kranj, prometna-nesreča, avtobus
Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju trčil v kolesarko

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Lepotni recepti z alojo vero

17. 8. 2020; 04.00
Avtor: Marijana Mandić
aloe vera, gel, ženska, roke,

Sveži gel lahko vsako jutro nanesemo na obraz namesto vlažilne kreme. foto: Profimedia

Kakšna je razlika med gelom in sokom aloje vere, kako gel pridelamo sami in za kaj ga uporabljamo.

Najbolj naraven je gel aloje, ki ga lahko pridelamo sami. Edina njegova slabost je kratkotrajna obstojnost, v hladilniku, v dobro zaprti stekleni posodi, ga lahko obdržimo le nekaj dni. Pridobimo ga tako, da izberemo največji, zunanji list rastline in ga odtrgamo čim bližje osnovi rastline. Odstranimo zunanje plasti lista, da ostane samo notranje mehko tkivo, iz katerega iztisnemo gel. Včasih ga je treba precediti skozi gazo, da odstranimo grudice. Kajpak ga lahko kupimo tudi v lekarnah, kjer mu dodajo zgolj sredstva za obstojnost.

Uporaba gela aloja vera

- Ob sončnih ali toplotnih opeklinah nanesimo gel neposredno na opeklino, bolečina bo minila, koža pa se bo zacelila brez brazgotinjenja oziroma mehurčkov.

- Linija krem z UV-zaščito na osnovi aloje vere tako rekoč nima konkurence, saj sproti obnavlja in ščiti povrhnjico.

- Večkratno dnevno nanašanje gela hitro posuši bradavice in herpes.

- Gel uporabimo tudi ob manjših ranah oziroma brazgotinah. Ugotovili so, da se vpije v kožo kar štirikrat hitreje kot voda, ob čemer pušča kožne pore odprte, zaradi česa se tudi zdravilne sestavine gela laže vsrkajo in dodobra navlažijo kožo. Aloja spodbuja delo fibroblastov in spodbuja k hitrejšemu obnavljanju kože, zato je tako dobrodošla tudi v kozmetičnih izdelkih. Pravzaprav je aloja edina rastlina, ki jo lahko uporabimo kar neposredno na koži, ne da bi jo s čim razredčili ali ji kaj dodali.

- Baktericidni in protivnetni učinki gela pomagajo tudi po piku žuželk in kot zaščita pred komarji. Preden gremo ven, se namažimo z gelom ali poškropimo s sokom.

- Mesto žulja oziroma predrtega mehurja večkrat dnevno nanesimo alojin gel in zaščitimo z obližem.

- Ob opeklinah zaradi vročine poleg obkladkov iz gela uživamo tudi po štiri žlice soka na dan.

- Je odlična osvežitev po depilaciji, tudi bikini linije, in po moškem britju. Ureznine se takoj zacelijo, koža pa dodobra navlaži.

- Sveži gel lahko vsako jutro nanesemo na obraz namesto vlažilne kreme. Acemanan, ki spodbuja nastanek kolagena, preprečuje nastajanje gub. Koža je vsak dan bolj elastična, rdečica poide. Gel hkrati zdravi tudi najbolj trdovratne akne, saj odpre oljne mešičke.

- Če imamo mastno kožo, lahko gelu dodamo nekaj kurkume. Obraz se ne bo več svetil.

- Odličen je regenerator za lase, če zmešamo nekaj žlic gela aloje vere z enako količino hladno stiskanega olivnega olja.

Sok aloje dobimo, če list prerežemo, nakar iz njega izstopijo rumene kapljice soka grenkega okusa. Gel pa je tekoča snov, ki se nahaja v sredini lista rastline. foto: Profimedia

Kakšna je razlika med gelom in sokom aloje vere?

Sok aloje dobimo, če list prerežemo, nakar iz njega izstopijo rumene kapljice soka grenkega okusa. Gel pa je tekoča snov, ki se nahaja v sredini lista rastline. Med široko paleto kozmetičnih izdelkov najdemo tudi čisti zgoščen sok aloje, ki je videti kot gel, z zdravilnimi kozmetičnimi lastnostmi. Takšen gel ni nič drugega kot stoodstoten sok aloje, ki ga želirajo s sredstvi za zgoščevanje, kar omogoči lažje nanašanje. Včasih za njegovo pripravo uporabijo suh ekstrakt aloje.

Lepotni recepti

Čistilno mleko za obraz in tonik pripravimo iz dveh žlic soka aloje in pol litra mrzle vode.

Vlažilna krema za obraz:

- 2 žlici svežega gela aloje vere

- ½ čajne žličke olja pšeničnih kalčkov

- 3 kapljice jojobinega ali kokosovega olja

- 6–7 kapljic eteričnega olja po lastni izbiri

Dobro zmešajmo in shranimo v steklenem, dobro zaprtem kozarcu, najbolje v hladilniku. Porabiti moramo v nekaj tednih. Kremo nanesimo vsako jutro in večer, potem ko smo obraz dobro umili.

Vlažilna maska:

- 1 žlica praška posušenih morskih alg, ki so bogat vir vitaminov in mineralov ter delujejo razstrupljevalno

- ½ žlice gela aloje vere

- ½ žlice medu

- 1 kapsula vitamina E

- nekaj kapljic poljubnega eteričnega olja

Dobro zmešajmo, zdrobljeno kapsulo dodamo čisto na koncu. Nanesimo na obraz, vrat in dekolte in pustimo stati od 20 do 30 minut. Izperimo z mlačno vodo.

Univerzalni hranilni gel po depilaciji:

- 2 žlici gela aloje vere

- 4 žlice jabolčnega kisa

- 1 žlica hladno stiskanega olivnega olja

- nekaj kapljic eteričnega olja po lastni izbiri

Zmešajmo in pustimo stati 10 minut. Shranimo v hladilniku in pred vsako uporabo dobro pretresimo.

Krema za luščenje odmrlih celic povrhnjice:

- 2 čajni žlički morske soli

- 1 čajna žlička gela aloje vere

- 2 žlici medu

- 2 žlici rjavega sladkorja

- 1 žlica olivnega olja

Zmešajmo in nanesimo na mokro kožo. Nežno masirajmo, še posebej se posvetimo grobim predelom kože na komolcih oziroma kolenih. Sperimo z mlačno vodo.

Zdravilno bleščilo za ustnice:

- 1 čajna žlička gela aloje vere

- ½ čajne žličke kokosovega olja

- 1 čajna žlička vazelina

- nekaj kapljic poljubnega eteričnega olja in po želji bleščice

Najprej zmešajmo vazelin in kokosovo olje. Dodajmo gel in dobro zmešajmo. Vse skupaj segrevajmo v mikrovalovni pečici 2–3 minute. Shranimo v majhni stekleni, dobro pokriti posodi.

Masko, posebej za mastno, suho in mešano kožo, lahko izdelamo po svojih klasičnih receptih, le da med osnovne sestavine dodamo žličko gela aloje vere.

Maska za občutljivo kožo:

- 4 čajne žličke gela aloje vere

- 2 žlički navadnega jogurta

- 6 čajnih žličk svežega soka kumaric, ki ga lahko iztisnete tudi sami skozi gazo

Dobro zmešamo in nanesemo na obraz in vrat. Po 20 minutah izperemo.

Dobro je vedeti!
Kanček gela ali soka aloje vere lahko vmešamo kamor koli, v šampon, zobno pasto, ustno vodico ali v že pripravljen regenerator za lase, in tako postanemo ustvarjalci lastne kozmetične linije z dodatkom aloje vere.

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu kozmetike?

Stoodstoten čisti sok aloje je glavna sestavina najboljših kozmetičnih linij nekaterih najbolj znanih kozmetičnih hiš na svetu, kar je še povečalo slavo te rastline. Vendar pa nas lahko zaradi nizke vsebnosti aloje izdelek razočara. Izberimo kremo, ki je narejena iz kaše različnih vrst aloj. Kakor vse ostale izdelke iz aloje jo je najbolje kupiti v lekarnah in specializiranih trgovinah.

Šampon z dodatkom aloje vere

PH-vrednost soka je 6 in se približuje pH-ju kože, ki je okrog 5,5. To omogoča lažji prehod hranilnih snovi iz šampona, ki lasno čebulico obnavljajo, okrepijo in spodbujajo njeno ponovno rast. Tudi za upočasnitev luščenja povrhnjice lasišča, ki ščiti lase pred vplivi zunanjega okolja, oziroma za preprečevanje prhljaja se aloja čedalje bolj uporablja. Če ob tem pijemo tudi sok, pozdravimo težave z jetri oziroma stres, ki bistveno vplivata na naše lasišče.

Kopeli

Acemanan tvori zaščitno plast, ki ščiti pred umazanijo in nudi prijeten občutek čistoče oziroma svežine. Kopel lahko pripravimo sami, tako da vlijemo v kad nekaj čistega soka aloje.

Okrepimo nohte

Za močne nohte je ključna zdrava prehrana z dovolj beljakovinami, kalcija in vitamina C, pomembno je še, da popijemo veliko vode. V pomoč pa nam je lahko tudi gel aloje, ki ga nanesemo pred vsako manikiro na nohte in obnohtno kožico. Pustimo delovati nekaj minut in izperimo. Nohti bodo dobro navlaženi in pripravljeni za nadaljnjo nego.

prejšnji članek
Uganete, koliko let je dopolnil?
Svet slavnih
Uganete, koliko let je dopolnil?
naslednji članek
Vse o razstrupljanju in prečiščevanju telesa
Zdravje
Vse o razstrupljanju in prečiščevanju telesa