reševalci gasilci avstrija
Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo polil s tekočino in jo nameraval zažgati

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Liposukcija zahteva tehten premislek

6. 7. 2019; 03.00
Avtor: Ajda Janovsky/Bodi zdrava
Liposukcija zahteva premislek

Liposukcija ni čudežni način hujšanja. Učinkovita je le, če sami shujšate, kolikor se da.

Zakaj moramo biti previdni, ko se odločamo za liposukcijo, sta nam razkrila plastična kirurga dr. Nina Suvorov in dr. Bojan Ignatovski.

"Liposukcija je operativni poseg, ki je namenjen preoblikovanju določenih estetsko motečih področij telesa z izsesavanjem nakopičenj odvečne maščobe. S tem dosežemo izboljšanje telesnih razmerij in silhuete, s tem pa izboljšanje lastne samopodobe," pojasnjuje lepotna kirurginja dr. Nina Suvorov iz medicinskega centra Estetika Medartis. Čeprav mnogi menijo, da je za vitko postavo dovolj, da se zdravo prehranjujemo in telovadimo, to ni popolnoma res: če ste genetsko nagnjeni h kopičenju maščobe na določenih mestih, vam tovrstni ukrepi ne bodo pomagali do vitke postave. "Liposukcija nikakor ni metoda hujšanja in ni nadomestek za redno telesno vadbo ali uravnoteženo prehranjevanje, prav tako pa tudi ni primerna metoda za odstranjevanje celulita," opozarja strokovnjakinja. Najprimernejši kandidati za liposukcijo so posamezniki, ki so redno telesno dejavni, vendar imajo kljub temu maščobne obloge, ki so neodzivne tako na vadbo kot tudi na dietni režim, oziroma odrasli znotraj 30 odstotkov njihove idealne telesne teže, z napeto, elastično kožo in dobrim mišičnim tonusom, kot poudarja Suvorova, pa je priporočljivo, da so nekadilci. 

Liposukcija ni primerna metoda za odstranjevanje celulita.

Kako poteka operacija?

Pri liposukciji kirurg v telo zabode nekaj milimetrov debele cevčice, ki so priključene na visokotlačno črpalko. Skozi različno število odprtin z ostrim robom, ki jih ima posamezna cevčica, kirurg izsesa in postrga odvečno podkožno maščobo. Pri tumescentni tehniki kirurg v maščevje vbrizga tekočino, ki poveča napetost in tako olajša odstranjevanje maščevja. Operacija se izvaja v lokalni anesteziji ali pod narkozo, če je področij, od koder se odstranjuje maščoba, več ali če je področje veliko. Pri ultrazvočni in laserski liposukciji se maščobo pred odstranitvijo najprej utekočini z ultrazvokom ali laserjem. Čeprav liposukcija po mnenju lepotnih kirurgov ni zahtevna za okrevanje, saj lahko praktično takoj po posegu odidete domov, posledice operacije izginejo šele po nekaj tednih. Prisotne so podplutbe, ki včasih nastanejo tudi na področjih, ki niso bila operirana. Strokovnjaki svetujejo, da pet do šest tednov po operaciji nosite kompresijska oblačila. Ko po nekaj dneh izgine bolečina in se koža zaceli, zdravniki priporočajo nežno masažo dvakrat do trikrat dnevno. Prhanje je dovoljeno takoj po operaciji. In cena? Liposukcija vas bo, glede na količino izsesane maščobe, stala od 1500 do 3000 evrov.

Brez truda ne gre

Liposukcija ni čudežni način hujšanja. Učinkovita je le, če sami shujšate, kolikor se da, in se šele nato odločite za operacijo. Pri tem se morate zavedati, da čudežev ne bo: če boste po operaciji obdržali stari življenjski slog, če ne boste telovadili in zdravo jedli, bo vaše telo lahko videti še slabše kot pred operacijo. "Zelo pomembno je, da se ženska zaveda, da bo morala spremeniti prehranske navade in življenjski slog, saj lahko pride do nalaganja maščobnih celic na ostalih delih telesa, na katerih ni bila opravljena liposukcija (nadlahti, lica, podbradek)," opozarja specialist plastične kirurgije dr. Bojan Ignatovski s Poliklinike Arcadia. Kadilke morajo dva tedna pred posegom prenehati kaditi in ne smejo jemati zdravil za redčenje krvi (antikoagulantov), ki podaljšujejo krvavitev. Po liposukciji naj bi se ženska približno dva tedna posvečala izključno sebi. Dr. Ignatovski v tem obdobju priporoča aktivno ukvarjanje s športom in fizično zahtevne vaje.

Najprimernejši kandidati za liposukcijo so posamezniki, ki so redno telesno dejavni, vendar imajo kljub temu maščobne obloge, oziroma odrasli znotraj 30 odstotkov njihove idealne telesne teže, z napeto, elastično kožo in dobrim mišičnim tonusom.

Kaj gre lahko narobe?

"Kot pri vsaki operaciji vedno obstaja možnost, da gre nekaj narobe," opozarja dr. Ignatovski. Med operacijo lahko pride do krvavitev, vnetij, oslabljene cirkulacije krvi na točkah, kjer je bila opravljena liposukcija, in tudi nekroze kože. Najbolj nevarna je pljučna embolija, ki lahko nastane, če maščobno tkivo zaide v žile pljuč. Liposukcija je torej lahko celo smrtno nevarna, zaradi česar je, poudarja dr. Ignatovski, tako pomembno, da vam jo opravijo v primernih pogojih, s strokovnim osebjem in kakovostnimi aparaturami. Ker končni rezultati liposukcije postanejo vidni šele po treh mesecih in ne ustrezajo vselej pričakovanjem, v takem primeru lahko izvedejo korektivno liposukcijo, ki ublaži posledice prvotne operacije.

Morate se zavedati, da čudežev ne bo: če boste po operaciji obdržali stari življenjski slog, če ne boste telovadili in zdravo jedli.

Je liposukcija nevarna?

"Ženska, ki želi iti na liposukcijo, mora paziti, da izbere dobrega plastičnega kirurga, ki mu zaupa, da ji bo opravil zahteven estetski poseg, s katerim bo dolgoročno zadovoljna. Kirurg mora pacientki pojasniti vse podrobnosti, povezane z liposukcijo, mora jo seznaniti s pričakovanim rezultatom in na kaj mora paziti po liposukciji," pojasni dr. Ignatovski. "Liposukcija je poseg, ki ga pacienti, predvsem pa mediji, pogosto trivializirajo. Treba se je zavedati, da gre za operativni poseg, ki ima kot tak lahko določene, včasih zelo resne komplikacije," opozarja tudi dr. Suvorova.

Možne komplikacije pri liposukciji so:
- vnetje (možna komplikacija vsakega kirurškega posega je naselitev bakterij v predel kirurške rane),
- oteklina (ki lahko vztraja več tednov ali celo mesecev),
- odmrtje – nekroza kože (nad predelom, kjer opravljajo liposukcijo, ob preveč agresivni liposukciji lahko pride do prekinitve prehrambnih žil za kožo in posledično koža odmre),
- spremembe v občutljivosti kože (zaradi poškodbe živcev, ki omogočajo občutljivost kože; lahko se odrazi kot povečana občutljivost – bolečina ali zmanjšana občutljivost – odrevenel občutek, stanje je včasih tudi trajno),
- nepravilnosti površine kože (v smislu neravnin; ob preveč agresivni liposukciji ali če se ta izvaja preveč blizu kože – zelo povrhnje),
- maščobna embolija (če ob poškodbi žile med liposukcijo vanjo zaide maščobni skupek, ta pa se po krvnem obtoku nato prenese v pljuča ali možgane),
- poškodba – predrtje črevesja (liposukcija je slepa metoda, pri izsesavanju maščobe na trebuhu lahko zato pri izsesavanju v globini pride do predrtja mišično vezivne trebušne stene in poškodbe črevesja).

Moja izkušnja

"Pred časom sem se odločila za liposukcijo stegen. Med operacijo so mi vbrizgali tekočino – mislim, da je bil izraz 'mokra liposukcija' – in anestetik, ki naj bi pomagal, da ne bi čutila bolečine. A ni delovalo! Bolečina, ki sem jo čutila med operacijo, je bila grozljiva, česa tako bolečega do takrat še nisem doživela. Ko je zdravnik ugotovil, da me zares boli, me je navsezadnje le uspaval. Do pred kratkim je bil videz super, zdaj, po devetih tednih, pa so se na zunanji strani stegen (notranji del, kjer so prav tako izsesavali maščobo, je videti super) pojavile vdolbinice. Sem se odločila narobe, ker sem želela liposukcijo na zunanji in na notranji strani stegen?"

Odgovor strokovnjaka

"Neravnine same površine kože po liposukciji niso povezane s področjem, kjer se izvede liposukcija, tako da s pacientkino željo, da se liposukcijo opravi na notranji in zunanji strani stegen, ni prav nič narobe. Neravnine na površini kože so največkrat povezane s preveč agresivno liposukcijo, ki je izvedena preveč v bližini same kože, torej zelo površinsko. V prvih tednih tega seveda ni opaziti zaradi otekline, ki je prisotna po sami operaciji, ko pa ta splahni, neravnine postanejo opazne." Nina Suvorov, dr. med

prejšnji članek
Dopolnite domačo lekarno z materino dušico
Zdravje
Dopolnite domačo lekarno z materino dušico
naslednji članek
Zlata pravila pošiljanja nagajivih sporočil
Zdravje
Zlata pravila pošiljanja nagajivih sporočil