tovornjakar
Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila droga

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Za sijočo poletno kožo

30. 5. 2016; 08.30
Avtor: Lea Pufek/Bodi zdrava
Za sijočo poletno kožo
Če obstaja organ, ki se mu poleti veliko bolj posvečamo, je to prav gotovo koža. Ta je namreč poleti veliko bolj izpostavljena, zato si želimo, da bi bila čim lepša in seveda čim bolj zaščitena.

Poleg vseh zaščitnih, negovalnih in lepotilnih izdelkov, ki jih lahko nanesemo na kožo, da ji zagotovimo tisti sijoč in mladostniški videz, je pomembno tudi, s čim oskrbujemo kožo od znotraj. Pravzaprav je tisto, s čimer hranimo kožo, še veliko pomembnejše. Ne pravimo namreč zaman, da lepota prihaja od znotraj.

Daljši in toplejši kot so dnevi, več kože si želimo pokazati. Pri tem si seveda želimo, da bi bila naša koža čim lepša, hkrati pa se zavedamo, da večja izpostavljenost soncu pomeni večje tveganje, zato si jo želimo tudi ustrezno zaščititi. Čeprav je na voljo ogromno izdelkov za zaščito in nego kože, pa se seveda da kožo z zdravim življenjskim slogom pripraviti na poletje tudi po naravni poti. Hrana, ki jo vnašamo v svoje telo, se namreč dokaj hitro in najbolj izrazito odraža na naši koži. V dobrem in slabem smislu, zato je za zdravo, sijočo in odporno kožo izjemnega pomena ustrezna dieta. S pravilno izbiro živil lahko že pred poletjem poskrbite za to, da bo vaša koža poleti čvrsta, napeta, mladostniška in sijoča, predvsem pa, da bo boljše prenašala nevarne vplive sončnih žarkov. Preprosto v svoj jedilnik vpletite nekaj osnovnih živil, ki jih dermatologi in lepotni strokovnjaki priporočajo za lepo kožo, in ta bo poleti zasijala sama od sebe.

Lubenica

Skoraj 90 odstotkov te ambasadorke poletja predstavlja voda, zato je lubenica idealno živilo za vlaženje telesa in kože. Vsebuje tudi ogromne količine vitamina C, ki je ključen za tvorbo kolagena, ki zagotavlja prožnost kože. Ko koža začne izgubljati kolagen, se pojavijo gube. Poleg vseh teh lastnosti pa je lubenica tudi odličen antioksidant, za katerega pa vemo, da zavira staranje. Ker je lubenico pred poletjem razmeroma težko dobiti, jo seveda lahko ustrezno nadomestimo z drugimi živili, ki prav tako vsebujejo veliko vode ter vitaminov in mineralov. Najenostavneje kar z navadno zeleno solato, ki je bogata z vodo in vitamini. Seveda pa je za ustrezno vlaženje kože od znotraj treba telesu zagotoviti tudi ustrezne količine vode.

2. Kumare

Kumare so zelo ustrezen nadomestek lubenice, saj so prav tako večinoma sestavljene iz vode. Za njih je že kar precej časa znano, da zaradi svoje vodnatosti in sposobnosti uravnavanja vlage odlično blažijo otečene in utrujene oči ter odpravljajo podočnjake, primerne pa so tudi za kožo nasploh. Ključno vlogo torej imajo pri vlaženju kože, vsebujejo pa tudi precej vitaminov in mineralov, ki pomagajo ohranjati kožo mladostno in napeto.

3. Jagodičevje

Lepe rdeče, modre in vijolične barve, ki krasijo jagodičevje, kot so jagode, maline, borovnice, robide, ribez, brusnice in ostalo, so posledica antioksidantov, s katerimi je bogato omenjeno jagodičevje. Ravno zaradi bogastva antioksidantov takšnemu sadju pravimo kar supersadje. Antioksidanti so namreč ključni pri ohranjanju zdravja nasploh in pri preprečevanju raznih bolezni, predvsem pa so ključni pri zaviranju procesa staranja, ki je na koži najprej opazen. Raziskave so prav tako pokazale, da antioksidanti v jagodičevju kožo varujejo pred škodljivimi vplivi sonca, zmanjšujejo kožne madeže in lise ter zavirajo nastanek mozoljev.

4. Ananas

Zaradi bromelaina, encima, ki velja skoraj za čudežnega, je ananas skoraj nepogrešljiv v tisti veji lepotne industrije, ki se ukvarja z ohranjanjem mladostnega videza. Verjetno ste že slišali, kako ananas pomaga izgubljati kilograme in gladiti celulit. Je pa ananas dokazano – ravno zaradi bromelaina – tudi živilo, ki nam lahko pomaga blažiti opekline. Zadostno uživanje ananasa bo torej poskrbelo, da si bo vaša koža hitreje opomogla po morebitnih sončnih opeklinah. Seveda pa je ananas tudi nasploh bogat vir vitaminov in mineralov, ki prav tako sodelujejo pri ohranjanju lepe in zdrave kože. 

Za sijočo, napeto in mladostno kožo je predvsem treba skrbeti, da zaužijemo dovolj sadja in zelenjave, ki vsebuje veliko vode in vitaminov. Pri tem je najustreznejša zelena listnata zelenjava. Izogibati se je treba soli in hrani, ki vsebuje precej soli, saj sol kožo dehidrira. Predvsem pa je treba omejiti vnos mesa in mesnih izdelkov, saj ti dvigujejo telesno temperaturo, s tem pa povzročajo nastanek mozoljev in nepravilnosti na koži. 

5. Citrusi 

Citrusi so že pregovorno zakladnica vitamina C, ki je ključen pri tvorbi kolagena, ki zagotavlja gladko in napeto kožo. Pri tem opravilu jim dodatno pomagajo še aminokisline, ki jih je v citrusih prav tako ogromno. Pomaranče, limone, grenivke, limete in vsi drugi citrusi pa so prav tako bogati z vodo, ki zagotavlja vlažnost kože, po neki raziskavi pa naj bi bili ljudje, ki za zajtrk pojedo pomarančo, čez dan veliko bolj srečni. Srečni ljudje se veliko smejijo, smeh pa je obrazna joga, ki krepi obrazne mišice in zagotavlja čvrsto kožo.

6. Paradižnik

Že samo ime pove, da naj bi šlo za rajsko sadje, in glede na njegove učinke bi res lahko rekli, da gre za mano iz nebes. Paradižnik namreč velja za idealno živilo pri ohranjanju mladostne in zdrave kože, in to predvsem zaradi likopena. To je antioksidant, ki spodbuja tvorbo kolagena, gladi gube, se bori proti staranju kože in skrbi za zaščito kožnih celic. Raziskava je prav tako pokazala, da redno uživanje paradižnika zmanjša nagnjenost kože k pordelosti in opeklinam, kadar je izpostavljena soncu. To pa še ni vse. Paradižnik je eno redkih živil, ki ne glede na obdelavo ohrani vse vitamine, minerale, encime ter ostale hranilne in zaščitne funkcije. Ne glede na to, ali boste jedli svež paradižnik, paradižnikovo omako, sušen paradižnik ali paradižnikovo mezgo, bodo učinki na vaše telo enaki. Nič slabši. Privoščite si torej paradižnik v vseh oblikah večkrat na teden.

7. Losos

Pravzaprav lahko lososa nadomestite s katero koli morsko ribo ali morskimi sadeži, a je losos vendarle najbolj bogat z maščobnimi kislinami omega-3. Te so namreč ključne za čvrsto in napeto kožo, saj pomagajo pri uravnavanju tvorbe maščob v koži, tako pa zmanjšujejo gube, blažijo mozoljavost in preprečujejo nabuhlost in oteklost kože. Ribe je za takšen učinek na kožo priporočljivo jesti vsaj trikrat na teden, če pa si tega ne morete privoščiti, lahko vnos maščobnih kislin omega-3 zagotovite s prehranskimi nadomestili.

8. Kokosova voda

Kokosova voda je predvsem znana po svojih regenerativnih učinkih, zaradi česar jo priporočajo aktivnim športnikom in bolnikom, ki okrevajo po poškodbah ali boleznih. Vsebuje namreč veliko elektrolitov, ki poleg regeneracije tudi ohranjajo mladostno in prožno kožo. Kokosova voda je tudi bogat vir kalija, ki pospešuje cirkulacijo, s tem pa koži redno zagotavlja zadostne količine hranil in kisika, da se lahko obnavlja.

9 . Zeleni čaj

Zeleni čaj odlično osveži, prebudi in predvsem pripomore k izgubljanju kilogramov. Je pa tudi pomemben zaviralec hormona dihidrotestosterona, ki je ključen pri nastanku mozoljev. Vsebuje tudi ogromno antioksidantov, ki pomlajujejo kožo. Zato ga je priporočljivo zaužiti od tri do pet skodelic na dan.

10. Rjavi riž

Riž je sestavina mnogih negovalnih izdelkov za kožo. Po to modrost smo se zatekli h Kitajkam in Japonkam, ki slovijo po lepi, enakomerno tonirani in napeti koži. Četudi ne bo na izdelku izrecno pisalo, da vsebuje riževe izvlečke, pa boste med sestavinami prav gotovo našli ceramide. To so lipidne molekule, ki koži pomagajo ohranjati vlago. Študije so pokazale, da so za ohranjanje vlažnosti kože veliko bolj od tistih, ki jih nanesemo na kožo, pomembni ceramidi, ki jih zaužijemo, teh pa je veliko v rjavem rižu.


prejšnji članek
Vizualizacija deluje, vas zanima kako?
Zdravje
Vizualizacija deluje, vas zanima kako?
naslednji članek
Svetlo udobje v mansardnem stanovanju
Življenjski slog
Svetlo udobje v mansardnem stanovanju