Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Modni trendi, ki škodujejo zdravju

26. 6. 2016; 03.28
Avtor: Lea Pufek
slon model ženska
Vedno smo rade videti urejene, a poleti še toliko bolj.

In zato smo hvaležne za vse tiste modne dodatke in trende, ki nam pomagajo doseči brezhiben videz.

A lepo ni vedno tudi zdravo. Da smo videti brezhibne in zapeljivo ženstvene, mora naše zdravje pogosto plačati visoko ceno. Tudi takrat, ko mislimo, da je to skoraj nemogoče.

Visoke pete

Škodljivost visokih pet ni neko novo odkritje, a se jim kljub temu ženske nočemo odpovedati. Zato stiskamo zobe skozi vse žulje, kurja očesa in otiščance, se borimo s trdo kožo in deformacijo nožnih prstov. Visoke pete so tudi vzrok za grdo telesno držo in dolgoročno za nezmožnost hoje po ravnem brez pet. Visoke pete namreč močno spremenijo težišče pri hoji, zato se spremeni drža našega telesa, otrdijo ali skrajšajo se določene ključne mišice pri hoji, vse to pa vpliva tudi na naš hrbet. Ko čevlje po dolgem dnevu sezujete, vas zaradi otrdele ahilove pete boli v gležnju, zaradi krajše mečne mišice težje hodite, če ne stojite na prstih, močno pa vas boli tudi v križu, ker se med hojo v visokih petah teža telesa prenese na prste namesto na celotno stopalo.

Ravne balerinke

Kot elegantna rešitev in bolj zdrava alternativa visokim petam že nekaj časa veljajo balerinke. So ženstvene in prav tako lepo pristajajo tako krilu kot hlačam, pa še bolj zdrave so, saj nimajo visokih pet. Če ste se tolažili s to mislijo, ste se tolažili z napačno. Raziskave so namreč pokazale, da balerinke niso nič manj škodljive za naše telo kot visoke pete. Balerinke so namreč obuvalo, ki našim stopalom ne nudi zadostne opore. Kadar jih nosimo, se pogosto zdi, da bi nam lahko zdrsnile s stopal, zato med hojo pogosto upogibamo prste. Zaradi tega po dolgotrajni nošnji naši koraki postajajo krajši, naša stopala pa nekoliko usmerjena navzven. Takšen način hoje je nadvse naporen za ahilovo peto, močno pa vpliva tudi na ploska stopala.

Natikači

Te si bomo poleti pogosto nataknili. Ne samo za na plažo. Natikači so namreč postali kar obvezna poletna oprema. In čeprav se zdijo kot idealna rešitev, v kateri je stopalo na prostem, ni utesnjeno, diha in ne trpi žuljev, so natikači prav tako lahko škodljivi, če v njih prehodimo vse poletje. Ker stopalom ne nudijo opore (in imajo po navadi mehek penast podplat), se pri vsakem koraku naše stopalo nekoliko pogrezne navznoter v tistem predelu, kjer se površina podplata ne dotika tal. Temu pojavu pravimo pronacija in je do določene meje povsem normalen pojav, kadar pa pride do čezmerne pronacije, se to kaže kot ukrivljenost nog navzven oziroma v obliko črke x. Nošnja mehkih ravnih podplatov v takem stanju seveda še dodatno poslabša razmere, poleg tega pa ogrozi tudi kolena, kolke in hrbtenico. Ker pri nošenju natikačev stiskamo prste, da nam ti ne zdrsnejo z noge, so naši koraki tako kot pri balerinkah krajši in nič več tako visoki kot včasih. Natikače torej raje omejimo na plažo in lahne poletne sprehode, sicer pa nosimo prave čevlje. 

Tangice 

Verjetno najbolj priljubljen kos ženskega spodnjega perila (zlasti pri moških), ki je obvezni spremljevalec poletja. Same po sebi tangice in njim sorodne brazilke niso nevarne, vendar pa je verjetno ravno poletno ozračje tisto, ki jih lahko naredi zdravju škodljive. Večina finega damskega spodnjega perila je namreč izdelana iz sintetičnih materialov, ki koži ne pustijo dihati ter ne prepuščajo toplote in vlage. Poleti je vse to še nekoliko huje, sploh kadar ga nosimo pogosto, se potimo ali pretežno sedimo. Tesno spodnje perilo, kot so tangice in brazilke, se prilega tesno ob zadnjiku in presredku, zaradi potenja, vlage, vročine, sedenja ali več gibanja pa spodnje perilo v teh neprimernih pogojih drgne ob kožo, ki je na tem predelu izredno tanka in občutljiva, kar lahko privede do razdraženja, vnetja ali celo hemoroidov. Tovrstno perilo je zato primerno nositi zgolj ob pravih priložnostih, sicer pa ga nadomestite z bombažnim.

Perilo za oblikovanje postave

Ali spanx, kot mu pravijo čez lužo. Gre za pravi modni krik, ki vam v trenutku naredi zavidljivo postavo. Namen perila je glajenje gub in robov vaše postave, ki nastanejo zaradi maščobnih oblog, ter navidezno oblikovanje postave in prikrojevanje telesne teže. A strokovnjaki že opozarjajo, da gre pri tovrstnem perilu za učinek steznika, ki vam dobesedno stiska notranje organe. Pritiska na vaše drobovje, želodec, črevesje, mehur in vse ostalo, zaradi česar v najblažji različici sledijo napihnjenost, bolečine v predelu trebuha in pogostost plinov, v nekoliko resnejših pa inkontinenca, težave z zgago, želodčno kislino in celo dihanjem. Kadar gre za spodnjice, ki oblikujejo stegna, material močno pritiska na periferni živec v stegnih, zaradi česar izkusite mravljinčenje, omrtvičenost in bolečine v nogah, kar lahko postane stalna težava. Poleg tega pa tovrstno perilo vpliva na slabo držo, saj onemogoča delovanje mišic in ustvarja okolje, idealno za okužbe, saj je tesno in zadržuje vlago, zaradi česar nastanejo mozoljčki, vraščene dlačice in celo zamašene lojnice. Perilo za oblikovanje postave zato ni primerno za vsak dan, pomembno pa je tudi, da izberemo pravilno velikost, ki bo veliko tovrstnih simptomov ublažila.

prejšnji članek
Redite se tudi zaradi dolgočasnih televizijskih programov
Zdravje
Redite se tudi zaradi dolgočasnih televizijskih programov
naslednji članek
Poceni ideja za naravno klimo
Zdravje
Poceni ideja za naravno klimo