Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Odpravljanje podočnjakov s polnili

10. 4. 2016; 08.00
Avtor: Ajda Janovsky/Bodi zdrava
ženska, obraz, roke, prekrivanje, oči,

Ker se maščobna blazinica pod očmi z leti vse bolj tanjša, hkrati pa skupaj z mišico zapiralko ob zmanjšanem tonusu kože drsi vse niže, postajajo podočnjaki s starostjo vse bolj izraziti. foto: Profimedia

Izraziti modrikasto sivkasti ali rjavkasti kolobarji okoli oči so običajno prirojeni, odstranite jih lahko le s pomočjo intenzivnih lepotnih posegov.

Zakaj nastanejo podočnjaki?

Ker je koža pod očesom kar štirikrat tanjša kot na drugih delih obraza, se skoznjo vidijo modrikaste vene – kadar so te zelo razširjene ali pa številne, ustvarjajo neestetske temne kolobarje okoli oči. Ti so še posebno izraziti pri ljudeh, ki imajo na tem področju prirojeno nekoliko tanjšo maščobno blazinico. Ker se maščobna blazinica pod očmi z leti vse bolj tanjša, hkrati pa skupaj z mišico zapiralko ob zmanjšanem tonusu kože drsi vse niže, postajajo podočnjaki s starostjo vse bolj izraziti. K izrazitosti podočnjakov pripomorejo tudi spremembe okostja: ker se očesna odprtina v lobanji z leti razširi, porine globoko podočesno maščevje pod spodnjo veko in povzroči zabuhlost. Zabuhli podočnjaki so lahko znak za nepravilnosti v delovanju ledvic, jeter, za hormonske motnje, alergijske reakcije ali spremembe presnove, zato se pri nenadnih izrazitih spremembah posvetujte z zdravnikom. Podočnjaki se pogosto pojavijo pri jemanju zdravil, ki širijo žile ali spodbujajo cirkulacijo.

HK-polnil za korekcijo podočnjakov ne uporabljajte, če: 
- ste preobčutljivi na hialuronsko kislino, 
- je vaša koža nagnjena k brazgotinjenju, 
- trpite za motnjami strjevanja krvi, 
- ste noseči ali dojite. 

Popravljanje podočnjakov s polnili HK

Podočnjake lahko popravimo z različnimi polnili. Najpogosteje se zanje uporablja polnilo iz hialuronske kisline (HK). Hialuronska kislina je snov, ki je v telesu (v koži, podkožju, vezivnem tkivu in sklepih) naravno prisotna, zaradi česar naj polnjenje ne bi imelo stranskih učinkov. Ni pa vseeno, katero HK-polnilo vam vbrizgajo pod kožo. Podočnjakom so namenjene HK s posebnimi lastnostmi, ki pomagajo reševati prav to konkretno lepotno težavo: z dodanimi aminokislinami, antioksidanti, minerali in vitamini spodbujajo nastanek kolagena, blažijo morebitna vnetja in pospešijo debeljenje kože. 

Kako poteka vbrizgavanje?

Postopek vbrizgavanja hialuronske kisline je hiter in dokaj neboleč. Zdravnik z injekcijo vbrizga polnilo v kožo pod očmi (področje vboda lahko rahlo pordi), nato pa z rahlimi pritiski s prsti razporedi vbrizgano tekočino. Na mestu vboda lahko občutite blag pekoč občutek, večjih bolečin pa pri postopku ali po njem navadno ni, saj polnila večinoma vsebujejo anestetik. Prvi pogled v ogledalo je varljiv, saj je končni učinek polnjenja viden šele po treh do štirih dneh. V prvih dneh po vbrizgavanju se odsvetuje uporaba ličil.

Morebitni zapleti

Vbrizgavanje HK lahko povzroči notranjo krvavitev. Tik po vbrizganju se pojavi oteklina in vidna je sled vbodljaja, a izgineta po nekaj dneh. V kratkem času izgine tudi rdečica, ki se lahko pojavi tik po aplikaciji. Posledica aplikacije je lahko neravna koža ali nesimetričen videz. Redko pride pri vnosu do poškodbe žil in živcev, ki so lahko tudi trajne. Mogoče so tudi bakterijske, virusne in glivične okužbe – posledica je lahko trajna vidna brazgotina na koži in v podkožju. Podobne posledice ima odmrtje kože. Pojavijo se lahko tudi granulomi, podkožne zatrdline, ki jih je treba odstraniti kirurško. Mogoče so tudi alergijske reakcije, ki so lahko celo smrtno nevarne. Če polnilo zaide v mrežnično arterijo, lahko povzroči slepoto, zato je zelo pomembno, da poseg opravi izkušen strokovnjak.



Možne posledice vbrizgavanja HK v podočnjake:
- notranja krvavitev,
- oteklina, rdečica,
- nesimetričen videz,
- poškodbe žil ali živcev,
- bakterijske, virusne in glivične okužbe,
- odmrtje kože,
- podkožne zatrdline,
- alergija,
- slepota.

RESNIČNA IZKUŠNJA: "Po korekciji s HK sem imela pol leta iznakažen obraz

"Moja izkušnja s hialuronsko kislino? Čisto razočaranje! Po korekciji s HK sem imela pol leta iznakažen obraz," nam je zatrdila 36-letna J. A. (pravo ime je znano uredništvu), ki se je za odpravljanje podočnjakov s HK odločila decembra lani. "Za popravek sem se odločila zaradi prirojenih izrazitih temnih kolobarjev okoli oči, ki postanejo pozimi običajno še bolj izraziti. Po tehtnem premisleku in zaradi spleta naključij sem se odločila opraviti poseg na znani ljubljanski kiniki, ki se sicer ukvarja predvsem z operacijami za korekcijo vida. Zdravnik me je pred začetkom sicer opozoril, da vsak takšen poseg predstavlja določeno tveganje, a je hkrati poudaril, da so večji zapleti redki. Potem pa – katastrofa! Samo vbrizgavanje je bilo skoraj popolnoma neboleče, le tik po injiciranju sem začutila rahlo pekoč občutek. Se mi je pa že takoj zdelo nenavadno, ko sem začutila, da mi je zdravnik pod prvo oko vbrizgal občutno manj tekočine kot pod drugo. Prvi pogled v ogledalo ni bil nič kaj pretresljiv: področje okoli oči je bilo rahlo vneto, pod enim očesom celo malce podpluto, a se ni zdelo nič hujšega, poleg tega pa mi je bilo rečeno, da se pravi učinek vidi šele po nekaj dneh – takrat naj bi izginile tudi vse tovrstne nevšečnosti. Najbrž bi se mi moralo zdeti sumljivo že, ko so mi v čakalnici, pod pretvezo, da so se pri prejšnjem nekaj zmotili, ponudili v podpis novo soglasje o posegu. Ker sem vse prebrala že prej, ga nisem znova brala. Doma sem odkrila, da je modrica pod desnim očesom postala še bolj izrazita. Videti je bilo, kot bi me kdo pošteno udaril v oko. Poškodba je ostala na videz skoraj nespremenjena več kot mesec dni. Popolnoma je izginila šele enkrat pred poletjem. V vmesnem času sem se oglasila na kliniki. Tam so me mirili, češ da se kaj takega žal res lahko primeri in da imam pač smolo. Da sem tveganje poznala in podpisala. Potem so mi kazali fotografije pred in po posegu ter komentirali, da je pod enim očesom sicer res nastala podplutba, da pa je poseg na drugem očesu odlično uspel. Pa ni. Vbrizgana hialuronska kislina je sicer res zakrila temno barvo, ki jo imam sicer pod očmi, a je hkrati pod očesom naredila 'buhteljček' popolnoma nenaravnega videza. Tik pred poletjem, ko je končno postala približno normalne barve tudi koža pod drugim očesom, je postala več kot očitna posledica neenakomernega vbrizgavanja polnila: 'buhteljček' pod desnim očesom je bil namreč večji in popolnoma drugačne oblike kot tisti pod levim. Nenaraven, neenakomeren videz je bilo opaziti do pred kratkim, čeprav je bilo polnila občutno manj kot na začetku. Zdi se mi tudi, da so zdaj, po posegu, moji 'naravni' podočnjaki še bolj izraziti – a to je lahko le moja domišljija." 

Za korekcijo podočnjakov se je v začetku letošnjega leta odločila tudi pevka Natalija Verboten. Podočnjake ji je s pomočjo laserja odstranil znani zagrebški lepotni kirurg Siniša Glumičić. foto: Bumerang

KOMENTAR STROKOVNJAKA

Glavna razloga za temne kolobarje okoli oči sta kopičenje pigmenta in presevanje mišice skozi tanko kožo. Glede na vzrok se uporablja več metod, ki naj bi težavo omilile ali odpravile. Večkrat se izkaže, da so te metode nezanesljive in kot take pogost razlog za razočaranje. Pri vbrizgavanju polnil v predel okoli oči so za dober rezultat potrebne posebna pozornost, natančnost, zlasti pa izkušnje. Koža okoli oči je tanka in se ob krčenju spodaj ležeče mišice nenehno premika. Že najmanjše nepravilnosti se hitro opazijo in zgodi se, da so bolj moteče kot težave, zaradi katerih je bil poseg opravljen. Najpogostejša zapleta sta modrica in oteklina, ki dalj časa ne izgine. Modrica je posledica poškodbe drobnih žilic, s katerimi je to področje gosto prepredeno. Tudi ob uporabi posebno tankih injekcijskih igel in v najbolj izkušenih rokah se modrica po posegu pojavi pri nekaj odstotkih pacientov. Praviloma izgine v dveh tednih, v tem času jo lahko prikrijemo z ličili. Bolj neprijeten in dolgotrajen zaplet je oteklina ('buhteljček'), ki je lahko prisotna več mesecev. Ob natančno in pravilno izvedenem posegu je oteklina lahko posledica oviranega odtekanja medcelične tekočine zaradi zapore limfnih poti. Pogosteje je oteklina posledica nepravilnega vbrizgavanja in/ali prevelike količine polnila, zlasti ko ga želimo vbrizgati nad mišico, ki temno preseva skozi tanko kožo.

Dodatno lahko stanje poslabša nepravilno izbrano polnilo. Nekatera polnila iz hialuronske kisline vežejo več vode, bolj nabreknejo in zato niso primerna za vbrizgavanje pod tanko kožo spodnjih vek. Začasno polnilo se postopno razgradi in v nekaj mesecih izgine tudi oteklina. Z vbrizganjem hialuronidaze, encima, ki pospeši razgradnjo hialuronske kisline, lahko polnilo popolnoma odstranimo v enem dnevu. Seveda s tem izzveni tudi učinek in poseg je praviloma treba ponoviti. Razlogov za neželene pojave po vbrizgavanju polnil v predel okoli oči je torej več. Nekaterih se ne da preprečiti, večini pa se z natančnim pregledom pred posegom, pravilno tehniko in ustrezno izbiro polnila lahko izognemo. Za korekcijo nepravilnosti s polnili, zlasti na zahtevnih in estetsko občutljivih mestih, svetujem izbiro izkušenega plastičnega kirurga ali dermatologa. Vsekakor je smiselno tudi, da na straneh Zdravniške zbornice preverite, ali ima izbrani zdravnik licenco za opravljanje tovrstnih posegov.

as. Peter Zorman, dr.med.
Specialist plastične in estetske kirurgije

prejšnji članek
Športni odgovor na recesijo: Insanity Workout
Zdravje
Športni odgovor na recesijo: Insanity Workout
naslednji članek
Ko starši otroka naredijo za partnerja
Zdravje
Ko starši otroka naredijo za partnerja
#obraziavenija
obraziavenija