mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Ananas za lepoto

26. 1. 2020; 01.00
Avtor: mo
ananans

Sadež je univerzalno lepotilno sredstvo, za lepoto poskrbi tako od zunaj kot od znotraj. foto: dreamstime

Južni sadež z eksotičnim vonjem spada med najpopolnejša lepotilna sredstva. Če ga uživamo, nas oskrbi z encimi, ki spodbujajo izločanje hormonov sreče, okrepča nas z vitaminoma A in C, pospeši izgorevanje maščob in razstrupljanje telesa.

Če ga uporabljamo kot pripomoček za nego, pa s kože odstrani starostne pege ter jo naredi žametno mehko, prožno in svilnato gladko.

Kot borov storž

»S Kolumbovega drugega potovanja v Ameriko (1493–1496) se je o ananasu ohranilo pismo njegovega spremljevalca Michela da Cunea. V njem je opisoval neznan sadež, ki spominja na artičoko, le da je dvakrat večji in podoben borovemu storžu. Od takrat pravijo Španci ananasu pina, kar pomeni borov storž, pa tudi angleška beseda pineapple izvira iz te primerjave,« je opisano v spletni enciklopediji Wikipedia.

Zoper notranje nadloge

Kolumbu sicer ni uspelo prinesti ananasa španskemu kralju, ker mu je med dolgim potovanjem zgnil, šele neki drugi pomorski odpravi na začetku 16. stoletja je uspelo v Evropo pripeljati ta čudežni sadež. Čudežni zato, ker je resnično prava zakladnica zdravilnih snovi.

Poleg biotina (vitamina B7), vitamina B12 in vitamina E vsebuje vse druge vitamine, 16 različnih mineralov in mikroelementov, zaradi izjemno velike vsebnosti bromelaina pa velja za eno najboljših naravnih zdravilnih sredstev (sodeluje pri razgradnji beljakovin, naredi konec črevesnim glistam, preprečuje strjevanje krvi, znižuje krvni tlak ter sprošča mišične krče, denimo ob menstruaciji).

Ananas vsebuje biotin (vitamin B7), vitamin B12, vitamin E in vse druge vitamine, 16 različnih mineralov in mikroelemente. foto: dreamstime

Za zunanjo lepoto

Ker vsebuje malo kalorij (na 100 g samo okoli 50), si ananasa lahko privoščite v izobilju, prav tako pa ga uporabite pri pripravi domačih lepotilnih pripomočkov. Vendar uporabite le zrel sadež, torej takšnega, ki je temnejše barve in močnega vonja, sicer ga raje pustite nekaj dni zoreti.

Ananasov piling

Petsto gramov svežega ananasa zmešajte v električnem mešalniku z nekaj žlicami vode, žlico olivnega olja, dvema žlicama sladkorja in malo gela za prhanje. Mešanico z nežnimi krožnimi gibi vtrite v kožo celega telesa, nato sperite z mlačno vodo. Po prhanju se namažite z losjonom za telo.

foto: dreamstime

Kako ananas najlažje razkosati:

Z ostrim nožem odrežite listno krono, nato sadež prerežite po dolžini na štiri dele, izrežite notranji oleseneli kocen in izdolbite meso iz lupine. Zrele sadeže je treba čim prej porabiti, medtem ko lahko nedozorele hranite do dva tedna. Ananasa ni priporočljivo shranjevati pri temperaturi, nižji od pet stopinj Celzija, saj lahko mraz sadež poškoduje (na mesu se pojavijo rjavi madeži).

Osvežitev obraza

Naribajte jabolko, potem pa kaši dodajte nekaj žlic ananasovega soka. Mešanico nanesite na obraz in pustite učinkovati od 15 do 20 minut. Izperite z mlačno vodo. Rezultat bo viden takoj, koža bo dobila zdravo, rahlo pordelo barvo, postala bo mehka in napeta.

Maska za dekolte

Da bo izrez pod vratom še bolj zapeljiv, nežno kožo dekolteja razvajajte z domačo sadno oblogo: polovico ananasa drobno nasekljajte in zmešajte z lončkom navadnega jogurta in dvema jedilnima žlicama skute. Nanesite na kožo, počakajte deset minut, potem sperite z mlačno vodo. Dekolte bo kar zasijal!

Proč z ogrci in mozolji!

Imate na hrbtu mozolje? Pri nečisti koži si lahko pomagate s pasiranim ananasom in glino v prahu. Oboje zmešajte s čajno žličko avokadovega olja, da dobite gosto maso. Porazdelite jo na prizadete dele in po 15 minutah odstranite z robčkom.

Lepotni napitek

Pol kozarca nesladkanega ananasovega soka, tretjino kozarca pomarančnega soka in sok pol limone dobro premešajte in popijte. Ta odlična vitaminska bomba bo pospešila krvni obtok in prebavo, okrepila vezna tkiva v koži in izboljšala delovanje imunskega sistema.

Nič več pigmentih znamenj

Kosem vate preprosto pomočite v sveži ananasov sok in se z njim podrgnite po hrbtišču dlani oziroma povsod tam, kjer se vam pojavljajo nadležni rjavi madeži.

prejšnji članek
Balzam, ki prežene nespečnost
Zdravje
Balzam, ki prežene nespečnost
naslednji članek
Neprepoznavna: Sara iz Reke ljubezni si je nadela neobičajno ime
Svet slavnih
Neprepoznavna: Sara iz Reke ljubezni si je nadela neobičajno ime