibakterijsko ter hkrati blažilno. Odličen je tudi za nego lasišča, ker uravnava izločanje maščobe, kožo poživi in pospešuje rast novih las.

Varna uporaba

Če ste nagnjeni k alergijam, uživate zdravila, ste noseči ali dojite, se pred uporabo zelišč posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, kajti nepoučena uporaba zelišč nam lahko tudi škoduje.

Preprečimo nadležne alergije

Da bi preprečili pojav alergijskih reakcij, domače pripravljeno negovalno sredstvo pred uporabo preizkusite na majhni površini kože, na notranji strani komolca. Če se v 12 urah ne pojavi reakcija (srbečica, izpuščaj …), vam pripravek ne bo povzročal težav.

prejšnji članek
Pozor:  Poglejte, kaj se zgodi, če klopa namažemo z oljem!
Zdravje
Pozor: Poglejte, kaj se zgodi, če klopa namažemo z oljem!
naslednji članek
Zakaj ima Marko Vozelj tetovažo leva?
Svet slavnih
Zakaj ima Marko Vozelj tetovažo leva?