Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Zmečkaj, nanesi in zasij!

17. 10. 2022; 04.00
Avtor: Njena.si
Banana
Samo zmečkamo, nanesemo na želeni predel in že sijemo.

Banane so izjemno zdrava hrana, s številnimi blagodejnimi učinki na telo. So vsestransko sadje, ki med drugim vsebuje vitamine A, B, C in E ter minerale, kot so kalij, cink, železo in magnezij. Zaradi njihove bogate hranilne vrednosti in zdravilnih snovi jih lahko uporabljamo tudi za lepoto kože in las. Vsebujejo sestavine, ki so nepogrešljive za dobro kondicijo kože. Vitamina C in B6 sta pomembna pri ohranjanju elastičnosti kože, medtem ko antioksidanti varujejo pred prostimi radikali in prezgodnjim staranjem. Banana vsebuje okoli 75 odstotkov vode, zato tudi navlaži kožo oziroma jo ščiti pred izsuševanjem in luščenjem.

1. Naravno vlažilo

Banana je odlično naravno vlažilo. Vitamin A obnavlja zaloge vode in popravlja poškodovano, izsušeno in utrujeno polt. Za hitro navlažitev kože zmečkajte zrelo banano, zmešajte jo z žlico navadnega jogurta ter maso nanesite na obraz. Pustite učinkovati 20 minut, nato sperite z mlačno vodo. Koža bo v trenutku mehka in prožna. Če imate izjemno suho kožo, lahko tej maski dodate še med.

Prezrele banane pa tudi drugo sadje lahko uporabite za pripravo sadnih smutijev. Sadje stresite v mešalnik, dodajte nekaj mleka, medu in cimeta ter zmeljite. Navdušeni bodo tudi otroci. foto: Profimedia

2. Sijoča koža

Ker je banana bogata z vitaminom C, pomaga ohranjati mladosten sijaj kože. Da ji povrnete lesk, si lahko pripravite tole bananino masko: Zmečkajte eno zrelo banano in jo zmešajte s sokom ene limone. Na koži pustite učinkovati 25 minut. Ta maska je polna vitamina C, ki briše pigmentne madeže in s kože preganja sivino.

3. Bananino luščilo

Če banano zmešate še z nekaterimi sestavinami, vam ne bo pomagala samo pri odstranjevanju odmrlih kožnih celic, ampak bo kožo tudi poživila in ji vrnila zdravo barvo.


- Zmečkano banano in jedilno žlico sladkorja dobro premešajte. Nanesite in podrgnite po koži v krožnih gibih. Banana bo navlažila kožo, kristali sladkorja pa bodo z nje odstranili mrtve celice.
- Zmečkajte zrelo banano, dodajte dve ali tri žlice ovsenih kosmičev, žlico medu in žlico mleka. Nanesite na obraz in pustite učinkovati 5 minut. Nato počasi vtrite v kožo. Sperite z mrzlo vodo.
- Vzemite polovico zrele banane, žlico kokosovega mleka in dve žlici nekuhanega riža. V električnem mešalniku zmešajte do gladkega. Nežno vmasirajte v kožo in sperite z mrzlo vodo.

4. Zoper staranje

Hranila v bananah pomagajo proti gubam in ohranjajo kožo mladostno. Za pomlajevalno masko zmešajte avokado in banano v enakem razmerju. Pustite na koži 25 minut in sperite. Koža bo mehka in mladostna.

5. Bananine koristi za lase

Naravna olja, kalij, ogljikovi hidrati in vitamini v bananah mehčajo lase, ohranjajo njihovo elastičnost ter preprečujejo cepljenje konic in nastajanje prhljaja. Bananina obloga podari lasem sijaj in jih ukroti. Paziti je treba le, da oblogo sperete z las, še preden se posuši, saj jo boste kasneje težje odstranili, ker se dobesedno prilepi na lase.


Za sijaj in zdravje: Eno banano, četrt skodelice olivnega olja in en beljak dajte v električni mešalnik in spasirajte. Nanesite na lase in pustite učinkovati 15 minut. Zatem si umijte lase s šamponom in balzamom kot običajno.
Za suhe in poškodovane lase: Zmečkano banano zmešajte z nekaj kapljicami mandljevega olja. Če boste pustili masko na lasišču in laseh vsaj 10 minut, bodo lasje postali svilnati, sijoči in mehki.

6. Uporaben je tudi olupek

Ne samo meso, ampak tudi bananin olupek je nadvse uporaben lepotni pripomoček. Poln je antioksidantov in zato primeren za domače lepotilne recepte, denimo zoper akne: Odrežite majhen košček bananinega olupka in z njegovo notranjo stranjo nežno podrgnite ob akne. Drgnite 5 minut oziroma dokler notranja stran olupka ne potemni. Očistite kožo v okolici, samih aken pa ne spirajte, temveč pustite, da se banana na njih posuši. Ponovite ta postopek trikrat na dan in mozolji bodo izginili prej kot v enem tednu.

7. Lepotni spanec

Vsi vemo, kako nujen je spanec za ohranjanje zdravja in lepe kože. Spalni hormon melatonin sproži aminokislina triptofan, ki jo vsebujejo tudi banane. Če pojeste banano kakšno uro pred spanjem, vam bo pomagala k lepotnemu počitku ter posledično k lepi, sveži in zdravi koži.

prejšnji članek
Modna revija pričesk za častitljivih deset let
Svet slavnih
Modna revija pričesk za častitljivih deset let
naslednji članek
To so najboljši kruhi iz domačih peči in pečic
Kulinarika
To so najboljši kruhi iz domačih peči in pečic
#obraziavenija
obraziavenija