Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Sol in riž - najbolj preprosti recepti za lepoto!

22. 1. 2024; 02.00
Avtor: Petra Mauer/Zarja
sol
Pot do lepote se lahko začne tudi v kuhinji.

RIŽ

Riževa in medena maska proti pigmentnim madežem: Za riževo masko ne potrebujete veliko časa ali spretnosti, saj jo je mogoče narediti povsem enostavno. Potrebujete le dve žlici riža, ki ga skuhate na običajen način. Pomembno je, da vode, v kateri ste ga kuhali, ne zavržete. Skuhan riž izperite z vodo ter mu dodajte žlico toplega mleka. Zmešajte, nato vmešajte le še žlico medu. Masko si v debelem sloju nanesite na obraz in jo pustite učinkovati približno 30 minut. Sperite in se umijte z vodo, v kateri ste skuhali riž. Maska upočasni nastajanje melanina in s tem preprečuje pigmentne madeže.

Riževa voda za vlaženje: Riževa maska ne le posvetli ten, temveč lahko z njo naredite nežni piling in navlažite kožo. Vsujte pol skodelice riža v skledo, nato dodajte toliko vode, da je prekrit, in z žlico dobro premešajte. Pustite, da riž stoji v vodi, dokler ta ne postane motna (od 30 do 60 minut). Precedite vodo v čisto skledo. S škarjami v papirnato brisačo (ki jo boste uporabili za masko) izrežite luknje za oči, nos in usta. Brisačo namočite v riževo vodo za deset minut in si jo položite na obraz za okoli 15 minut ter sperite z mlačno vodo.

Riževa moka in krompir: Olupite majhen krompir in ga naribajte. Z dlanmi ga stisnite nad skledo, da iztisnete iz njega sok, nato le še dodajte riževo moko, da dobite pasto. S konicami prstov si jo razporedite po obrazu in pustite učinkovati od 10 do 15 minut, nato jo izperite s toplo vodo. Zmesi lahko po želji dodate žličko mandljevega olja.

SOL

Tudi uporaba soli v lepotne namene je čedalje bolj priljubljena, saj se pri negi našega telesa vse bolj zavedamo prednosti naravnih sestavin. Številne med njimi imamo pogosto pri roki, le na kuhinjske police se je treba ozreti.

Piling iz soli in olivnega olja: Sol lahko uporabite na več načinov. Lahko si pripravite masko za telo, ki kožo zmehča. Pomešajte morsko sol z olivnim oljem in dobili boste prijetno luščilo, primerno za vse tipe kože. Z zmesjo nežno zmasirajte kožo in uživajte.

Solnica proti aknam: S soljo se je mogoče učinkovito bojevati tudi proti aknam. Malo soli pomešajte s toplo vodo. V mešanico pomočite blazinico, z njo pokrijte akno in vztrajajte približno 30 sekund. Tako boste ublažili vnetje in rdečico na koži.

Sol tudi uravnovesi proizvodnjo olja in obdrži vlago tam, kjer jo koža najbolj potrebuje.
Solna pasta za gladko kožo: Dve čajni žlički fino zdrobljene soli zmešajte z žličko medu, da nastane pasta. Enakomerno si jo nanesite na čisto, suho kožo, pri čemer se izogibajte predelom okoli oči. Pustite učinkovati od 10 do 15 minut. Preden sperete, si položite na obraz toplo krpo za približno pol minute. S prsti nežno pogladite kožo ter naredite piling, medtem ko s krožnimi gibi izperete kožo do čistega.

##IMAGE-192251##

Nežno solno luščilo za telo: Nežno luščilo naredite tako, da zmešate četrtino skodelice soli in pol skodelice olivnega ali stopljenega kokosovega olja v gosto pasto. Če želite, lahko dodate še 10 kapljic svojega priljubljenega eteričnega olja. Med tuširanjem si luščilo nežno vmasirajte in učinek bo kmalu opažen. 

Za lepše lase in zdravo kožo

Zavedati se je treba, da je sol v kozmetičnih izdelkih povsem varna in da ne povzroča pretirane dehidracije. Najdete jo v izdelkih, kjer je na deklaraciji med sestavinami naveden natrijev klorid, kar je kemično ime za sol. V šampone ga dodajajo na primer tudi zato, da naredi lase debelejše. Še najbolje se obnese pri ljudeh, ki imajo mastno lasišče ali prhljaj. Težava lahko nastane le pri tistih, ki so zelo občutljivi za sol, saj lahko lase ali kožo pretirano izsuši.

Prav tako je znano, da naj bi sol izsušila kožo do določene mere, toda na drugi strani je ta domača sestavina poznana po tem, da kožo nahrani. Z njo lahko naredite luščilo, ki odstrani odmrle celice in na videz pomladi kožo.

Pomembni minerali

Minerali v soli (kalcij, magnezij in kalij) so ključnega pomena za naše zdravje in dobro počutje, za pravilno delovanje naših organov in komunikacijo med celicami. Med drugim pomagajo vleči vodo v kožo, s čimer poskrbijo za primerno hidracijo. Minerali so dobri tudi za odpravljanje nekaterih kožnih težav, kot je ekcem ali luskavica. Če jih primanjkuje ali niso v ravnovesju, se lahko pojavijo suhost, otopelost, draženje kože.

prejšnji članek
Maščoba na trebuhu znak preobremenjenega limfnega sistema
Zdravje
Maščoba na trebuhu znak preobremenjenega limfnega sistema
naslednji članek
Tedenski horoskop: čas je za odprto komunikacijo
Horoskop
Tedenski horoskop: čas je za odprto komunikacijo